Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A dicséret megújítja az erődet

2018. január 28. 03:00 - csmsdvd

 “Dicsérjétek az Urat örömmel, gyertek elé örömtől énekelve.” (Zsolt 100:2)

Hogy megerősödjön a hited, együtt kell dicsérned Istent másokkal. A dicséret Istennek szól, de számodra is előnnyel jár. A csoportos dicséretnek két nagy előnye van: megújítja a hitedet és örömmel tölt be.

Az Ézsaiás könyve 40:31-ben ezt olvassuk:”De akik az Úrban bíznak, megújítják erejüket. Szárnyakon fognak repülni, mint a sasok; futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.”  (NIV ford.)

Vasárnap reggelente hányszor keltél már fel mormogva, hogy „olyan fáradt vagyok, nincs erőm gyülekezetbe menni”, és amikor mégis elmentél és dicsérted az Urat, feltöltődtél és új erőre kaptál? Ez azért van, mert a dicséret megújít. És megerősít. Megerősít téged, és megerősíti a hitedet is. 

Attól nem újul meg az erőd, hogy a tévében focimeccset nézel. Az csak egyre lustábbá tesz. Csak akkor újul meg az erőd, ha más hívőkkel együtt dicséred Istent. 

Mint lelkész, néha úgy érzem magam mint Rocky bokszedzője. Rocky a ringben belead apait-anyait, mégis laposra verik. Amikor megszólal a gong, tápászkodva mondja: Hála Istennek. A sarokba ül, és az edzője ezt mondja neki: Jól csinálod. Aztán vizet fröcsköl rá, megveregeti a vállát és azt mondja neki: Most menj vissza a küzdőtérre.

Néha úgy érzem, vasárnaponként én is ezt teszem a gyülekezetben. Azt mondom az embereknek, ”Jól csináljátok. Most menjetek vissza a küzdőtérre. Jól fog menni!” De nem én vagyok az, aki megújítja az emberek erejét, hanem Isten. A testvérekkel való közös dicséret és ima megújít. 

A Bibliában a 100. Zsoltár 2. versében ezt olvassuk: “Dicsérjétek az Urat örömmel. Gyertek elé örömtől énekelve.” (NLT ford.)

Szerintem igenis örömteli eseménynek kellene lennie annak, amikor istentiszteletre megyünk. Ez szokatlan lehet, ha nem így nőttél fel vagy ha ezt soha nem érezted abban a gyülekezetben, ahova jársz. A Biblia viszont azt mondja, hogy örömmel dicsérd az Urat - ne unatkozva, ne megkeseredve, ne mérgesen és ne kötelességből. Szívből jövő örömmel kell énekelned az istentiszteleteken! Ezáltal kapsz új erőt és így telsz meg örömmel. 

“Örültem, amikor azt mondták nekem, menjünk az Úr házába!”( Zsolt 122:1, NLT ford.)

 

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Általában milyen a hozzáállásod, amikor istentiszteletre mész? Milyen indíttatást érzel, hogy elmenj?
  • Ha nem tetszik a dicséret a gyülekezetedben, mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy tegyél?
  • Örömmel mész gyülekezetbe? Ha nem, akkor szerinted ez a gyülekezet miatt van, vagy temiattad?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.21.)

Szólj hozzá!

Isten azokat az embereket használja, akik megerősítik a hitüket

2018. január 27. 03:00 - Lilla:)

"Erősítsétek magatokat, hogy úgy élhessetek itt a földön, hogy azt teszitek, amit Isten akar, és ne azokat a gonosz dolgokat, amit emberek akarnak." (1. Péter 4:2., NCV fordítás)

Mit teszel azért, hogy erősítsd a hited? Itt van néhány dolog, ami segíthet neked a növekedésben, ha szokásoddá alakítod őket:

Tanulmányozd a Bibliát! Életünk részévé kell tennünk az  Igét. Isten Igéje magától Istentől való, és segít és felkészít minket, hogy azt tegyük, amit Isten akar.

Tarts csendességet! Hogy állsz a csendességgel? Ha ez kényes kérdés, akkor talán arról van szó, hogy úgy próbálsz csendességet tartani, ahogy azt korábban valaki tanította neked, de nem biztos, hogy ez a módszer jól működik nálad. Hogyan tudnál naponta egy kis időt tölteni Isten Igéjével?

Olvass keresztény könyveket! Tégy magadnak egy szívességet és tudj meg annyit, amennyit csak lehet. Tápláld a lelked azokkal a dolgokkal, amiket más hívők megosztanak. Ha csak magadban tanulmányozod a Bibliát és nem figyelsz arra, amit a többi keresztény ezzel kapcsolatban gondol, akkor nem tudsz a többi hívő bölcsessége és tapasztalata által növekedni.

Tegyél bizonyságot másnak! Mit tesz Isten az életedben? Mikor írtad le legutóbb, hogy mit tett Isten az életedben? Ha leírod, Isten lehetőséget fog adni arra, hogy azt megoszd másokkal is. Amikor megosztod a bizonyságodat, a te hited is erősödik.

Légy hűséges tagja egy keresztény csoportnak! A Biblia azt mondja, "bátorítsátok egymást, és építse  egyik a másikat" (1Thesszalonika 5:11., NIV fordítás). A hit maratonján veszünk részt, és együtt kell futnunk. Szükségünk van más hívők támogatására és bátorítására.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen terved van arra, hogy rendszeresen tanulmányozod a Bibliát?
  • Beszélj a csoportoddal és készítsetek egy listát azokról a legjobb keresztény könyvekről, amiket el fogtok olvasni!
  • Szánj egy kis időt arra ezen a héten, hogy leírod a bizonyságodat! Nem kell hosszúnak lennie. Oszd meg néhány keresztény barátoddal, akik segíthetnek abban, hogy arra koncentrálj, amit mondani akarsz.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.01.20.)

Szólj hozzá!

A hit cselekedet

2018. január 26. 03:00 - magyarosijulia

„Ha egy férfi- vagy nőtestvérünknek nincs ruhája, és nincs meg a mindennapi kenyere, valaki pedig ezt mondja nekik közületek: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg, és lakjatok jól, de nem adjátok meg nekik, amire a testnek szüksége van, mit használ az?" (Jakab 2:15-16,NIV fordítás)

A hit több egy érzésnél. Sokan összetévesztik az érzelmeket és érzéseiket a hittel. Eljárnak a gyülekezetbe, és érzelmileg meghatódnak, fellelkesülnek és biztatva érzik magukat. Mindez viszont távolról sem jelenti azt, hogy hitben járnak!

A Biblia szerint a hit cselekedet, nem csupán érzés. Más szavakkal, a hit nem csupán érzelmesség. Tegyük fel, hogy kimegyek az utcára, és meglátok valakit, aki hajléktalan és koldus. Látszik, hogy ez az ember éhes, fázik, ruházatra és szállásra van szüksége. Nagy hitemről tennék bizonyságot, ha hozzá lépve így szólnék: „Fel a fejjel! Ne aggódj, légy boldog! Érezd jól magad, vedd fel a mosolygós arcodat!"?

Nincs szükség hitre, hogy ezt megtegyük, a hit ugyanis együttérzést szül. A hit így szól: „Bármit megteszek, hogy megállítsam a fájdalmaidat!". A teljes Újszövetségben azt látjuk, hogy az őt követők mind azt mondták, hogy Jézus együtt érzett az emberekkel. Jézus megmutatta, hogy a hit a gyakorlatban mutatkozik meg!

Amikor meglátunk egy szükséget, tennünk kell valamit! Nem elég hamar kibökni, hogy „Majd imádkozok egyet érted!". A Biblia azt mondja, hogy a hitünket a tetteinkben tudjuk megmutatni!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan mutatta meg Jézus annak a fontosságát, hogy gyakorlatba ültessük a hitünket?
  • Mit tanít Jézus arról az együttérzésről, amit az őszinte hit terem?
  • Hogyan tudsz felkészülni, hogy reagálni tudj a felismert szükségletekre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.01.19.)

Szólj hozzá!

Becsületességed megmutatja a hitedet

2018. január 25. 03:00 - FodorImi

„Aki a kis dolgokban hűséges, az a nagy dolgokban is hűséges lesz, aki a kis dolgokban becstelen, az a nagy dolgokban is az lesz. (Lukács 16:10 – GNT fordítás)

praying-and-kneeling-man2.jpg

Manapság általában azt mondják, hogy amit a magánéletedben teszel, az nem tartozik másra. Nos, valójában mégis. Amit a magánéletedben teszel – amit zárt ajtók mögött teszel, amit mások nem látnak – az határozza meg és tárja fel a valódi jellemed. Isten pedig éppolyan világosan látja ezt, mint amit nyilvánosan teszel.

Tulajdonképpen, a kicsi, láthatatlan dolgok, amiket teszel, a vetőmagok az életedben Isten nyilvános áldásához. Nem oszthatod fel az életedet, és nem mondhatod: „Nyilvános életemben becsületes vagyok, magánéletemben azonban nem.” Fogadok, akár most is tudnál készíteni egy listát olyan közszereplőkről, akik megpróbáltak így élni, csakhogy a privát indiszkrét viselkedésük nyilvános botrányba torkollt és személyes bukásukat okozta. Nem számít mit mondanak, bármelyik vezető, aki a kis dolgokban nem hűséges, az a nagy dolgokban is hűtlen lesz.

Jézus azt mondja: És ha a másén nem voltatok hűek, ki adja oda nektek azt, ami a tietek?" (Lukács 16:12 – GNT fordítás)

Századokon át bárki, aki valamilyen szakmát, mesterséget, hivatást tanult, inasként kezdte. Ha szerelő szerettél volna lenni, akkor inasnak kellett állnod egy másik szerelőhöz és a vállalkozásában kellett szolgálnod, mielőtt a magadét elkezdted volna.

Az inaskodásnak ez az elve vonatkozik az életed minden területére. Vonatkozik arra, hogyan kezeled más emberek pénzét, hogyan bánsz mások vagyonával, sőt arra is, hogyan viszonyulsz mások szolgálatához, mielőtt Isten odaadná neked a sajátodat.

Mielőtt Isten beállított az én szolgálatomba, ifjúsági pásztorként egy másik férfi szolgálatában segédkeztem. Isten figyelte, hogyan kezelem ezt, próbára tette a becsületességemet. Ebben a másik szolgálatban kellett bizonyítanom a hűségemet, mielőtt Isten megengedte volna, hogy a Saddleback Gyülekezet szolgálatának vezetője legyek.

Ha valaki kölcsönad neked egy autót, mennyire vigyázol rá? Ha egy család megengedi, hogy a házukban maradj a szabadságod alatt, ugyanúgy tekintesz rá, mint saját lakásodra? Isten figyeli, és próbára teszi a becsületességed, és ennek megfelelően fog megjutalmazni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan befolyásolja és formálja a hited a becsületességedet?
  • A becsületesség hogyan tesz tanúságot egy személy hűségének a szintjéről?
  • Mit ért az alatt a Biblia, mikor azt mondja, hogy „Aki a kis dolgokban hűséges, az a nagy dolgokban is hűséges lesz” (Lukács 16:10 – GNT fordítás)? Hogyan látod ennek az igazságát az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2018.01.18.)

Szólj hozzá!

Tegyetek jót azokkal, akik ellenetek vannak

2018. január 24. 03:00 - FAmelita

Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket. Aki arcul üt, annak tartsd oda a másik arcodat is, és aki elveszi felsőruhádat, attól alsóruhádat se tagadd meg.” (Lukács 6:27-29, NLT fordítás)

Ha üldözéssel, zaklatással és ellenszegüléssel nézel szembe, áldással kell válaszolnod rájuk.

Jézus azt mondja a Lukács 6:27-29-ben: „Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket. Aki arcul üt, annak tartsd oda a másik arcodat is, és aki elveszi felsőruhádat, attól alsóruhádat se tagadd meg.” (NLT fordítás).

Ki teszi ezt? Igazából, nem sok ember. Ez különbözteti meg a keresztényeket, mert ez nem egy természetes, népszerű vagy egyszerű válasz.

Ezek a dolgok sok bátorságot igényelnek. Bármelyik bolond vissza tudna vágni. Bárki vissza tudna vágni. Bárki meg tudná torolni. Bárki tudna válaszolni valamilyen gonosz dologgal.

Isten azt akarja, hogy szeressük az ellenségeinket, hogy tegyünk jót azokkal, akik utálnak minket, áldjuk azokat, akik átkoznak minket, imádkozzunk azokért, akik bántanak minket, és fordítsuk oda a másik arcunkat is. Ez egyszerű? Nem. Ezt csak akkor tudod megtenni, ha tele vagy Isten szeretetével. De ez a legerőteljesebb tanúságtételünk.

A komornyik című filmben láthatjuk, hogy a Szabadság Lovasai, akik a rasszizmus és a szegregáció ellen harcolnak Délen a Polgárháború alatt, hogyan tanítják az embereket arra, hogy ne torolják meg, ha megütik, leköpik, átkozzák, meglökik vagy étellel dobálják meg őket. Ez egy megrázó jelenete annak, hogyan képviselik az erőszakmentes álláspontot. 

Ahogy ezt a jelenetet néztem, a könnyeim elkezdtek folyni az arcomon. Azt gondoltam, hogy „Én is ilyen ember akarok lenni Jézusért. Bátor akarok lenni. Olyan bátorsággal telt szívet akarok, ami nem omlik össze, nem számít mivel dobálják meg. És szeretettel akarok válaszolni.”

Amikor visszautasítod a megtorlást és helyette szeretettel válaszolsz a munkahelyeden, vagy egy olyan emberrel szemben, aki nem kedvel téged; akkor Isten elégedett lesz és te pedig áldott.

„Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben...” (Máté 5:10-12, NLT fordítás).

Jézus kifizette érted az árat. Azt mondta, hogy ára van annak, ha Őt követjük. A kereszténység nem garantálja a népszerűséget a Földön, viszont a jutalmad a Mennyben garantált. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Neked mibe került a hited – megbántad valaha, hogy megfizetted érte?
  • Hogyan kezeled a sértéseket és az elutasítást, amelyeket a hited miatt kapsz? Mi a határod abban, hogy mennyit vagy hajlandó szenvedni Jézus Krisztusért?
  • Hogyan formálódott a hited, amikor a szeretetet választottad a megtorlás helyett – vagy amikor csak figyelted, hogy más keresztények így tesznek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.01.17.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása