Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Megismerheted az igazságot, ha Istenre nézel

2018. június 17. 03:00 - Anika Enikő

“Én, az Úr megmutatom, hogyan tegyél különbséget jó és rossz között; hogyan találj meg minden jó utat.” (Példabeszédek 2:9, GNT fordítás)

 

Ahogy tegnap említettem, három filozófia – az individualizmus, a szekularizmus és a relativizmus - a társadalom erkölcsi hőmérőjét pusztította el az elmúlt évtizedekben. A következmények drasztikusan hatottak a társadalomra általában és mindannyiunkra egyénileg. Szóval mit tehetünk?

Istennel kell kezdeni.Ő testesíti meg az igazságot. A helyes és a helytelen eredete, Isten jelleméből kapja jelentését. A tisztességtelenség rossz, mert Isten tisztességes. A hűtlenség rossz, mert Isten hűséges. Megismerheted az igazságot, ha azt nézed Isten hogyan van hatással ránk.

A Biblia azt mondja: Én, az Úr megmutatom, hogyan tegyél különbséget jó és rossz között; hogyan találj meg minden jó utat.” (Példabeszédek 2:9, GNT fordítás). Isten igéjén keresztül ismerhetjük meg Isten jellemét. A Biblia megmondja nekünk, hogy mi a jó; akár tetszik nekünk, akár nem mindaz, amit mond.

Amint találkozunk az igazsággal, Isten igazságával; felismerünk két kulcsjellemvonást, amit minden alkalommal látni fogunk, ha az igazsággal lesz dolgunk.

  1. Univerzális. Mindenkire vonatkozik. Ha nem vonatkozik mindenkire, akkor nem igazság. Akkor vélemény csupán.
  2. Nem változik. Nem változik divattal és a hóborttal. A házasságtörés 2000 évvel ezelőtt is rossz dolognak számított; ma is rossz, és 4000 év múlva is rossz marad.

A választás a tiéd. Néhány évvel ezelőtt ezt a témát összegezte a Newsweek magazin a borítóján. Ezt kérdezték: “Kinek az igazságszolgáltatása? Kinek az erkölcse? Kinek a közössége? Kinek a családja? Kinek az értékei?

Ez minden nap a te döntésed. Világunk ma három választási lehetőséget kínál arra, hogyan fedezzük fel az igazságot: Dönthetünk úgy, hogy erkölcsünket arra alapozzuk, hogy mit gondolunk; vagy arra, hogy mások mit gondolnak; vagy arra, hogy Isten mit gondol. Igazándiból nincs más választási lehetőségünk.

Választásunk diktálja azt, hogyan élünk, hogyan szeretünk és egy napon hogyan halunk meg. Ám mindezek a mi választásaink.

Hogy választasz; hogyan döntesz?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan próbál kultúránk meggyőzni minket arról, hogy az igazság változik?
  • Miért kell minden nap döntést hoznod arról, hogy Isten igazságára alapozod moralitásodat?
  • Mit kell tenned ahhoz, hogy jobban megértsd Isten jellemét az igéből, a Bibliából?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.10.)

Szólj hozzá!
Címkék: rossz igazság

Amiben hiszel, az formálja az életed.

2018. június 16. 03:00 - Anika Enikő

“Mi lesz, ha még az élet alapjait is lerombolják? Mit tehet akkor az igaz?” (Zsoltárok 11:3, GNT fordítás)

 

 

Amit a körülöttünk lévő világról hiszünk, az formál mindent, ami az életünkben jelen van. Számtalanszor megosztottam ezt már veletek ezekben az áhítatokban. Amiben hiszel, az határozza meg a viselkedésedet. Aztán majd a viselkedésed határozza meg azt, akivé válsz, és ez egyenesen arányos azzal az iránnyal amelybe az életed elindul. Ugyanez igaz egy adott országra vagy a világra is. Világunkat és országunkat azok az értékek formálják és alakítják, amikben mi magunk hiszünk.

A probléma az, hogy az igazságot helyettesítjük ezzel a három nagyon romboló filozófiával:

  • Individualizmus: Bevesszük azt a hazugságot, miszerint mi magunk vagyunk saját életünknek az irányadói. Néhány évvel ezelőtt olvastam a Wall Street Jounal-ban egy cikket, melyben az állt, hogy a vezetők 44%-a egy erkölcsi krízist először egymás közt beszélnek meg. Valójában ebben semmi új nincs. A Bírák könyvében az Izraelitákról ugyanezt olvassuk, hogy: “Abban az időben nem volt király Izraelben. Mindenki azt csinálta, amit jónak látott.” (Bírák 21:25) Akkor sem működött ez jól, és ma sincs ez másképp.
  • Szekularizáció: Három szóban lehetne összegezni ennek a szónak a jelentését: Istenre nincs szükség. Az elmúlt fél évszázadban rendszeresen kivontam Istent az életem minden területéből – az iskoláktól kezdve, a kormányzaton át, a médiáig. Alapvetően száműztem Istent a vasárnap reggelekre, ha egyáltalán számoltam vele akkor.
  • Relativizmus: Ez az, amikor azt mondják, hogy nincsenek abszolútumok – ami igaz szerinted, az lehet hogy számomra nem az. Remek így élni, ha nem akarsz bűnt az életedbe. Ha nem Isten színvonala a mérce, akkor csupán szabályt kell váltani. Mindkettő logikátlan és irracionális, de nagyon elterjedt a mai világunkban. Ne hagyd hogy becsapjon az individualizmus (önszeretet), a szekularizmus (Isten nélküliség) vagy a relativizmus (nincsenek abszolútumok).

A következményei mind egyénileg, mind társadalmilag elhinni ezeket, megrázó. Az igazsághoz, illetve az Isten hatalmához való elköteleződés nélkül a kultúránk szétporlad.

A holnapi áhítatban, elkezdjük felfedezni Isten válaszait erkölcsi összeomlásunkra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Láttál már valaha példát köreidben arra, hogyan vonja hatása alá a családokat az individualizmus, szekularizmus, illetve a relativizmus?
  • Mit gondolsz, az Isten hatalmához való elköteleződésnek a hiánya a társadalmunkban hogyan befolyásolja erkölcsi hanyatlásunkat?
  • Ennek az erkölcsi hanyatlásnak mik a következményei, amelyek nyílvánvalóak a kultúránkban?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.09.)

Szólj hozzá!

Biztos lehetek-e abban, hogy a Mennyországba jutok?

2018. június 15. 03:00 - csmsdvd

„aki hallja az én igémet, és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van” (János 5:4)

Jézus halála és feltámadása felszabadít az ítélet alól. El tudod azt a napot képzelni, amint ítéletre vársz a menny kapuja előtt, hosszú a sor, lassan fogyatkozik, egyszerre mindig csak egy kerül sorra. Ahogy közelebb kerülsz, egyre inkább elkezdesz aggódni és azon tűnődni: „Vajon bejutok-e? Beengednek-e? Isten vajon egy nagy kivetítőn nézi minden eddig elkövetett ördögi tettem és hülyeségem? Minden bűnöm látható lesz?” Van egy jó hírem a számodra. Ez Jézus Krisztus ígérete. A Biblia azt mondja a János 3:18 versében, aki hisz Jézusban – a halálában és feltámadásában – az nem jut ítéletre. Itt a valós helyzet: állsz a sorban, várakozol az ítéletre, Jézus lát téged és azt mondja: ”Ismerlek téged. Évek óta barátok vagyunk. Egy évvel ezelőtt Húsvétkor átadtad nekem az életed. Gyere velem. Gyere csak a gyorsabb sorba. Itt hamarább elbírálnak. Kihagyhatod az ítélkezést.” Jó hír ez? Ó igen, valóban, nagyon! Volt egy cimborám aki kiskorában azt mondta, hogy a vasárnapi iskolában a tanár azt tanította neki, hogy Isten ül a mennyben és felírja mindazokat a rosszakat amit cimborája tesz. Minden héten ő így énekeltette az osztályát: Az én Uram egyfolytában ír. Írja, írja, folyamatosan felírja. A cimborám azt mondta: „ Félelemmel töltött el. Sosem fogok a mennybe jutni. Az én listám csak egyfolytában növekszik.” Vajon Isten így viselkedik, mikor Krisztusban hiszünk? Nem, egyáltalán nem! Valójában Isten folyamatosan töröl és töröl, egyfolytában töröl. Megbocsájt, megbocsájt és megbocsájt. Ül a mennyben és a törlés gombot nyomogatja egyfolytában. Miért? Mert a Biblia azt mondja „az Isten szeretet” (János 4:8) és a szeretet „nem rója fel a rosszat.” (1Korinthus 13:5) Amennyiben te bizalmadat Jézus Krisztus szeretetére alapozod, akkor a bűneid eltöröltetnek. Nincsen azért most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik Krisztus Jézusban vannak” (Róma 8:1)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit gondolsz akkor, amikor az emberek az utolsó ítélet napjáról beszélnek?
  • A jövőbe vetett hited hogy befolyásolja a napi vállalásaidat és döntéseidet?
  • Amennyiben Isten nem tartja számon bűneidet, miért fontos, hogy törekedjél jó dolgot cselekedni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.08.)

Szólj hozzá!

Te vagy Isten szeretetének tárgya

2018. június 14. 03:00 - Lilla:)

"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (János 3:16.)

Isten annyira szeret téged, hogy elküldte Jézust a szeretet missziójára a szeretet üzenetével. A Biblia nem azt mondja, hogy Istenben van szeretet, hanem hogy Isten a szeretet. A szeretet az ő lényege; Isten a szeretet.

Isten teremtette az egész univerzumot. Ő teremtette ezt a bolygót; ő alkotta az emberi fajt. Aztán megteremtett téged is, mert szeret téged.

Mondhatjuk, hogy azért élsz, mert Isten megteremtett téged, mint a szeretetének tárgyát. Isten megalkotott, hogy szerethessen és te is szerethesd őt. Isten szeretete miatt ver ebben a pillanatban is a szíved, ez az oka annak, hogy lélegzel.

Isten Jó Híre a számodra, hogy épp ugyanúgy szeret téged a jó és rossz napjaidon is. Szeret akkor is, amikor érzed a szeretetét és akkor is, amikor úgy tűnik, hogy nem érzed. Akkor is szeret, ha azt hiszed, hogy nem érdemled meg.

Nem tehetsz semmit azért, hogy megszűnjön szeretni téged. Próbálkozhatsz, de tényleg nem tehetsz semmit - azért, mert Isten szeretete a saját jellemén alapszik, nem pedig azon amit te teszel, mondasz, vagy érzel.

Isten annyira szeret téged, hogy elküldte az egyetlen Fiát, Jézust, erre a világra, "hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (János 3:16.)

Amikor Jézus széttárta karjait a kereszten, azzal azt mondta, hogy "Ennyire szeretlek titeket! Annyira szeretlek, hogy az már fáj. Annyira szeretlek, hogy meg is halok értetek, hogy ne kelljen majd nélkületek élnem."

Isten szeretete túlszárnyalja az emberi értelmet, elképzelni sem tudjuk ennek a szeretetnek a szélességét, hosszúságát, magasságát és a mélységét (lásd az Efézus 3:17-19-ben).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mivel Isten a szeretet, hogyan lehet az ő szeretete része a kapcsolataidnak? Hogyan mutatod ki szeretetét a kapcsolataidban?
  • Mit tettél, amikor azzal küzdöttél, hogy elhidd, semmi sem tarthat távol Isten szeretetétől?
  • Mennyire fontos szerinted, hogy érezd a szeretetét, különösen a rossz napjaidon?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.07.)

Szólj hozzá!

Bízz abban, akié vagy

2018. június 13. 03:00 - Anika Enikő

Jézus ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: "Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.“ (János 8:12)

 

 

 

Amikor Jézus azt mondta, hogy: "Én vagyok a világ világossága”, akkor önmagát határozta meg. Azt mondta hogy: “Tudom, hogy ki vagyok.” A Bibliában Jézus legalább tizennyolcszor mondja, hogy: “Én vagyok” és aztán egy leírást ad. Következőképpen írja le magát: mint aki az ajtó, az élet kenyere, az út, az igazság, a feltámadás és az élet. Újra és újra meghatározza, hogy ki is ő. Jézus tudta, hogy ő ki volt (hogy ki ő ma is ) és ennek eredményeként nem volt nyomás alatt. Ez a személyazonosság elve. Amíg bizonytalan vagy a személyazonosságodat illetően, addig annak a nyomása alatt vagy, hogy megfelelj másoknak és hogy beleilleszkedj az ő elgondolásaikba. Manipulálni fognak; megpróbálnak olyanná formálni amilyenné szerintük lenned kellene, ahelyett, hogy inkább az légy akivé Isten teremtett.

Az egyik legnagyobb stresszfaktor abból ered, hogy megpróbálsz az lenni, aki nem vagy. Amikor attól félsz, hogy mások számára kiderül, hogy ki is vagy valójában, és az, hogy nem tudod fenntartani a látszatot, ez stresszhez vezet.

Az egyetlen módja annak, hogy kiegyenlítsd a külső behatásokat az, ha van egy belső elégedettségérzet azzal kapcsolatban aki te vagy, és akivé Isten teremtett. Úgy fedezed fel, hogy ki vagy te, ha megismered azt akié vagy.

A Biblia azt mondja, hogy téged Isten teremtett és hogy mély szeretettel szeret téged; hogy Isten elfogad téged úgy ahogy vagy. Terve van az élteddel és terve van az életedre. Amíg nem rendezed azt az identitás kérdést, addig bizonytalan leszel és a stressz hatása alatt leszel. Amíg nem rendezed azt a dolgot, addig nem tudsz másokat szolgálni.

Jézus folyamatosan olyan dolgokat tett, amik meglepték az embereket. Mások alá helyezte magát és szolgálta őket. Saját bizonytalanságaik miatt a tanítványok egyike sem gondolt soha arra, hogy megmossák egymásnak a lábait a Felső Szobában. Ám Jézus mindig erős helyzetből szolgált; tudta, hogy kihez tartozik és hogy ki ő; így tehát nem számított hogy lealacsonyította magát ahhoz, hogy szolgálja őket.

A szolgálat az önbecsülésből ered. Addig amíg nem győzöd le a bizonytalanságod és nem érzed jól magad a bőrödben, addig nem lesz kedved másoknak segíteni. Légy bizonyos abban, aki vagy és akihez tartozol, hogy hatásosan tudj másokat szolgálni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a különbség a között, amit a világ illetve mások mondanak rólad és a között, amit Isten mond rólad?
  • Mit jelent erős helyzetből szolgálni?
  • Miért szolgálunk hatékonyabban akkor, amikor bizonyosak vagyunk abban, hogy önazonosságunk Krisztusban van?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.08.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása