Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ezért akarja Isten, hogy formában légy

2018. október 08. 03:00 - Mate Cseri

"Hát nem tudjátok, hogy testetek a Szentlélek temploma, aki bennetek él és Isten adta nektek? Nem vagytok a magatoké, hisz Isten nagy árat fizetett értetek. Így hát testetekkel kell megtisztelnetek Istent." (1 Kor 6:19-20)

indwelling-spirit-in-man.png

Hallottad már azt a kifejezést, hogy "megszentelés"? Ez csak egy menő teológiai kifejezés, ami azt jelenti, hogy valamit Isten céljának felajánlasz. Bármit meg tudsz szentelni: Mondhatod azt, hogy "Istenem, megszentelem ezt az autót. Neked szentelem, a te szándékodnak megfelelően. Istenem, megszentelem ezt az otthont. A te céljaidra szentelem."

Isten azt mondja az 1 Korintus 6:19-20-ban, hogy van valamit, amiről azt akarja, hogy neki szenteljük: a testünk. "Hát nem tudjátok, hogy testetek a Szentlélek temploma, aki bennetek lakik, és Isten adta nektek? Nem vagytok a magatoké, hisz Isten nagy árat fizetett értetek. Így át testetekkel kell megtisztelnetek Istent."

Hogyan lehet ezt tenni? Hogyan tisztelhetjük meg Istent testben?

Egyszerű: úgy, hogy gondoskodunk róla.

"Megszentelni a testet" annyit tesz: formában lenni. Ha azt szeretnéd, hogy Isten használjon, akkor fitt kell legyél. Mivel minél jobb formában vagy, annál több erőd lesz, és annál inkább tud Isten használni.

A Zsolt 119:73-ban ezt olvassuk:"Kezed teremtett, Uram, adj értelmet, hogy megtartsam parancsaidat." Isten megállapította a jó egészség alapelveit. Nem csak annyit akart, hogy tiszta szíved legyen. Azt akarja, hogy tested formában legyen, hogy hatékonyabban tudjon használni.

Lehet, hogy nem alszol eleget. De Isten nem tud használni olyan embert, aki állandóan fáradt. Megfelelő pihenésre van szükség. Néha a leglelkibb dolog, ha hunysz egyet.

Lehet, hogy az étkezés hagy maga után kívánnivalót. Az 1 Kor 6:13 a zabálást a szexuális erkölcstelenséghez hasonlítja. Lehet, hogy eszedbe nem jut megcsalni a házastársad, de Isten szerint ezek mind a test elleni bűnök. Isten komolyan gondolja, hogy kezedben tartsd, hogy mit eszel meg.

Lehetséges, hogy rosszul állsz a testedhez. Elhanyagolod, elutasítod ("Istenem, én másikat akarok!"), vagy éppen tökéletesíted (ahogy egy testépítő imádja saját testét). Ehelyett Isten azt akarja, hogy tiszteld és óvd a tested. Miért? Mert Isten alkotta, Jézus fizetett érte, és a Szentlélek lakozik benne. 

Tehát mi a mozgatórugója annak, hogy formába lendüljünk? A Bibliában ez áll: "A sportolók fegyelmezettek az készületükben. Azért teszik, hogy mulandó díjat nyerjenek, mi viszont örök díjért tesszük." (1 Kor 9:25). Az mozgat minket, hogy elnyerjük Isten tetszését. A sportolók a díj elnyeréséért edzenek. Mi viszont el nem évülő díjért tesszük! Jutalmat nyersz majd a mennyben, mert a legtöbbet kihoztad abból, amit kaptál, mert gondját viselted testednek, hogy Isten hatékonyabban használhasson ezen a Földön.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen hatást gyakorol rád a nem elegendő alvás? Hogyan hat munkádra? Kapcsolataidra? Viselkedésedre?
  • Milyen lépést tudsz megtenni az egészségesebb táplálkozásért?
  • Ha testi erőnlétről van szó, néhányan elhanyagolják, mások ajnározzák testüket. Milyen az egészséges egyensúly?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.01.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása