Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Te csak gazdálkodsz a pénzeddel

2018. augusztus 26. 03:00 - csmsdvd

„Egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet” (Mt 25:14-15) 

managing-money-growth-830x553.jpg

Jézus azt  mondja a Mt 25:14-15 versekben: „Egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet.”

Azokban az időkben nem voltak bankok, ezért amikor a gazdag ember hosszabb időre elhagyta otthonát, hívta szolgáit, és megbízta őket vagyona, pénze kezelésével. Amikor visszatért, elszámolásra kérte a szolgáit, hogy lássa, mi történt a pénzével.

A gazda szó (újabban az angol manager szó) összekapcsolódik a pénzügyi gazdálkodással. A birtoklás törvénye elsődlegesen határozza meg a pénzügyi szabadságot. Mindened, amid van, az az Istené. Te csak gazdája, menedzsere vagy.

Arra hívattunk, hogy időgazdák legyünk. Arra is elhívattunk, hogy a befolyásunkkal gazdálkodjunk, valamint arra is, hogy az egészségünket, a kapcsolatainkat, a lehetőségeinket is menedzseljük. Isten arra hív el, hogy minden, ami rendelkezésedre áll, gazdálkodj vele.

Mondhatod: „Állunk meg egy szóra. Azt akarod mondani, hogy az a pénz, amiért megdolgoztam, nem az enyém?” Mit gondolsz, honnan van a tested, amivel dolgozol a pénzedért? Honnan van az eszed hozzá? Kitől kapod az energiát hozzá? Honnan van az intelligenciád? Mindened, valóban mindened, ajándék Istentől. Az életben semmit sem tulajdonolsz, mindent csak megbízásként kaptál.

Isten pénzét csak itt a Földön használhatod. Ő csak néhány évtizedre bízta rád. Előtted valaki másra bízta, és utánad is, miután meghalsz, valaki másra fogja bízni. Nem te tulajdonlod, hanem a Mester. Minden gazdálkodás alatt van.

Tudod mi a jele annak, hogy elfelejtetted a birtoklás törvényét? Amikor azt hiszed, hogy a te pénzed a tiéd, és félted. Nyugtalan vagy és izgulsz, viszont erre nincs semmi okod.

A pénzügyi gazdálkodás egy lelki foglalkozás. Isten azt figyeli, hogyan kezeled az ő pénzét, hogy meglássa, hogy a Mennyországban milyen lelki gyümölcsökkel tud megajándékozni. Emiatt aggódhatsz is, de tulajdonképpen ebben a birtoklási törvényben szabadság van.

Amikor tudod, hogy Isten a tulajdonos és te a gazda, a menedzser vagy csak, sokkal kevesebbet izgulsz, és többet foglalkozol Isten vagyonának kezelésével.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha egy céget te magad vezetnél, aggódnál-e annyit, mint a tulajdonos? Szeretnéd-e ugyanúgy a sikert, mint a tulajdonos? Miért igen, vagy miért nem?
  • Hogyan lehet gyakorolni lelki foglalkozásként a pénzügyi menedzsmentet?
  • Milyen szerepe van az imának a pénzügyi döntéseidben? Miért olyan fontos az ima a pénzügyi gazdálkodásban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása