Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tízféleképp támaszkodunk Isten kegyelmére

2018. október 21. 03:00 - Mate Cseri

"Mert Isten munkálkodik bennetek -- Ő  adja a vágyat és az erőt nektek, hogy azt tegyétek, ami neki tetszik. (Fil 2:13, NLT fordítás)

 

woman-praying-to-god.jpg

Keresztényekként hajlamosak vagyunk akkor gondolni a kegyelemre, amikor az üdvözülésünkről van szó. A kegyelem viszont sokkal több ennél, és keresztény életünk minden területén ott kell, hogy legyen. 

Nem tehetünk semmit Istenben vagy Istenért, ami végső soron nem az Ő kegyelméből fakadna. A Biblia ezt mondja: "Isten munkálkodik bennetek -- Ő  adja a vágyat és az erőt nektek, hogy azt tegyétek, ami neki tetszik." (Fil 2:13, NLT ford.).

A kegyelemből 10 hatalmas előny származik az életünkben:

A kegyelem üdvözít. A mennybe vezető egyetlen út a kegyelmen keresztül vezet. Nem lehet kiérdemelni, nem lehet megdolgozni érte és nem lehet megvásárolni (Ef 2:8-9).

A kegyelem ad bűnbocsánatot. Bár nem érdemeljük meg, Isten eltörli minden bűnünket az Ő kegyelmével (Ézs 43:25).

A kegyelem tart meg. Isten soha nem kér olyat, amire nem ad képességet és erőt megtenni. Ezt az erőt és képességet kegyelem által kapjuk (Fil 2:13).

A kegyelem gyógyít. Isten begyógyítja szívünket és bekötözi sebeinket, bár nem érdemeljük meg (Zsolt 147:3).

A kegyelem felszabadít. A Jézussal való kapcsolatunk nem kötelességek halmaza, hanem inkább megnyugvás abban, amit az ÚR tett értünk. Ha a keresztény életed nem Jézusban való megnyugvás, akkor a törvénykezés felé indultál el (Mt 11:28-30).

A kegyelem által tálentumokat kapunk. Isten mindannyiunknak megadta a képességet arra, hogy valamit jól csináljunk, és ezt a képességünket az Ő javára kell hasznosítanunk (Róm 12:6).

A kegyelem eszközei vagyunk. Isten az Ő tervei beteljesítéséhez minket használ a világban. Nem azért, mert bármit is véghezvittünk volna, hanem egyszerűen az Ő kegyelme miatt van ez így (Ef 3:7).

A kegyelem tart meg minket az üdvösségben. Nem veszíthetjük el megváltásunkat, mert ez Isten ajándéka. Ha ki lehetne érdemelni, akkor el is lehetne veszíteni abban a minutumban, amikor már nem teszünk érte (Júd 1:24).

A kegyelem átformál. A kegyelem által Isten újjá alkot minket elménk megújítása által (Róm 12:2).

A kegyelem éretté tesz. Istennek az a munkája, hogy minket egyre inkább Jézushoz tesz hasonlatossá nem azért történik, mert kiérdemeltük vagy mert erőfeszítést tettünk érte, hanem Isten kegyelme miatt (2Pét 3:18).

Isten kegyelme tehát valóságosan és hatékony módon van jelen az életünkben. Ha mindezekre az előnyökre nézel, talán felteheted a kérdést, hogy " Hogyan fogadhatom el és hogyan vehetem át Isten kegyelmét?". Holnap erről fogunk beszélni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A fenti 10 előny közül számodra melyiket a legnehezebb elfogadni? Miért?
  • Hogyan tudnál a fent említett 10 előny egyikét alkalmazva segíteni valakinek, hogy megértse és alkalmazza azt a saját életében?
  • Az, hogy ismered a kegyelem előnyeit, mihez ad neked bátorságot és hogyan változtatja meg az életed?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.14.)

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Ki lesz ott a mennyben miattad?

2018. október 20. 03:00 - Lilla:)

"A legfontosabb dolog számomra, hogy befejezzem küldetésem, a munkát, melyet az Úr rám bízott - hogy elmondjam az Örömhírt az embereknek Isten kegyelméről." (Apostolok Cselekedetei 20:24., NCV fordítás)

grass-black-and-white-white-sport-game-audience-1331792-pxhere_com.jpg

A Biblia azt mondja az Apostolok Cselekedetei 20:24-ben, hogy "A legfontosabb dolog számomra, hogy befejezzem küldetésem, a munkát, melyet az Úr rám bízott - hogy elmondjam az Örömhírt az embereknek Isten kegyelméről." (NCV fordítás)

Figyeld meg, nem azt mondja, hogy a legfontosabb dolog az életben az, hogy megházasodj, legyen nyugdíjalapod, sokat utazz, híressé válj vagy hogy kifizesd a házad. Azt mondja, hogy a legfontosabb dolog az életben az, hogy beteljesítsd a küldetésed. Ha Jézus meghalt érted  a kereszten, hogy betölthesd a küldetésed, és ha te ezt nem teszed meg, az hatalmas, örök ideig megmaradó tékozlás.

Isten egy adott céllal helyezett téged a Földre. Tervei vannak, amiket csak te tudsz megvalósítani. Ennek része, hogy elmondd az Örömhírt Isten kegyelméről másoknak. Te is azért ismerheted Krisztust, mert valaki más beszélt neked róla. Te kinek fogod elmondani?

Ha valaki meghalt érted, akkor te nem akarnál tudni róla? Isten minden egyes emberért meghalt. Ezen a hétvégén egy átlagos amerikai ül otthon a TV előtt egy üdítővel vagy egy sörrel, talán újságot olvas, lazít - viszont egyáltalán nem tud arról, hogy Jézus Krisztus meghalt érte, és nem tud a számára elérhető kegyelemről sem.

A Biblia azt mondja a 2Péter 3:9-ben, hogy az Úr nem szeretné, ha bárki is elveszne, és Ő azt akarja, hogy mindenki menjen hozzá bűnbocsánatért. Isten mindenkit szeretne a családjában látni, és mivel számára fontos ez, nekünk is fontos kell, hogy legyen.

Azzal mutathatjuk ki hálánkat Istennek az Ő kegyelméért, hogy céllal, tartalmasan, mások életét megjobbítva éljük az életünket - ha készek vagyunk mindig adni és ha elmondjuk az Örömhírt annyi embernek, amennyinek csak tudjuk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor hallottad először az Örömhírt Isten kegyelméről? Milyen változást vettél észre azóta, hogy elfogadtad az Örömhír üzenetét?
  • Mi tart vissza attól, hogy megoszd az Örömhírt a környezetedben lévő emberekkel?
  • Szánj időt arra, hogy előre leírod a bizonyságtételed. Így jobban felkészült leszel arra, hogy elmondd majd valakinek, amikor Isten lehetőséget ad rá.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.13.)

Szólj hozzá!

Adományozásod miként tükrözi Isten kegyelmét?

2018. október 19. 03:00 - Anika Enikő

“Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert "a jókedvű adakozót szereti az Isten". Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt, mindenkor, minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre.” (2 Korintus 9: 7-8)

 

 Képtalálat a következőre: „joyfull giver”

 

Ha mérni akarod, hogy mennyire érted és éled a kegyelmet, akkor nézd meg, hogy alakul az adakozásod.

A Biblia azt mondja: "Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert "a jókedvű adakozót szereti az Isten". Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt, mindenkor, minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre." (2 Korintus 9: 7-8)

Tanulmányozzuk csak mit mond az Írás erről a “mindenütt”, “mindenkor” és "minden szükséggel" kifejezésekről. Ezek ígéretek mindazok számára, akik Krisztushoz hasonlóvá válnak. Ki hasonló Krisztushoz? Aki adakozó. Isten annyira szerette a világot, hogy adott. Amíg nem tanulsz meg nagylelkűen bánni az időddel, pénzeddel, az erőforrásaiddal és a lehetőségekkel, addig nem leszel Krisztushoz hasonló. A legnagyobb bizonyíték arra, hogy megértetted a kegyelem lényegét az, ha irgalmas és nagylelkű vagy az emberekhez és Istenhez.

Ha feszültté és védekezővé válsz, amikor a lelkész az adakozásról kezd el beszélni, akkor az azt jelenti, hogy nem érted a kegyelmet. Nézd meg újra az Írást. Azt mondja, ha jókedvűen adakozol, akkor Isten gondot visel minden szükségedről - minden időben, minden vonatkozásban, a szükségleteidnek megfelelően.

Íme a kérdés: Bízol abban az Istenben, aki az életét adta érted? Ha az üdvösséged tekintetében tudsz bízni benne, akkor miért nem bízol benne az anyagiak terén?

Az igazság az, hogy voltaképpen semmit nem birtokolsz: Isten csupán kölcsönadta neked 70 vagy 80 évre. Valójában minden az övé. Ha a lányom kisgyerekként odajön hozzám és adok neki ötszáz forintot, hogy ajándékot vegyen nekem, akkor számít azt, hogy kinek a pénzéből vette az ajándékot?

Isten is ezt teszi velünk. Ő nagylelkű hozzánk. Aztán ezt mondja: “ Élj hálával telt szívvel; adakozz nagylelkűen, beleértve a tizedet is.” Istennek szüksége van pénzre? Nincs. Ő azt akarja, hogy olyan legyél, mint ő. Azt szeretné, hogy olyan szíved legyen, mely azt mondja: “Alig várom, hogy mindenhova adakozhassak.”

Róma 8:32 ezt mondja: "Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem odaadta mindnyájunkért, hogyne ajándékozna nekünk minden egyebet?"

Mondhatod, hogy szereted Istent és, hogy az első helyre teszed Őt az életedben, énekelheted, hogy bízol benne, de a pénztárcád az, amivel kinyilváníthatod, hogy Isten kegyelme milyen sokat jelent a számodra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Jókedvű adakozónak tartod magad? Ha igen, miért; ha nem miért nem?
  • Amikor hűséges voltál a tized kifizetésében, Isten hogyan áldott meg az anyagiakkal, illetve hogyan rendelt ki számodra dolgokat?
  • Miként, hogyan tükrözi az életed a hálát, Isten kegyelméért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.12)

Szólj hozzá!

Isten meggyógyít és helyreállít a bűnből

2018. október 18. 03:00 - Anika Enikő

“Ha visszatérsz hozzám, én meggyógyítalak és visszafogadlak szolgálatomba.” (Jeremiás 15:19, GNT fordítás)


Amikor Krisztusban hívővé válsz, újjászületsz Isten családjába, és ezt nem vonhatod vissza, és nem teheted meg nem történtté. A bűn sértheti közösséged Istennel, ám kapcsolatod vele megmarad. És a hozzá való visszatéréshez csak egyetlen lépés kell tenned.

Szóval, mit kell tenni, ha vétkezel? Egy szó van erre: Fordulj vissza! Gyere vissza Krisztushoz! Ennyire egyszerű!

Az Ézsaiás 1:18-ban ez áll: “Bár bűneitek vérpirosak, mégis hófehérek lesztek, vétkeitek tűzvörösek, mégis fehérré lesztek, mint a tiszta gyapjú!”

Ha valaha volt bűn, amiről azt gondoltad, hogy megbocsáthatatlan, akkor az az volt, amikor Jézust egyetlen éjszaka alatt háromszor is elárulták és megtagadták. Bár Jézus tudta, hogy Péter, meg fogja tagadni őt, de azt is tudta, hogy Péter visszatér hozzá. Valójában már akkor tudta mielőtt ez megtörtént. Jézus a következőket mondta Péternek a felső szobában: “De én imádkoztam érted, hogy hited kiállja a próbát. Amikor majd visszatérsz hozzám, erősítsd a testvéreidet! (Lukács 22:32)

Jézus tudta, hogy Péter szolgálata sokkal hatásosabb lesz miután elárulta őt, mint azelőtt volt. És valóban, így lett! Péter megírta a Biblia két könyvét - Péter első és Péteri második levelét -, aztán megosztotta emlékeit az egyik rokonával és abból lett Márk evangéliuma.

Lehet, hogy azt gondolod, Isten megfeledkezett rólad. Nem így van! A Jó Pásztor otthagyta a 99 juhot és utána ment annak az egynek. Ő tudja, hogy elpártoltál. Ha akár egy nagy, vagy akár sok kis lépés miatt úgy érzed, hogy eltávolodtál Krisztustól, akkor Dávidhoz hasonlóan kell imádkoznod, aki a házasságtörés után eképpen tért vissza Istenhez: “Hadd örüljek megint szabadításodnak!” (Zsoltárok 51:12)

Dávidnak nem kellett azt imádkoznia, hogy: “Istenem, állítsd helyre az üdvösségemet”, mert nem veszítette azt el, hanem csak az öröm hagyta el.

Miért nem  jössz haza Krisztushoz már ma?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi akadályoz meg, vagy tart vissza téged attól, hogy visszatérj Krisztushoz?
  • Mi az az életedben, ami a bűn miatt megszakadt és szeretnéd, hogy Isten helyreállítsa azt?
  • Hogyan tudnál többet tenni Krisztusért, ha bűneidet megbánva megtérnél? Mit szeretnél tenni Isten Királyságáért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.11)

Szólj hozzá!

Isten miért nem utasítja el a bűnösöket?

2018. október 17. 03:00 - gabormel

„Isten nem vádol untalan, és haragja nem tart örökké. Nem büntet meg minket minden bűnünkért, nem vétkeink szerint bánik velünk… Ő olyan, mint apa a gyermekeivel, gyengéd és könyörületes mindazokkal, akik félik az Urat.” (Zsoltárok 103:9-10, 13, NLT fordítás)

heartforgod_1.jpg

A Biblia azt mondja, nincs kárhoztatás bűneinkért, amíg a hitünket Jézusba helyezzük, de nem mondja, hogy bűneinknek nincs következménye. Minden alkalommal, mikor nem engedelmeskedsz Istennek, megsebzed saját magad és más embereknek is fájdalmat okozol. Elveszted Krisztussal való közösségedet. Elveszted örömödet és a Földre gyakorolt hatásodat, és elveszted Mennybéli jutalmaidat.

De üdvösségedet nem veszíted el. Miért van ez? Isten miért nem bűneink szerint fizet? Miért nem utasítja el Isten a hívőket, amikor vétkeznek?

Isten szeretete feltétlen

Isten nem azt mondja: „Szeretlek, ha…”, vagy „Azért szeretlek, mert…” – csak azt mondja, „Szeretlek… és kész”. Isten soha nem hagy fel irántad érzett szeretetével, mivel te vagy kegyelmének címzettje.

A Siralmak könyve 3:22-ben a következőt olvashatjuk: „Isten irgalma soha nem ér véget. Csak az Úr kegyelme létezik, ami megment minket a teljes pusztulástól. (TLB fordítás)

Az üdvösséged nem a teljesítményeden alapul

A Biblia így fogalmaz: „Megmentett minket, de nem igaz tetteink miatt, hanem irgalmasságából.” (Titusz 3:5, NLT fordítás) A mennybe vezető utat nem tudod elnyerni, nem tudod megvenni, nem tudod munkával kiérdemelni, vagy nem tudod valamilyen trükkel megszerezni. Az egyetlen mód, amiben bízhatsz, hogy bejutsz Isten országába, az csakis Isten kegyelme.

Jézus már megbűnhődött a vétkeidért

Igazságszolgáltatási rendszerünkben is él a kétszeres büntetés tilalma, miszerint ugyanazon cselekmény miatt nem lehet senkit kétszer büntetőjogi felelősségre vonni. Ugyanez igaz Isten törvényére is. Az embereket nem büntetik kétszer sem ugyanazért a bűntettért, sem ugyanazon bűnös vétkezésért.

Kétezer évvel ezelőtt Jézus karjait kifeszíttették a kereszten és ott megbűnhődött a te vétked miatt is. Kiegyenlítette a te bűneidet is. Az ár teljes egészében kifizetésre került – csak annyit kell tenned, hogy elfogadod az általa kínált megbocsátás és az üdvösség ajándékát.

Jézus megérti emberi gyarlóságod

Isten együttérző és megértő. Ismeri gyengeségeidet, hibáidat, és azt is, hogy mennyire kötődsz vétkeidhez. Ő azonban türelmes veled.

„Főpapunk megérti gyengeségeinket, mivel hozzánk hasonlóan ugyanazokkal a kísértésekkel nézett szembe, de mégsem vétkezett.” (Zsidók 4:15) Jézus 33 évig élt emberi testben, így megérti gyengeségeinket.

Isten nem haragtartó

A Biblia így szól: „Isten nem vádol untalan, és haragja nem tart örökké. Nem büntet meg minket minden bűnünkért, nem vétkeink szerint bánik velünk …  Ő olyan, mint egy apa a gyermekeivel, gyengéd és könyörületes mindazokkal, akik félik Őt.” (Zsoltárok 103:9-10, 13, NLT fordítás) Ha hiszel, akkor Isten nem haragszik rád. Miért? Mivel minden büntetést Jézus már kiegyenlített a kereszten.

Lehet, hogy így gondolkodsz: „Nem tudod, mennyire elesett vagyok. Nem tudod, mit tettem.” Nem, én nem tudom, de Isten tudja! Ha te úgy érzed, hogy túlzottan eltávolodtál Istentől, Ő ezt mondja neked: „Térjetek vissza hozzám, ti hitetlen gyermekek, és én megbocsátom hűtlenségeteket.” (Jeremiás 3:22, NCV fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mire tanít Isten szeretete arról, hogy hogyan szeresd a másikat?
  • Miért próbáljuk elrejteni bűneinket Isten elől akkor is, ha tudjuk, hogy Ő mindent lát és mindent tud?
  • Szerinted mit jelent az Istentől való félelem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.10.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása