Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne add fel: Tárd fel Isten előtt az érzéseidet!

2018. május 29. 03:00 - daniella_89

„Nem hallgathatok! Mérges vagyok és keserű. Beszélnem kell.” (Jób 7:11, GNT fordítás)

peer.jpg


Isten tudja kezelni az érzéseidet - elvégre, ő adta őket neked! Tudja kezelni a haragodat, kétségedet, félelmedet, kérdéseidet, gyászodat, de még a panaszaidat is. Legyél őszinte, mondd el őket Istennek! Vedd le a válladról! Öntsd ki előtte a szívedet! Mondd el Istennek, pontosan hogyan érzed magad: "Istenem, fáj!" Jób is pontosan így tett.

Jób brutálisan őszinte volt Istennel: "Nem hallgathatok! Mérges vagyok és keserű. Beszélnem kell." (Jób 7:11, GNT fordítás). A következő versekben folytatja a kipakolást: "Miért tartasz engem őrizetben? Azt gondolod, egy tengeri szörny vagyok? Lefekszem és pihenni próbálok; enyhülést keresek fájdalmamra. De te - te álmokkal rémítesz, látomásokat és rémálmokat küldesz, míg inkább a fulladást választanám, mint az életet ebben a nyomorult testben. Feladom, belefáradtam az életbe. Hagyj békén. Az életem értelmetlen. Miért olyan fontosak neked az emberek? Miért figyelsz rá, hogy mit tesznek? Minden reggel megvizsgálod, minden pillanatban próbára teszed őket. Nem vennéd le rólam a szemed addig, amíg lenyelem a nyálamat? Megsértettelek bűnömmel, te börtönőr?" (Jób 7:12-20, GNT fordítás).

Ha te lennél Isten, hogyan reagálnál erre? Feldühödnél? Isten ezt tette? Nem! Mert Isten megértette Jóbot. Isten téged is megért, és megérti a fájdalmadat. Nem lepődik meg, ha ezt mondod: "Istenem, ez nekem nem tetszik. Ez nekem rossz és fájdalmas!" Mit gondolsz, ki alkotta ezeket az érzelmeket? Mit gondolsz, ki adott neked képességet arra, hogy dühös legyél és kifejezd ezeket az érzéseket? Isten. Ő nem lepődik meg az érzelmi állapotodon.

Isten megengedte Jóbnak, hogy ezt kiadja magából. Ez egyfajta lelki megtisztulás volt, ami által Jób megtisztulhatott és meggyógyulhatott.

A helyes reakció egy váratlan tragédiára nem a "vigyorgás és tűrés" vagy kegyes közhelyek, hanem a vívódásod őszinte feltárása Isten előtt. Jeremiás siralmai 2:19 ezt mondja: "Kiálts az éjszakában...Öntsd ki a szíved, mint vizet imádságban az Úrnak" (NCV fordítás).

Jób kifogásolta Isten cselekedeteit, de nem tört meg a benne való bizalma. Tudtad, hogy ha bízol Istenben az érzelmeiddel az a dicsőítés egy formája? "Jób felállt, megszaggatta köntösét gyászában és megnyírta a fejét. Azután a földre esett és dicsőített" (Jób 1:20, GW fordítás)

Hajrá. Fejezd ki az érzéseidet. Engedd ki a csalódottságodat. Isten tudja kezelni!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen érzés elmondani egy közeli barátnak, hogy pontosan hogyan érzel?
  • Mikor azon kapod magad, hogy megkérdőjelezed Isten cselekedeteit akkor továbbra is bízol benne, vagy ez küzdelemmé válik?
  • Mi a különbség - ha van bármi is - aközött , hogy a csalódottságaidat kibeszéled a legjobb barátodnak vagy kibeszéled Istennek? Milyen hatást tapasztalsz? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.05.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása