Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne kövess olyan kultúrát, mely nem követi Istent!

2019. március 22. 03:00 - Besther

"És ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes." (Rómabeliek 12:2)

A Bibliában két vers is van ugyanattól a szerzőtől, látszólag ellentmondásos üzenettel:

"Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete." (1János 2:15) Ez eléggé egyértelmű.

"Mert úgy szerette Isten a világot..." (János 3:16) Itt azonban már láthatjuk a nagy ellentmondást.

A "világ" szót kétféleképpen értelmezik a versek. Az első igeszakasz a világ értékrendszerére utal, míg a második a világban lévő emberekre. Azért vagyunk, hogy szeressük az embereket, tekintet nélkül arra, hogy milyen döntéseket hoznak, de azért is vagyunk, hogy az értékrendszereket utáljuk (pl.: előítéleteket, rasszizmust, igazságtalanságot, szexizmust, háborúkat).

A gond az, hogy ezeket az értékeket gyakran felcseréljük. Szeretjük az értékrendeket, de utáljuk az embereket. A keresztények is mindig ezt teszik. Ahelyett, hogy különböznénk, behálóz minket a materializmus és a hedonizmus. Ez pedig visszalépés.

Életed hátralévő részében szembe kell nézned azzal a nagy nyomással, hogy alkalmazkodj a kultúrához. Ez volt Izrael legnagyobb problémája évezredekig. Olyanok akartak lenni, mint más nemzetek. Pedig Isten adott nekik különféle erkölcsi, polgári, és szertartásos törvényeket, hogy ezzel szándékosan különbözővé tegye őket.

Isten ugyanezt tette érted és értem is. Nem az Ótestamentum törvénye alatt élünk, de Isten pontosan megmondta hogyan éljünk és hogyan érhetjük el a bölcsességet és erőt, hogy megálljuk helyünket ebben a világban: "És ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes." (Rómabeliek 12:2)

Az egyik lehetséges oka annak, hogy nem tudod mit akar Isten az életedben az az, hogy talán túlságosan is elmerültél egy idegen kultúrában. Ez gyakran megtörténik anélkül, hogy felismernéd. De nem gondolkodhatsz egyszerre úgy, mint a világ és úgy, ahogy Isten gondolkodik. Döntést kell hoznod.

Egy kultúra követésével az a gond, hogy az átmeneti. Olyat kell követned, ami örökkévaló: Isten igéjét.

Töltsd meg elmédet Isten igazságával és engedd, hogy megváltoztassa az életedet a gondolkodásodon keresztül.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a kulturális normák az életedben, melyek ellentmondanak Isten igéjének?
  • Ha gondod van azzal, hogy meghatározd, milyen módon alkalmazkodtál a világi kultúrához, készíts egy listát: Írd le az öt legfontosabb értéket, amely vezet téged az élet minden területén. Ezek az értékek kulturális értékeken alapszanak vagy Isten igéjén? Van-e örökkévaló jelentőségük?
  • Miért gondolják az emberek, hogy az ideiglenes dolgokkal megelégedhetnek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.15.)

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása