Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit tégy, ha kételkedsz Isten gondviselésében?

2018. szeptember 23. 03:00 - gabormel

„Ha mély vizeken kelsz át, én veled leszek. Ha nehéz folyókon haladsz, nem süllyedsz el. Ha tűzön kell átmenned, nem égsz meg, lángok nem fognak perzselni.” (Ézs 43:2, NLT fordítás)

1_4.jpg

Isten azt akarja, hogy adományozó légy. Ez azt jelenti, hogy mindennapi életedben nagylelkűségeket vetsz, szabadon megosztva ezeket másokkal Krisztus egyházában és nagylelkűségeddel megmutatod Isten szeretetét a hitetleneknek. Keresed a lehetőségeket, hogy nagylelkűen használd azokat a kapott javakat, amelyekkel Isten oly nagylelkűen megajándékozott.

Néha azonban, mikor anyagilag támogatni akarjuk egyházunkat vagy másokat, a Sátán a félelem és a kétség magjait veti el bennünk: „Mi lesz, ha elveszíted a munkád, vagy megbetegszel és munkaképtelenné válsz? Mi lesz, ha a gazdaság összeomlik? Hogyan fogod tudni megtartani vállalt kötelezettségedet?

Valószínűleg te is szembenézel hasonló aggodalmakkal. Amikor szembesülsz ezekkel, jusson eszedbe Isten ígérete, mely szerint soha nem fog elhagyni és mindig veled lesz. Nem kell tudnod, hogy mit tartogat számodra a jövő, hiszen tudod, hogy kinek a kezében van a sorsod.

Nem számít, hogy mit hoz a jövő, hiszen soha nem egyedül kell szembenézned vele. Ézsiás könyvének 43:2 igeverse a következőt mondja: „Ha mély vizeken kelsz át, én veled leszek. Ha nehéz folyókon haladsz, nem süllyedsz el. Ha tűzön kell átmenned, nem égsz meg, lángok nem fognak perzselni.” (NLT fordítás)

Ez a bátorság kulcsa. Nem kell félned, ha tudod, hogy Isten közel van. Önmagad biztosan elvesznél, de Isten azt ígérte, hogy soha nem hagy el vagy, hogy soha nem mond le rólad (lásd a Zsid 13:5-ben).

Meglehet, hogy most egyedül érzed magad. Érezheted ezt, de valójában nem ez az igazság. Isten látja, hogy min mész keresztül, és törődik veled. Segíteni fog, ha bízol benne.

A félelmeid és a kétségeid nem Istentől származnak. Amikor arra kerül sor, hogy adományozz, bízhatsz abban, hogy Isten vezetni fog ennek során, melletted lesz és biztosítani fogja mindazt, amire szükséged van. A nagylelkűség megszerzésének egyetlen módja: ha nagylelkűséget vetsz, nagylelkűséget aratsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten hogyan vezetett téged adományozásra?
  • Milyen kétségek és félelmek vannak benned, hogy teljesítsd vállalt kötelezettségeidet?
  • Isten megígérte, hogy veled lesz és gondoskodik rólad, de a nagylelkűség mindig áldozattal jár. Miről nem akarsz lemondani, amivel nagylelkűségedet fejezheted ki? Tölts el egy kis időt imádkozva, és kérd Istent, hogy segítsen megszabadulni attól, ami meggátol abban, hogy teljes mértékben bízz benne, amikor adományozol!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.16.)

Szólj hozzá!

Ne csak tanulj a Bibliából, emlékezz is rá!

2018. szeptember 22. 03:00 - Lilla:)

"Figyelmesen hallgassátok szavaimat! Ne veszítsétek őket szem elől! Engedjétek, hogy mélyen behatoljanak szívetekbe, hogy életet hozzanak azok számára, akik megtalálják őket és gyógyulást teljes testüknek." (Példabeszédek 4:20-22., NLT fordítás)

Ezt a Biblia mondja a bölcsességről a Példabeszédek 22:17-ben: "Figyeljetek és megtanítom nektek, mit mond a bölcs. Tanuljatok tanításaiból és örvendeztek majd ha emlékeztek rájuk és idézitek őket" (GNT fordítás). Jegyezd meg a következő négy kulcs igét a Szentírásból: figyelj, tanulj, emlékezz és idézd. Ezek a bölcsesség jelei.

Attól, hogy megtanulsz valamit, nem válsz bölcsebbé is; emlékezned is kell. Továbbá nem elég emlékezni; meg is kell szilárdítani ezt a tudást, ugyanis ha nem emlékszel és nem szilárdítod meg, akkor az lesz a vége, hogy újra és újra meg kell ugyanazt tanulnod.

Meg kell őrizned amit tanulsz és emlékezned kell, hogy felül tudd vizsgálni és el tudd fogadni.

Az emberek gyakran mondják: "Nem tudok visszaemlékezni!" Oh, dehogynem tudsz. Arra emlékszel, ami fontos számodra. Emlékszel arra is, amit szeretsz. Emlékszel arra, ami számít neked.

Például, lehet, hogy azt mondod: "Nem tudom megjegyezni a Bibliát." Azonban emlékszel az elmúlt szezon összes baseball vagy foci statisztikájára. Vagy azt mondod: "Nem emlékszem a Bibliára", viszont idézni tudsz mindenféle népszerű dalszöveget vagy minden egyes lépését a kedvenc receptednek vagy bármi egyebet, amivel foglalkozol. Arra emlékszel, ami fontos számodra.

Amikor az igazság fontossá válik számodra, emlékezni fogsz rá. Emlékszel majd rá, újra és újra átismétled, megszilárdítod, majd megújítod az életedben. Ez az, ami képes megváltoztatni az életedet.

"Figyelmesen hallgassátok szavaimat! Ne veszítsétek őket szem elől! Engedjétek, hogy mélyen behatoljanak szívetekbe, hogy életet hozzanak azok számára, akik megtalálják őket és gyógyulást teljes testüknek." (Példabeszédek 4:20-22., NLT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mik azok a dolgok, amikre könnyen emlékszel vissza? Miért?
  • Miért fontos, hogy memorizáld a Szentírást? Miből látod, hogy megéri memorizálnod?
  • Mi az az egy dolog, ami segíthet számodra memorizálni a Szentírást?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.15.)

Szólj hozzá!

Bölcs emberek kérdeznek, és aztán figyelnek

2018. szeptember 21. 03:00 - csmsdvd

„Mély víz az ember szívének a terve, de az okos ember kimeríti.” (Péld 20:5)

Aki bölcs szeretni lenni jó, ha megtanulja, hogyan tegyen fel bölcs kérdéseket, és hogyan hallgasson, hogy meghallja a válaszokat is.

Példabeszédek könyve 20:5 versében olvassuk: „Mély víz az ember szívének a terve, de az okos ember kimeríti.Más szóval, mindenki tud valakit valamire tanítani. A mély forrás vizéből mélyen lehet meríteni.

Hogyan meríthetsz más ember bölcsességéből? Hát úgy, hogy értelmes kérdéseket teszel fel.

Utazásaim során a világban, kérdéseket tettem fel taxi sofőröknek és miniszterelnököknek, mindegyiktől tanultam valamit. Bárki mondhat bölcsességet, ha megfelelően szólítjuk meg.

Egy tanulság azonban van: mialatt beszélek, nem tudok a másikra figyelni. Azaz amikor a szám mozog, nem fogadok be. Nem tanulsz, miközben beszélsz. Csak akkor tanulsz, amikor hallgatsz. Ezért jó, ha megtanulsz hallgatva figyelni.

Az évek során nagyon sok interjút készítettem, ezért érdekel, hogy mostanra hogyan változtak az interjús műsorok. Ezek javarészt már nem a vendégekről szólnak, hanem az interjúztatókról. Az ilyen műsorok lényege ma már, hogy a műsorvezetőre, a kérdezőre hívják fel a figyelmet.

Bárkitől lehet tanulni, ehhez azonban tudni kell kérdezni és hallgatni. Ezek jellemzik a bölcs embert.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Próbálj egész nap figyelni, és nem beszélni. Milyen változást tapasztalsz?
  • Mit kommunikálsz, amikor valakinek kérdést teszel fel, figyelsz és összpontosítasz rá?
  • Milyen lehet egy bölcs kérdés?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.14.)

Szólj hozzá!

Hogy bölcs légy, tölts időt bölcs emberekkel!

2018. szeptember 20. 03:00 - magyarosijulia

„Tölts időt a bölcsekkel, és magad is bölcs leszel, a bolondok barátja viszont szenvedni fog.” (Péld 13:20, NCV fordítás)

wisdom1.jpg

Hallottad már a régi mondást, hogy „Ha a sasokkal akarsz szárnyalni, nem szaladhatsz a pulykákkal"?

Ha bölcs akarsz lenni, körül kell vedd magad bölcs emberekkel.

Nincs szükséged sok barátra, és nem kell népszerűnek lenned. Egyszerűen csak egy pár olyan emberre van szükséged, akik építenek és nem lerombolnak téged. Bölcs emberekre, és  nem ostobákra.

Ha bolondokkal barátkozol, magad is azzá leszel!

Mindig a közösségben növekedünk. Nem tudsz szellemileg növekedni egymagadban. Ha remete lennél, és felköltöznél egy hegynek a tetejére, ahol egész életedben csak csendben ülnél és könyveket olvasnál, igencsak nagy tudásod lenne, a bölcsességben viszont nem tudnál növekedni.

Miért? Mert a bölcsesség a szeretetről szól. A bölcsesség elsősorban a kapcsolatokban mutatkozik meg. Így történhet meg, hogy egyes embereknek sok iskolai végzettségük van, a házasságuk mégis tönkremegy. Okosak ugyan, de nem bölcsek!

A Biblia azt írja a Példabeszédek 13:20-ban: „Tölts időt a bölcsekkel, és magad is bölcs leszel. A bolondok barátja viszont szenvedni fog.” (NCV fordítás).

Ha én egy színpad szélén állok, és fel akarlak húzni téged, te viszont lehúzni akarsz engem, ki fog nyerni? Mindig könnyebb lehúzni valakit, mint felhúzni. Azok az emberek, akik folyton lehúznak, nem a barátaid! A barátok felemelnek. A barátok arra bátorítanak, hogy megtaláld az isteni bölcsességet, azáltal, hogy átadják a sajátjukat!

Van olyan az életedben, aki rendszeresen a jóra biztat? Szükséged van az ilyenfajta biztatásra, ha bölcs ember akarsz lenni!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen emberek állnak a legközelebb hozzád?
  • Hogyan bátorítanak ezek az emberek a szellemi növekedésedben és a bölcsességben? Vagy hogyan vonják el a figyelmedet attól, hogy megtanulj bölcsen élni?
  • Fontosabb neked, hogy minél több barátod legyen, vagy csak egy pár, mély kapcsolatod? Miért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.13.)

Szólj hozzá!

Bibliai igazságokkal töltsd meg az elmédet!

2018. szeptember 19. 03:00 - K. Juc

„A bölcs ember éhezik az igazságra, a bolond viszont szeméttel táplálkozik.” (Példabeszédek 15:14, NLT fordítás)

manreadingbible-58a74e4c5f9b58a3c97b2b2f.jpg

Ha bölcs akarsz lenni, akkor a legfontosabb, hogy minden nap lakomázz Isten Igéjéből.

A Példabeszédek 2:6 szerint: „Az Úr ad bölcsességet, Tőle jön a tudás és a megértés.” (GNT fordítás)

Nem a televízióból fogsz bölcsességhez jutni, de nem is az internetről vagy a magazinokból. A bölcsesség Istentől ered.

A Bibliában, a Példabeszédek 15:14-ben ezt olvassuk: „A bölcs ember éhezik az igazságra, a bolond viszont szeméttel táplálkozik." (NLT fordítás) Bármivel is töltöd meg az elmédet, az ki is fog jönni: ha szemét ment be, szemét is jön ki. Ha tehát bölcs akarsz lenni, akkor az igazsággal kell táplálkoznod, nem pedig hulladékkal.

Háromféle dologgal töltheted meg az elmédet: mérgekkel, gyorséttermi ételekkel vagy pedig egészséges ételekkel.

A mérgek elpusztítják a szervezetedet, ártanak neked és tönkretesznek. A pornográfia is ilyen méreg. Lehet, hogy egyesek véleménye az, hogy: „Nyugodtan végignézhetem, már egyáltalán nem zavar.”, de éppen ez a probléma! Ha képes vagy közönséges, istenkáromló, gonosz, aljas és erőszakos dolgokat nézni vagy olvasni, és már nem is zavar, akkor ott valami gond van. Bolond lettél időközben.

A bölcs emberek védik a gondolataikat: felveszik az üdvösség sisakját, és nem engednek be csak úgy bármit az elméjükbe. A mérgező anyagokat kívül tartják.

A gyorséttermi ételek nem kifejezetten jók vagy rosszak. Egyszerűen csak nincs tápértékük. A legtöbb dolog, amit a tévében látsz nem egyértelműen gonosz, csak gyorskaja, amit én tölteléknek hívok. Amikor töltelékkel vagy tele, azzal az a gond, hogy az igazságra már nem fogsz éhezni. Ha órákig tévézel, akkor az elméd megtelik üres kalóriával, ami nem használ sem a testednek, sem az elmédnek.

Az egészséges ételek ezzel szemben táplálóak: segítenek növekedni és fenntartani az egészségedet. Igazsággal vannak tele, a bölcs ember pedig ezzel táplálkozik. Bölcsebbé tesznek a kapcsolataidban, az időbeosztásodban, a pénzügyeidben, a gyereknevelésben, a házasságodban, és az életed minden más területén.

Elsősorban Isten Igéjéhez kell fordulnod, hogy meg tudd tölteni az elmédet igazsággal. Minél inkább szokásoddá teszed, hogy naponta olvasod és tanulmányozod a Bibliát, annál bölcsebb leszel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen minőségtelen, „gyorséttermi ételeknek” engedted, hogy megtöltsék az elmédet?
  • Milyen különbséget tapasztalsz a napodban, amikor több időt töltesz tévézéssel és netezéssel, mint Isten Igéjével?
  • Milyen gyakorlatias lépést tudsz tenni annak érdekében, hogy a fontossági sorrended elejére kerüljön a csendes idő Istennel?   

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.18.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása