Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

El kell fogadnod a kudarc valóságát

2018. október 24. 03:00 - FodorImi

„Nincs senki a földön, aki mindig azt teszi, ami helyes, és sosem hibázik.” (Prédikátor 7:20, GNT fordítás

what-entrepreneurs-can-learn-from-failure-1920x800.jpg

Amerikában a kudarc szinte megbocsáthatatlan bűn, a siker pedig a bálvány. Ez a fajta nyomás okozza a legnagyobb stresszt az embereknek. A kudarctól való félelemnek sok különböző arca van. Döntésképtelenné, munkamániássá és a biztonsághoz ragaszkodó perfekcionalistává tehet. Mivel félünk hibázni, kerülünk bármiféle kockázatot.

Sokunknak a kudarctól való félelem vasmarokként szorítja a szívét. Sőt, a világ legjobb, legnagyszerűbb emberei  is a kudarctól való félelem hatása alatt állnak.

Ezért sürgetlek, fogadd el ezt az egyszerű igazságot: Mindannyian hibázunk. Ez nem csak a te problémád, ez az emberiség problémája. A Biblia azt mondja, „Nincs senki a földön, aki mindig azt teszi, ami helyes, és sosem hibázik.” (Prédikátor 7:20, GNT fordítás).

Nem csak a múltban követtél el hibákat, hanem a jövőben is hibázni fogsz, ezt garantálhatom. Már maga az is hiba, ha biztonságra játszol és elutasítod a kockázatot. Lelkipásztorként gyakran hallom az embereket, „Mi lesz ha elrontom?” Ilyenkor visszakérdezek: „Mit értesz azon, hogy ha?"

Már sok-sok alkalommal kudarcot vallottál az életben. Akárcsak én. Lehet, hogy életed bizonyos területein éppen most vagy csődben. A jövőben pedig még több kudarc lesz.

Még a szupersztárok is megbotlanak. A legkiválóbb profi kosárlabdajátékosok dobásainak csak fele lesz kosár. A legjobb baseball játékosok minden három ütéséből csak kettő sikerül. Szóval a kudarc normális.

Soha nem győzöd le a kudarctól való félelmedet, amíg nem fogadod el annak a realitását, hogy nem vagy tökéletes.

A Biblia azt mondja, hogy csak egyetlen hibától kell félned: „Vigyázzatok, hogy senki ne hajoljon el Isten kegyelmétől.” (Zsidók 12:15).

Szükséged van a kegyelemre. Mindannyiunknak szüksége van!

Csak mikor elengeded a kudarctól való félelmet, akkor fog megszűnni az őrjítő szorítás az életünkből. Amikor ez megtörténik, akkor tudjuk teljesen elfogadni Isten kegyelmét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Életed mely területén félsz legjobban a kudarctól? Miért?
  • Hogyan akadályoz meg a kudarctól való félelem attól, hogy fontos kockázatokat vállalj fel az életben?
  • Hogyan tudnátok egy barátoddal egymást bátorítani, hogy Isten életetekre vonatkozó tervét a kudarctól való félelem nélkül véghez vigyétek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása