Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az élet kapcsolatokról, nem gyűjtögetésről szól

2018. július 24. 03:00 - Tomes Lívia

2018_07_24.jpg

„De az én megelégedettségem nem a jólétben van, hanem abban, hogy látlak és tudom, hogy közöttünk minden rendben van. És amikor kinyitom szemeimet a mennyben, teljesen elégedett leszek, mert látni foglak szemtől-szembe.” (Zsoltárok 17:15 TLB ford.)

Az élet nem a tárgyakról vagy a javakról szól. Vagy helyes látással rendelkezel a javakkal kapcsolatban, vagy a javak fognak birtokolni téged. Fontos, hogy megértsd, ezek nem tartanak örökké.

Jézus azt mondja a Lukács 12:15-ben: „Vigyázzatok és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg.”

Soha ne az anyagi javaid alapján ítéld meg, hogy mennyit érsz. Soha ne gondold, hogy az általad birtokolt értékekkel van összefüggésben a te értéked.  Fontos, hogy rájöjj, hogy a legnagyszerűbb dolgok az életben nem tárgyak. Semmit sem hoztál magaddal erre a világra és semmit sem viszel el innen. Az élet nem a javak megszerzéséről vagy a teljesítményről szól. Az élet a kapcsolatokról szól - arról, hogy megtanuljuk szeretni Istent és az embereket.

Akkor nem felejted el, hogy az élet nem tárgyakról szól, ha örök értékekre építed az életed. Tartsd szemed előtt az örökké tartó dolgokat. Minden, amit birtokolsz, csak ideig tartó, tehát ne építsd az életed erre. Csak két dolog fog örökké tartani: Isten Igéje és az emberek.

Választanod kell. A világ azt mondja, hogy szerezz még több mindent, és akkor boldogabb, sikeresebb, fontosabb és értékesebb leszel, illetve nagyobb biztonságban érezheted majd magad. El kell döntened, hogy a bevásárlóközpontok hangjára figyelsz, vagy a Mesterére; a mai kultúra üzenetét szeretnéd hallani, vagy Krisztusét; a világra hallgatsz, vagy az Igére.

Az egyik elégedetlenné tesz az életed hátralévő részében, a másik igazán boldoggá. Mielőtt afelé indulnál, hogy anyagilag független légy, kérdezd meg magadtól: „Mi az elsődleges célja az életemnek? Csak az, hogy minél több mindenem legyen? Mire gondolok vagy miről beszélek a legtöbbet, és minek szánom oda magam? Mi az életem értelme?”

Volt egy híres milliomos nő, aki sok évvel ezelőtt önmaga vetett véget az életének. A temetésén valaki azt mondta: „Én ezt nem értem. Olyan sok mindene volt, amiért élhetett volna.”  Én viszont azt gondoltam: „Sok mindene volt, de semmije sem volt, amiért élhetett volna.”

Lehet, hogy neked is sok mindened van, de van, amiért érdemes élned? Van közösséged Istennel? A világ azt mondja, hogy mindent meg tud adni számodra. De ez nem igaz. És ami még lényegesebb, nincs is szükséged arra, amit a világ ad ahhoz, hogy boldog légy. Az, hogy mennyire vagy boldog, saját döntéseden múlik.

Az elégedettség titka az, hogy a biztonságot és megelégedettséget nem abban találod meg, amid van, hanem abban, akié vagy. Krisztusban találod meg.

A Zsoltárok 17:15 ezt mondja: „De az én megelégedettségem nem a jólétben van, hanem abban, hogy látlak és tudom, hogy közöttünk minden rendben van. És amikor kinyitom szemeim a mennyben, teljesen elégedett leszek, mert látni foglak szemtől-szembe.” ( TLB ford).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen anyagi vagy nem anyagi természetű dolgok megszerzése vált fontossá számodra az Istennel való kapcsolatod megerősítése helyett?
  • Hogyan áldozod fel a kapcsolataidat a siker vagy egy magasabb státusz elérése miatt? Mit kell tenned, hogy elkezdd helyreállítani ezeket a kapcsolatokat?
  • El tudod fogadni azt, hogy „nincs meg mindened”? Miért igen, vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása