Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha bölcs vagy, nem rejtőzöl el

2018. december 15. 03:00 - FAmelita

"A felülről való bölcsesség pedig először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedelmes, irgalmassággal és jó gyümölcsökkel teljes, nem kételkedő és nem képmutató." (Jakab 3:17 NIV fordítás)

A bölcs emberek egyik ismertetőjele, hogy nem próbálják elrejtenia gyengeségeket.

A Biblia azt mondja az igzazi szertet 'pártatlan és őszinte'. A görögben mindegyik szóban benne van, hogy képmutató, és jó okkal: arra utal, hogy 'képmutatás nélkül' vagy 'egyértelműen'. 

A görög színházakban gyakran előfordult, hogy a darabban csak két szereplő volt, akik többször váltogatták a szerepüket. Maszkokat tartottak az arcuk elé és a különböző részeknél mindig váltogatták őket, egy embernek akár öt, hat maszkja is lehetett a darab során. Ezt az embert, ezt a színészt, 'képmutatónak' hívták. 

Ha bölcs vagy, akkor nem vagy hamis. Nem viselsz olyan maszkokat és próbálsz olyan lenni, aki nem vagy.  Egyedi és hiteles vagy.  Amit mások kapnak az az, amit látnak belőled. Nem kell küzdened a tökéletességért, vagy azt játszani ,hogy már elérted. Légy tudatában a gyengeségeidnek, és ne rejtőzz el előlük.

A Példabeszédek 28:13 ezt mondja "Aki elfedezi az ő vétkeit, nem lesz jó dolga; aki pedig megvallja és elhagyja, irgalmasságot nyer. "Nevetséges úgy tenned, mintha mindent tökéletesen összeraktál volna az életedben, mert erre senki sem képes.

Amikor elkezeded elmondani az embereknek, hogy mi a gyengeséged, akkor nem lesznek lesokkkolva. Ők már tudták. Mindenki ismeri a gyengeségeid. Ha te nem ismered be őket, akkor te vagy az egyetlen, aki nem tudja őket. Mindig látjuk egymás gyengeségeit, sokan képesek akár még rá is mutatni a másikéra. De mi nem akarunk a sajátunkra.

Ha bölcs vagy, nem rejtőzöl el a gyengeségeid elől. Az emberek tisztelik az őszinteséget, és ha elkezdesz afelé haladni, hogy beismered pontosan hol vagy, akkor máris a helyes úton jársz. Ne félj ezeket megosztani másokkal, mert egyrészt segít nekik is megnyílni feléd, másrészt pedig lehet, hogy ők is pont ezekkel küzdenek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az a gyenegeség, amit a legjobban igekeztél elrejteni mások elől? Úgy gondolod, hogy az emberek az életedben, még nem vették észre?
  • Hogyan befolyásolja a fizikai és szellemi egészséged ezek rejtegetése?
  • Miért mondja azt a Biblia, hogy az nem siker, ha elrejted a gyengeségeid?

 *(Daily Hope by Rick Warren)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása