Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan oszthatjuk be legjobban az időnket?

2018. december 17. 03:00 - csmsdvd

 Mindenki a maga terhét hordozza.” (Gal 6:5)

Egy héten mindenki számára ugyanannyi idő áll rendelkezésre: 168 óra. A különbség azok között, akik az életben nyomot hagynak, és azok között akik nem, hogy hogyan kezelik a rendelkezésre álló időt.

Isten életünket különleges, bámulatos utakon szeretné látni. Ő azért teremtett erre a bolygóra, hogy az ő célja szerint élj. Sokan ezt nem tapasztalhatják meg, mert nem szánnak időt Istenre. Annyira elvannak a mindennapi feladatokkal foglalva, hogy sohasem tanulták meg és nem tudják hogyan kezeljék a rendelkezésükre álló időt. Amennyiben szeretnél Istennek dolgozni, idődet jól kell beosztanod.

A Biblia azt írja a Zsoltárok 90:12-ben: „Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!”. Szeretném megjegyezni, hogy az időgazdálkodást tanulni kell. Legtöbben magunktól nem jól végezzük. Alaphelyzetben mi pazaroljuk az időt. Olyanokra aprózzuk el, ami egyáltalán nem szükséges, nem válik hasznunkra.

Tanulnunk kell értelmesen használni időnket!

Az elkövetkező pár napban megnézünk néhány alapelvet, ami abban segít, hogy megértsük, mit miért teszünk, és jobban kezeljük a rendelkezésre álló időnket.

Ahhoz, hogy értelmesen használd az idődet, felelősséggel kell lenned iránta.

Ez az első lépés. Ez azt jelenti, hogy nem panaszkodsz mennyi feladatod van, mennyire túlterhelt és agyondolgozott vagy, hanem elkezdesz értelmes döntéseket hozni. Hagyj fel a panaszkodással és inkább válassz.

A te választásaid döntik el, hogy mit csinálsz a mindennapokban, és nem a körülményeid, környezeted. Lehet, hogy nem szereted, amit csinálsz, de te választod, hogy elfoglalt legyél. A körülményeidet nem fogod tudni megváltoztatni, ameddig nem változtatsz a vállalásaidban. A Biblia a Galatákhoz írott levél 6:5 versében azt mondja: „Mindenki a maga terhét hordozza”

Háromféle ember van a világon: a vádaskodó, a mentegetőző és a választó.

A vádaskodók mindig mást hibáztatnak saját problémáikért. Folyamatosan mást okolnak, hogy saját életükben boldogtalanok.

A mentegetőzők nem másokat hibáztatnak. Saját magukat mentik fel, hogy miért nem tesznek többet, miért nem örülnek az életnek. Önmagukat álltatják, látszólag racionális hazugságokkal, amik jól hangoznak és maguk is elhiszik. Amikor a mentegető halogatja feladatait, akkor minden mentség jól jön.

Az életed nem számottevő, ha folyamatosan mentegeted magad, vagy másokat vádolsz.

Isten azt szeretné, hogy választó legyél. Szeretné, hogy életedért felelősséget vállalj. Istenhez olyan közel tudsz kerülni, amennyire csak szeretnél. Lelkileg annyira tudsz felnőni, amennyire csak akarsz. Annyira tudsz boldog lenni, amennyire csak szeretnél. Annyira tudsz fegyelmezett lenni, amennyire te akarod. Annyira vagy elfoglalt, amennyire elfoglalod magad. 

Minden a Te választásod!

Ne panaszkodj, mennyi elfoglaltságod van, mennyire fáradt vagy, és mások hogyan befolyásolják a napirendedet. Kezdj el felelősséggel gazdálkodni az időddel, értelmes döntéseket hozni, hogy mit csinálsz a rendelkezésedre álló idődben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Gondolj a heti időbeosztásodra! Mennyi olyan teendő van a feladatlistádon, amit a külső körülmények miatt tettél be, és mennyi olyan, amit te választottál?
  • Milyen döntéseket kellene meghoznod ma, hogy több levegőhöz juss?
  • Inkább vádaskodó vagy mentegetőző vagy? Hogyan befolyásolja ez az időbeosztásodat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.10)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása