Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hasonlítgatás mindig bűnös vágyakhoz vezet

2018. szeptember 04. 03:00 - FAmelita

"Jobb megelégedned azzal, amid van, mint sem mindig valami más után vágyakoznod." (Prédikátorok könyve 6:9 GNT fordítás)

Első lépésként, fel kell hagynod a másokkal való összehasonlítgatással, ha elégedett emberré akarsz válni. A probléma az, hogy a hasonlítgatásból Amerikában szinte már sportot űzünk. Örökösen ezt tesszük, már-már természetes a számunkra.

Besétálsz valaki házába, és az első dolog, hogy összehasonlításokat teszel: 'Tetszik ez a parketta! Nézd azt a drapériát! Micsoda TV!". Elsétálsz valaki mellett, és azt gondolod: "Tetszik, ahogyan a frizuráját hordja. Az enyém viszont borzalmasan néz ki." Megállás nélkül másokhoz méred magad, ami frusztrál téged. Hagyj fel ezzel! Ha megtanultad azt értékelni, ami megadatott számodra, akkor igazán nincs szükség arra, hogy a saját életed mindenki máséhoz hasonlítsd.

Továbbá, meg kell tanulnod csodálni mások javait anélkül, hogy minden áron meg akarnád szerezni őket. Meg kell tanulnod örülni mások jólétének, anélkül, hogy irigy és féltékeny lennél rá, hogy úgy éreznéd, neked is meg kell szerezned, ami nekik van. 

Nem kell birtokolnod ahhoz, hogy élvezd! Ez az egyike azoknak a fő elveknek, amit Amerikában nem értünk.  Időnként biztosan elmész kikapcsolódni a hegyekbe. Miért  vásárolnál magadnak egy kis házat ott, ahelyett, hogy bérelnél egyet abban az évi egyszeri időpontban? A birtoklás nem az egyetlen módja annak, hogy élvezz valamit.

Nem csak egy jó tipp, hogy ne hasonlítgass, ez egy parancs.  A Mózes második könyve 20:17-ben ez van: " Ne kívánj semmit...,ami a felebarátodé" (NIV fordíás)

Kívánni annyit tesz, hogy féktelen vágyat érzel valami megszerzésére. Ez egy sarkalatos bűn, ami a Tíz Parancsolatban is meg van említve, és amit kerülnünk kell. A görög nyelvben a 'kíván' szó azt jelenti, hogy 'megragadni valamit, a kezedben olyan szorosan tartani azt, hogy képtelen légy elengedni." Ha Isten ad neked valamit, hogy add tovább, és te mégsem cselekszel igy, akkor nem te birtoklod azt a dolgot, hanem az birtokol téged. 

Isten nem azt mondja, hogy soha nem vágyhatsz semmire. Ez nem a Kereszténység, hanem a Buddhizmus hitvallása. A vágyak nem rosszak. De csak akkor, ha kizárólag Istentől valók. De amikor a vágyak kontrollálatlanok, akkor kívánsággá válnak. Amikor valami olyasmire vágyakozol, ami nem a tied, az gonosz. De a vágy önmagában semmiképpen sem negatív.

Semmi sem lehet tökéletes anélkül, hogy vágynál rá. Nem válhatsz hasonlóvá Jézushoz anélkül, hogy vágynál rá. Nem tudsz jobban szeretni anélkül, hogy vágynál arra, hogy jobban tudj szeretni. Nem tudsz nagylekűbbé vállni anélkül, hogy ne vágynál rá. A vágy nem rossz dolog, amíg nem lesz kontrollálatlan, és azt nem kezded gondolni, hogy egyre több kell. Az ilyesfajta vágyak gyökere a másokhoz való hasonlítgatás. 

Nem lesz elégedett életed addig, amíg meg nem tanulod, hogy ne tégy hasonlóságot a dolgok között. Hogy miért hasznos ez? Mert az ellenkezője bűnös vágyakhoz vezet. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan változtatnád meg saját nézőpontodat a tulajdonaid fölött, hogy tudj másokkal örülni a saját tulajdonaik fölött?
  • Mit gondolsz Isten mivel akarja az életedet megtölteni birtoklás helyett?
  • A keresztények gyakran mondják, hogy Isten adta ezt a vágyat a szívükbe. Szerinted milyen vágyak származnak tőle?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2018.08.28.)

Szólj hozzá!
Címkék: vágy kívánság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása