Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Személyiségünk változásának elvei: új módon gondolkodni

2018. június 10. 03:00 - Erika1832

„Ehelyett legyen egy szellemi megújulás a gondolkodásotokban és a hozzáállásotokban.” Efézus 4:23. (NLT-fordítás)

park009.JPG

A változás új gondolkodást igényel. Ahhoz, hogy meg tudjunk változni, és jó döntéseket tudjuk hozni, ismernünk kell Isten igazságát, és egyúttal a gondolkodásmódunkon is változtatnunk kell. Korábbi áhítatokban már volt róla szó, hogy: A bűnnel folytatott harcunk az elménkben kezdődik és nem a magatartásunkban. Az, ahogyan gondolkozunk, meghatározza az érzéseinket. Az érzelmeink, meghatározzák a cselekedeteinket. Ha változtatni akarunk a viselkedésünkön, ehhez először a gondolkodásmódunkat kell megváltoztatni. Továbbá, ha érzelmi területen szeretnénk változni, ezt a gondolkodásmódunk megváltoztatásával kell kezdenünk.

Gondolat – érzelem – cselekedet. Például, ezt mondanám: "Jobban kellene szeretnem a gyerekeimet ", de nem ez történik. Vagy valaki azt mondhatja: "Jobban kellene szeretnem a házastársamat", de ez sem így történik. Nem tudsz harcolni azzal ahogyan, érzel. Azt kell megváltoztatnod, ahogy a gyermekeidről, a férjedről, vagy a feleségedről gondolkozol, és így az érzéseid is meg fognak változni, ami a viselkedésedet is meg fogja változni feléjük. A Biblia azt mondja: "Legyen egy szellemi megújulás a gondolkodásotokban és a hozzáállásotokban." Efézus 4:23 (NLT-fordítás) Másképp mondva: te nem az vagy, akinek gondolod magad, hanem inkább, akinek gondolod magad az vagy. A bűnnel folytatott harc, a küzdelem az életedben, — amelyet azokkal, a hibáiddal folytatsz, amiket nem szeretsz — ez az elmédben kezdődik. Ha valamit meg akarsz változtatni a viselkedésedben vagy bármit az érzelmeidben, a gondolataiddal és a hozzáállásoddal kezd. Az elméd megújítása összefügg a "bűnbánat" szóval. Tudom, hogy a megtérés sokak számára egy piszkos szó. Azt hiszik, valami rosszat jelent, valami olyasmit, amit nem igazán szeretnél végrehajtani, valami fájdalmasat. Egy olyan fickó jut róla eszükbe, aki az utcasarkon áll egy nagy táblával, amin ez áll „Bánjátok meg bűneiteket! Itt a világ vége!” A bűnbánatnak semmi köze a viselkedéshez. Arról van szó, hogy megváltoztatod az elmédet, és megtanulod, hogy hogyan gondolkozz másképpen. A "megtérés" egyszerűen azt jelenti, hogy egy mentális U-megfordulást csinálsz, (ugyanúgy, mint amikor az autóddal megfordulva irányt változtatsz).

Ezt a megfordulást az elmédben teszed meg, és nem a magatartásodban. A gondolkodásmódod megváltoztatásának hatása lesz az érzelmeidre és a viselkedésedre. Amikor megtérek egy mentális U-megfordulást teszek. Elfordulok a bűntudattól a megbocsájtás felé. Elfordulok a céltalanságtól az élet célja felé. Elfordulok reménytelenségtől és egy új remény felé fordulok. Elfordulok a frusztrációtól a szabadság felé. Elfordulok a sötétségtől a fény felé. Elfordulok a pokoltól és a menny felé. Elfordulok a gyűlölettől a szeretet felé. Megváltoztatom azt is, ahogy Istenről gondolkodom, Ő nem dühös rám; nagyon tökéletlen vagyok, de nagyon szeretett személy. Megváltoztatom azt ahogy rólad gondolkodom, ahogy a gyerekeimről, ahogy a feleségemről. Megváltoztatom azt, ahogy a világról gondolkodom, ahogy a gazdaságról, és a múltamról is másképp fogok gondolkodni, ahogy a jelenemről és a jövőmről is. Szóval elmében megújulni többet jelent, mint ahogy Istenről és Jézusról gondolkozol? azt is jelenti, hogy ahogy a saját hibáidról is gondolkozol. A Biblia azt mondja, "Ugyanaz a gondolkodásmód és (alázatos) szándék legyen bennetek, mely Jézus Krisztusban volt." Filippi 2:5.(AMP-fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Mi jut eszedbe, amikor meghallod ezt a szót "bűnbánat"?
• Az életed melyik területén van szükséged arra, hogy a gondolkozás módod megváltoztatására meg tedd az első lépést?
• Megbeszéltük, hogy a bűntudattól elfordulunk a megbocsájtás felé, a céltalanságtól a céltudatosság fel, a reménytelenségtől egy új remény felé. Neked milyen „mentális U-megfordulásra” van szükséged leginkább?

Daily Hope by Rick Warren (2018.06.03.)

Szólj hozzá!

Isten többre tervezett minket, mint ami ezen a Földön várhat ránk

2018. június 09. 03:00 - daniella_89

"Nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók" (2Korintus 4:18 NIV fordítás)

forwoman_ir_rdse34.jpg


Isten arra teremtett, hogy örökké vele éljünk a Mennyországban. A mi otthonunk nem a Föld, hanem a Menny. Ezért van az, hogy az életünk során néha elégedetlenséget és hiányt tapasztalunk. Nem vagyunk itt teljesen boldogok - mert nem is lehetünk! Máskülönben azt gondolhatnánk, hogy tudunk élni Isten nélkül. De Ő úgy alkotott meg, hogy valami jobb után vágyakozzunk - a mennybéli otthonra, Vele együtt.

Egy hal sosem lesz boldog, ha a szárazföldön kell élnie, mert természeténél fogva vízi állat. Egy sas sosem lesz elégedett, ha nem engedik repülni. Te sosem leszel teljesen elégedett a Földön, mert többre lettél teremtve. Lesznek itt boldog pillanataid, de semmi olyan, ami ahhoz hasonlítható, amit Isten tervezett számodra.

Ezért tűnik Isten néhány ígérete beteljesületlennek, néhány ima megválaszolatlannak, néhány körülmény igazságtalannak. De ez mem minden!

Annak a felismerése, hogy a földi élet csupán átmeneti, radikálisan hatnia kellene az értékrendedre. Az örökkévaló értékeknek kellene  döntési tényezőkké válniuk, nem pedig az átmenetieknek. C. S Lewis így nyilatkozott: "Minden, ami nem örök, az örökkévalóan haszontalan."

A Biblia azt mondja, "Nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók" (2Korintus 4:18 NIV fordítás)

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a dolgok az életedben, amik maradandóak?
  • Milyen változást hoz egy örökkévaló perspektíva a mindennapi szemléletedben - például céljaidban és terveidben, napirendedben és kapcsolataidban?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.02.)

Szólj hozzá!

Istenhez közvetlen hozzáférésed van

2018. június 08. 03:00 - gabormel

„Járuljatok hozzám, mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, amelyben szent papság lakozik.” (1Péter 2:5, GW fordítás)

rocks2.jpg

Isten azt mondja, hogy te egy pap vagy, ami a körülményeidtől függően lehet ijesztő vagy zavaros számodra. Péter szerint a papságnak két előnye is van, amely minden hívő ember számára elérhető.

Az Ószövetségben a papok két dolgot tettek:

  1. Joguk, kiváltságuk és kötelezettségük volt közvetlenül Isten színe elé járulni. Imádkozhattak és beszélgethettek Istennel, dicsőíthették és közösségben lehettek Vele. Mindenki más ezeket csak egy pap közvetítésével tehette meg.
  2. A papoknak kiváltsága és kötelezettsége volt Istent képviselni az emberek előtt, valamint a szükségben lévő emberek felé szolgálni.

Ha hívővé válsz, ez a két dolog rád is érvényes lesz.

A Bibliában az áll, hogy amikor Jézus meghalt a kereszten, volt egy függöny a templomban, amely elválasztotta a Szentek Szentjét, ahol Isten Lelke lakozott, attól a helytől, ahol az emberek voltak. Kizárólag a papok mehettek a függöny mögé, és ők is csak évente egy alkalommal. Amikor Jézus meghalt a kereszten, Isten kettéhasította ezt a (több mint két méter hosszú) függönyt felülről egészen az aljáig, jelezvén, hogy már nincs több korlát Isten és az emberek között.

Most már te is mehetsz Istenhez közvetlenül. Nem kell senkin keresztül imádkoznod vagy megvallanod a bűneidet. Senkire nincs szükséged ahhoz, hogy Istennel közvetlen kapcsolatot építs ki. Csak olvasd a Bibliát, beszélgess az Úrral, és légy közvetlenül a társaságában.

Ezen kívül megkaptad azt az ajándékot, hogy más embereket szolgálj. Minden keresztény egy pap – még akkor is, ha a hivatása szerint nem lelkipásztor. Bármikor, amikor a tehetséged és az Istentől kapott ajándékaidat mások megsegítésére használod, szolgálsz.

„Megmentett és kiválasztott minket a szent munkájához, de nem azért, mert megérdemeltük, hanem azért, mert ez volt a terve jóval a világ kezdete előtt.” (2Tim 1:9, TLB fordítás). Miért mentett meg téged Isten? Azért, hogy szolgálhasd Őt. Kereszténynek lenni úgy, hogy valaki nem szolgál, az ellentmond egymásnak.

Honnan tudhatod, hogy mi a te szolgálatod? Vess egy pillantást a tehetségedre, az ajándékaidra és a képességeidre. Amikor ezeket arra használod, hogy más embereknek segítesz, azt hívják szolgálatnak – semmi különleges vagy ijesztő nincs ebben. Egyszerűen csak segítesz másoknak. Lehetsz pap egy értékesítési iroda dolgozójaként? Persze, hogy lehetsz. Könyvelőként is lehetsz pap? Természetesen. És tehergépkocsi-vezetőként is? Igen, úgy is. Bármikor, amikor Isten nevében más embereknek segítesz, szolgálatot végzel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan használod az ajándékaidat és a képességeidet Isten és az emberek szolgálatára?
  • Hogyan kerültél közelebb Jézushoz más hívők feléd való szolgálata által?
  • Hogyan használod ki a legjobban azt a lehetőséget, hogy pap vagy? Teljes mértékben kihasználod az Istennel való közvetlen kapcsolatod minden előnyét?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.01.)

Szólj hozzá!

Isten elfogad téged

2018. június 07. 03:00 - Anika Enikő

“Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdon népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket.” (1Péter 2:9, NIV fordítás)

Sokan azzal töltjük egész életünket, hogy megpróbáljuk kiérdemelni az elfogadást. Ki akarjuk érdemelni a szüleinktől, az iskolatársainktól, a házastársunktól és azoktól az emberektől, akiket tisztelünk, de még azoktól is, akiket irigylünk. Az a vágy, hogy elfogadjanak, különböző dolgokra sarkall bennünket. Befolyásolja, hogyan öltözködünk, milyen autó választunk, milyen házat veszünk, sőt még azt is, hogy milyen foglalkozást választunk.

Egyetértesz velem abban, hogy az emberek a legőrültebb dolgokat is megteszik, csak hogy elfogadják őket? Emlékszel arra, amikor gyerek voltál és nagyon szerettél volna a "nagyok"-hoz tartozni, és ha valaki  azt mondta, “Na, ezt fogadjunk, hogy nem mered megcsinálni!”,  te már csak azért is megcsináltad azt az őrültséget?  Megtetted, mert az elfogadás utáni vágyad fontosabb volt, mint a személyes biztonságod.  Vagy emlékszel, milyen nagyszerű érzés volt, amikor gyerekként csapatsportot játszottál és a csapattagok kiválasztásánál egy jobb játékos téged választott a csapatába? És emlékszel, milyen rossz érzés volt, amikor már az utolsó két vagy három játékost válogatták, de téged még mindig nem választott senki?

Nagyon szeretjük érezni, hogy elfogadnak bennünket.

Amikor kiválasztanak, óriásit nő az önbecsülésünk. Az 1Péter 2:9 ezt mondja: “Kiválasztott nemzetség vagytok.” Ennek a ténynek növelnie kell az önbecsülésedet. Krisztus elfogadott téged – nem a teljesítményed alapján, és nem is az alapján, hogy megdolgoztál érte vagy megérdemled azt. Isten csak egyszerűen ezt mondja neked: “Kiválasztottalak.”

Lehet, hogy befogadtad Jézust az életedbe, de rádöbbentél már valaha arra, hogy Krisztus is elfogadott téged? Nem kell megdolgoznod érte, és nem is kell bizonyítanod.

“Ha anyám és  apám elhagyna is, az Úr gondoskodik rólam.” (Zsoltárok 27:10, GW ford.)

Lehetséges, hogy olyan szüleid vannak, akiknek soha nem tudtál a kedvében járni. Mindegy volt, mit tettél, nem volt elég jó. Ha hármast kaptál, akkor négyest vártak tőled. Ha négyest kaptál, akkor ötöst. Ha ötöst kaptál valamiből, akkor ők minden tárgyból ötöst akartak.

A tragédia az, hogy közületek néhányan még ma is megpróbáltok bizonyítani a szüleiteknek. Próbáljátok kiérdemelni, hogy elfogadjanak, pedig ez nagy valószínűséggel nem lesz így, ha eddig nem történt meg, és ez az ő problémájuk. Viszont a jó hír az, hogy nincs is szükséged az ő elfogadásukra ahhoz, hogy boldog legyél! Több mint 7 milliárd ember él a világon. Ha ebből két ember nem szeret, akkor mi van? Te Isten családjába tartozol, és téged Isten elfogadott!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mire alapozod az önbecsülésed?
  • Milyen fizikai, érzelmi és szellemi hatása van rád annak, hogy szeretnéd, ha mások elfogadnának?
  • Könnyen vagy nehezen tudod elfogadni azt az igazságot, hogy Krisztus elfogadott téged? Miért?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.05.31.)

Szólj hozzá!

Isten mindenkinek felajánlja a megváltás ingyenes ajándékát

2018. június 06. 03:00 - K. Juc

„Isten azt mondja, hogy elfogad és felment bennünket – kinyilvánítja rólunk, hogy «nem vagyunk bűnösök» –, ha bízunk Jézus Krisztusban, hogy elveszi a bűneinket. És pontosan ugyanígy mindannyian megmenekülhetünk, ha Krisztushoz jövünk, nem számít, hogy kik vagyunk vagy milyenek voltunk ezidáig." (Róma 3:22, TLB fordítás)

516453-istock-620370582.jpg

A Bibliában több mint 7000 ígéret van Istentől számodra. Ezek olyanok, mint az üres csekkek, amelyek arra várnak, hogy beváltsák őket. Ugyanakkor minden ígérethez tartozik egy feltétel is.

A Biblia leghíresebb ígéretében, a János 3:16-ban Jézus azt mondja nekünk, hogy „Mert Isten annyira szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte, hogy bárki, aki hisz Benne, ne vesszen el, hanem örök élete legyen.” (NKJV fordítás). Isten megígéri, hogy nem veszünk el, ha hiszünk benne. Isten ingyenes ajándéka, a megváltás mindenkinek fel van ajánlva. Nem számít a vallásod vagy a kulturális háttered. Jézus Krisztus meghalt érted.

Hogyan kapjuk meg ezt az ingyenes ajándékot?

A Biblia ezt mondja: „Isten azt mondja, hogy elfogad és felment bennünket – kinyilvánítja rólunk, hogy «nem vagyunk bűnösök» –, ha bízunk Jézus Krisztusban, hogy elveszi a bűneinket. És pontosan ugyanígy mindannyian megmenekülhetünk, ha Krisztushoz jövünk, nem számít, hogy kik vagyunk vagy milyenek voltunk ezidáig." (Róma 3:22, TLB fordítás).

Az igaz, hogy bárki elismerheti Jézus létezését, viszont az egyetlen módja annak, hogy a mennybe jussunk az, hogy belé helyezzük a bizalmunkat. Azonban csak akkor tudsz bízni Jézusban, ha igazán ismered.

A fejed és a szíved közötti különbségről van itt szó. Hadd mondjak egy példát erre, ami segít bemutatni a különbséget. Kiváltságnak érzem, hogy sok embert ismerek, közöttük sok hírességet is. Ismerem Bill Gates-t. Ugyanazon a színpadon tartottunk előadást és a kanapén ülve elmagyaráztam neki a PEACE tervet[1]. Ismerem Bill Gates-t, de mégsem ismerem igazán. Nem közeli személyes barátom, és nem tudom miért viselkedik úgy, ahogy.

A feleségemet viszont igazán ismerem. Több mint 40 éve vagyunk házasok. Pontosan tudom, miért viselkedik éppen úgy, ahogy. Ismerem a gondolkodásmódját, és tudom, hogy mi az, ami fontos neki.

Amikor arról van szó, hogy ismerjük Istent, akkor egy igazi, élő kapcsolatról beszélünk. Ezt jelenti bízni Istenben.  

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan lehetséges, hogy valaki tud Istenről, de mégsem ismeri őt igazán?
  • Te hogyan igyekszel megismerni Istent? Hogy néz ki ez a te életedben?
  • Hogyan néz ki egy olyan személy élete, aki bízik Jézusban?

[1] A Saddleback gyülekezet missziós alapítványának programja, amelynek célja a szükségben levők segítése a világ elmaradott régióiban.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.05.30.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása