Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Legyen időnk Isten akaratának megtételére

2018. július 01. 00:03 - Erika1832

„Mindannyiunknak élveznünk kellene mindazt, amiért megdolgoztunk,  mert Isten ajándéka ez . Préd. 3:13. (GNT-fordítás)

hand-565588-1280.jpg

XXI. századi világunkban, amikor túlterheltek, túlfeszítettek vagyunk, és teljesen betáblázott életvitelt élünk, a következő lehet az egyik legjelentősebb és legfelszabadítóbb mondat, amit valaha is olvashatsz: éppen elég időd van arra, hogy Isten akaratát cselekedd. Miszerint, ha nem érzed, hogy naponta van erre elég időd, akkor két dolog fordulhat elő: 1.) Olyan dolgokat teszel, amikre Isten nem kért meg. 2.) Olyanokat cselekszel, amikkel Isten megbízott, csak éppen nem a megfelelő módon teszed azt. Isten a tennivalókról nem fog egy listát adni neked anélkül, hogy az ehhez szükséges időt ne biztosítaná hozzá. Vagy túl sok mindent akarsz egyszerre megcsinálni, vagy elpocsékolod az időt. Nincs más magyarázat. Mindenképp meg kell tanulnod élvezni a pillanatot. A Biblia azt mondja: Mindannyiunknak élveznünk kellene mindazt, amiért megdolgoztunk, mert Isten ajándéka ez.” Préd. 3:13. (GNT-fordítás) Túl sokan esnek közülünk áldozatául  egy szörnyű csapdának. Én ezt úgy  hívom, hogy "amikor és akkor" gondolkodás. Hisszük, hogy "amikor" elérünk egy adott célt, „akkor” majd boldogok leszünk. Talán ez a cél az érettségi, a házasság, vagy egy kívánt anyagi helyzet. Ám nem leszel boldog akkor sem. Talán három percig fogsz örülni az eredménynek, majd kérdőre vonod magad: „Mi a következő lépés?” És kezdődik minden elölről. Elfáradtál, kiégtél és hajszolt vagy? Isten többet tartogat a számodra. Ha túl nagy terhet hordozol, ez nem Jézustól van. Ő a  Máté 11. részében ezt mondja  "Jöjjetek hozzám, mindnyájan, akik megfáradtatok, és nehéz terheket cipeltek, és én nyugalmat adok nektek… és az én terhem  könnyű" Máté 11:28, 30 (NCV-fordítás).

Életed minden egyes pillanata Isten ajándéka. Ő nem akarja, hogy egyet is kihagyj ezek közül.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A múltnak melyik pillanatát sajnáltad leginkább, mert a sok tennivalód megakadályozta, hogy élvezted azt?
  • Milyen céljaidat sikerült megvalósítanod, melyektől azt vártad, hogy elégedettséggel töltenek el, de ez még sem így történt?
  • Hogyan változtatnád meg a prioritásaidat és a tervezett programjaidat, hogy elég időd legyen annak megtételére, amit Isten vár tőled?

* Daily Hope by Rick Warren (2018.06.24.) 

Szólj hozzá!

A helytelenül kezelt harag ára

2018. június 30. 03:00 - daniella_89

"Zűrös vagyok. Semmi vagyok, semmim sincs; kezdj velem valamit. Te (Istenem) megteheted, neked megvannak az eszközeid" (Zsoltárok 40:17 The Message fordítás)

ss-pc-anger.jpg


A haragnak ára van. Mikor felismered ezt az igazságot, inkább megfékezed a dühödet. A Biblia elmondja nekünk: "Az indulatos ember...mindenféle bajba keveredik" (Példabeszédek 29:22 TLB fordítás) A legtöbbünk már látott valakit valami nagy butaságot csinálni haragtól vezérelten.

A Biblia nagyon konkrétan beszél a harag áráról. Ezt mondja:

  • Vitákat gerjeszt (Példabeszédek 15:18)
  • Hibákhoz vezet (Példabeszédek 14:29)
  • Bolond dolgokra vesz rá (Példabeszédek 14:17)

Valószínűleg már szembesültél a haragod, vagy mások haragjának eredményeivel. A Biblia tisztán fogalmaz a helytelenül kifejezett harag végső következményével kapcsolatban: A Példabeszédek 11:29 azt mondja, "A bolondnak, aki haragra és neheztelésre ingerli családját, végül semmi érdemlegese nem marad."

Gondolj arra, milyen befolyással van a harag a családodra. Szülőként gyakran kísért minket, hogy használjuk a haragot gyermekeink motiválására. Ez rövid távon működik. Mikor dühös leszel, azzal Isten tiszteletét (és a te tiszteletedet) erőlteted a gyerekeidre. A gyerekeid talán rövid távon engedelmességet mutatnak, de hosszú távon veszíteni fogsz.

A helytelenül kezelt harag végső eredménye az elhidegülés. Pontosan azokat az embereket idegeníted el magadtól, akiket a legjobban szeretsz. Végül még több haragot kapsz vissza, majd érzéketlenséget. Senki nem akar körülötted lenni.

Az az igazság, hogy ha elveszted a fejed, mindig veszítesz. Elvesztheted a becsületedet, a munkádat, a gyermekeidet, a férjed vagy feleséged szerelmét, ha nem tudod megfékezni a haragod.

Ez sosem ér ennyit.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen példáit láttad már a harag okozta elidegenedésnek más emberek életében?
  • Ha néha helytelen módon mutattad ki a haragodat, mi lett ezeknek az ára az életedben?
  • Mi az a gyakorlati módszer, amivel úgy tudod kezelni a haragod, hogy ne okozzon fájdalmat neked vagy a körülötted levő embereknek?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.23.)

Szólj hozzá!

Három dolog, amit jó elkerülni harag esetén

2018. június 29. 03:00 - gabormel

„Ha elfog az indulat, ne hagyd, hogy a haragod bűnbe sodorjon.” (Ef 4:26, GNT fordítás)

a_nap_ne_menjen_le_a_ti_haragotokkal.jpg

Időnként mindnyájunkat elfog a düh, amelyet bár különböző módon kezelünk, teljesen egyikünk sem szabadulhat ettől az érzéstől. Azonban az, hogy mérgesek vagyunk, még nem jelenti azt, hogy vétkezünk is.

A Biblia azt mondja: „Ha elfog az indulat, ne hagyd, hogy a haragod bűnbe sodorjon.” (Ef 4:26, GNT fordítás). Pál ebben a részben arra hívja fel a figyelmünket, hogy ne engedjük, hogy a harag bűnbe taszítson bennünket. Ez azt jelenti, hogy a harag nem feltétlenül bűn, vagyis az igazat megvallva, a haragot kezelhetjük helyesen vagy helytelenül.

Sajnos a legtöbbünk úgy nyilvánul meg, hogy ezzel leginkább eltávolodunk a célunktól ahelyett, hogy közelebb kerülnénk hozzá.

Íme, három dolog, amit jó elkerülni harag esetén:

Ne fojtsd el a haragodat! Ne halmozd fel magadban! A nem megfelelő módon kinyilvánított és elfojtott harag olyan, mintha felráznál egy szénsavas üdítőt, ami egyszer csak kirobban. Végül majd kihat a testedre is. Az orvosok szerint számos fizikai betegség gyakran az elfojtott haragra vezethető vissza.

Ne nyomd el a haragod! Ha ezt teszed, olyan, mintha egyszerűen csak tagadnád, hogy ott van. Ha gyakran letagadod, hogy haragszol, depressziós leszel. Tanácsadóként való működésem során sok embertől hallottam azt, hogy depressziósak, pedig valójában csak dühösek voltak. Ők csak nem gondolták, hogy egy keresztény egyáltalán dühös lehet, ezért magukba fojtották haragjukat. A harag tagadása bűn, amelyet hazugságnak hívunk.

Ne fejezd ki helytelen módon a haragodat! A harag kifejezésének számtalan nem megfelelő módja létezik. Duzzogunk, gúnyos megjegyzést teszünk, manipulálunk vagy más ostoba módon viselkedünk (leittasodunk, kétes ügyletekbe keveredünk, stb.). Azonban ezek egyike sem visz közelebb a várt eredményekhez.

Tehát mit kellene tennünk a haragunkkal?

Valld be! Nem csak azt ismered el, hogy dühös vagy, hanem annak okát is megvallod. Elmondod Istennek – és annak is, akire haragszol -, hogy frusztráltan vagy fenyegetve érzed magad. Minél őszintébb vagy a kapcsolataidban, annál könnyebben jutsz el a haragot kiváltó okok gyökeréhez.

A haragoddal kapcsolatban azonban van jó hír is: lehet, hogy olyan helyen nőttél fel, ahol a haragot folyton nem megfelelő módon kezelték. A helytelenül dühkezelés tanult viselkedés, de le lehet szokni róla. Meg tudsz változni, nem kell ugyanolyannak maradnod!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan kezelte a haragot a családod gyerekkorodban?
  • A fent említett nem megfelelő módok közül te hogyan fejezed ki a haragod? Hogyan vélekedik erről a családod?
  • Milyen harag van most benned? Szerinted Isten mit akar, hogyan kezeld?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.22.)

Szólj hozzá!

Gondolkodj, mielőtt a harag beszél belőled

2018. június 28. 03:00 - Anika Enikő

“Az ostoba emberek nyíltan kifejezik haragjukat, de az értelmesek türelmesek és visszatartják azt.” (Példabeszédek 29:11, GNT fordítás)

 

 

 

A düh számos embernek okoz problémát manapság. Ma egyszerűen nem tudjuk kezelni a haragot. A Biblia egyik legegyszerűbb és legmélyebb leírása a haragról a Példabeszédek 29:11-ben olvasható: “Az ostoba emberek nyíltan kifejezik haragjukat, de az értelmesek türelmesek és visszatartják azt.” (GNT fordítás).

Gondolkodj, mielőtt beszélsz. A várakozás nagyon jó ellenszere a haragnak. De nem kell a végtelenségig várni. Ha van egy probléma, amivel foglalkoznod kell, akkor tedd meg. Ha a haragot túl hosszú ideig magadban tartod, az keserűséghez vezet, és ez rosszabb még a haragnál is. A harag nem mindig bűn. A keserűség azonban az.

Ha megfontolás nélkül reagálsz, akkor hajlamos vagy haraggal válaszolni. Ha vársz azzal, hogy kimondj valamit az éppen aktuális konfliktushelyzetben, akkor sokkal józanabbul és higgadtabban fogod tudni kezelni azt később. Minél tovább tudsz uralkodni magadon, annál jobb lesz a reakciód. Adj időt magadnak a gondolkodásra.

Amikor felmerül egy konfliktus, adj magadnak egy kis időt, hogy gondolkozz, és tedd fel magadnak ezt az öt kérdést:

  1. Igaz, amit mondani akarok?
  2. Hasznos, vagy csak meg fogja bántani a másik embert?
  3. Építő vagy romboló hatású?
  4. Szükséges, hogy mondjam? Ha nem szükséges, akkor miért akarom mondani?
  5. Kedves az, amit mondani akarok?

GONDOLKOZZ, mielőtt beszélsz vagy valamire reagálsz. Ha így teszel, mindig le fog csillapodni a haragod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj vissza egy nemrégiben történt vitára. Segített volna, ha több időt adsz magadnak és nem azonnal reagálsz?
  • A fent felsorolt öt dolog közül melyik az, amelyik nagy valószínűséggel segít neked, ha mérges vagy?
  • Amikor dühös vagy, mi okozza a legnagyobb kihívást neked azzal kapcsolatban, hogy több időt adj magadnak, mielőtt válaszolsz?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.21.)

Szólj hozzá!

Ki irányítja a jövődet?

2018. június 27. 03:00 - K. Juc

„Mi pedig tudjuk, hogy Isten mindent a javukra fordít azoknak, akik Istent szeretik és akiket elhívott az ő céljaira." (Róma, 8:28, NLT fordítás)

Image result for God controls future

Az egyik legnagyobb félelem, amellyel mindannyian szembesülünk, a jövőtől való félelem. Félelemmel gondolunk arra, hogy mi lesz majd a jövőben a családunkkal, a barátainkkal, a munkánkkal, a közösséggel, ahová tartozunk, vagy bármi egyéb dologgal kapcsolatban.

Ez természetes reakció, mivel nem mi irányítjuk a dolgok alakulását. De ez a felismerés arra kellene, hogy ösztönözzön, hogy még jobban bízzunk Istenben.

Lehet, hogy nem mi irányítjuk a jövőnket, Isten viszont teljes mértékben. Ő teremtette az egész világmindenséget. Ha ahhoz lenne kedve, egy csettintéssel véget vetne neki. Ő viszont a történelemre vonatkozó tervének végrehajtásán dolgozik. Egyre inkább a csúcspont felé mozgatja a történelmet. Egy nap Jézus Krisztus vissza fog jönni a Földre. Ezt semmi nem tudja megakadályozni. És ahogy a világtörténelem eseményeit erre a napra fókuszálva alakítja, ugyanúgy a te életedben is egy célt igyekszik megvalósítani - ha hagyod, hogy ezt tegye.

A Biblia szerint: „Mi pedig tudjuk, hogy Isten mindent a javukra fordít azoknak, akik Istent szeretik és akiket elhívott az ő céljaira." (Róma, 8:28, NLT fordítás).

Isten Igéje nem azt mondja, hogy minden jó. Azt sem mondja, hogy minden történést Isten idéz elő. Nem ő okozza a háborúkat vagy a rákot. De a nemi erőszakot, az abortuszt, a bántalmazást vagy a molesztálást sem ő okozza. Ő nem okoz semmi rossz vagy gonosz dolgot. Azt mi tesszük. Isten megadja nekünk a választás szabadságát. És gyakran a gonoszság az ára ennek a szabadságnak.

A Biblia viszont azt mondja, hogy Isten mindent úgy intéz, hogy a végeredmény jó legyen. Ha bízom benne, akkor az életem ostoba, gonosz és rossz döntéseit valami jóra használja fel. A Róma 8:28-ban található ígéret nem mindenkinek szól. Azoknak szól csak, akik „szeretik Istent”. Azoknak szól, akik bíznak Istenben és így szólnak: „Itt van, Uram. Vedd el az életem összes törött darabját és rakd őket össze.”

Ezért nem aggódom, amikor naponta elolvasom az újságok főcímeit. Nyilvánvaló, hogy sok probléma van ma a világban, de mégis Isten az, aki mindent kézben tart. Isten továbbra is egy csúcspont felé irányítja a történelmet. És Isten még mindig afelé irányítja a népének az életét, ami a legjobb nekik.

Egy nap Isten mindent megvalósít az ő terve szerint.

Mivel Isten kezében van az irányítás, mindenben bízhatunk benne – az életünkben levő jót, rosszat és szégyellnivalót is beleértve.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:  

  • Hogyan segít téged jobban bízni Istenben az a tudat, hogy Ő irányítja a dolgokat?
  • Miként láttad Istent felhasználni egy rossz döntést arra, hogy valami jót hozzon ki belőle?
  • Melyik az a jövővel kapcsolatos félelmed, amit át tudsz ma adni Istennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása