Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az igaz barátságok a világosságban történnek

2019. április 30. 03:00 - FodorImi

„Ha világosságban élünk, ahogy Isten a világosságban van, közösségben vagyunk egymással. Akkor Jézusnak, az Isten Fiának vére megtisztít minket minden bűntől. Ha azt mondjuk, hogy nincs bűnünk, becsapjuk magunkat, és nincs bennünk az igazság.” (1 János 1: 7-8 – NCV fordítás)

A keresztény közösségben az embereknek meg kellene tapasztalniuk a hitelességet.

A hiteles, igaz barátság nem felszínes, nem felületes, nem csak szavakban áll. Eredeti, szívtől szívig való, néha zsigeri szintű közösség.

A hiteles, igaz barátság az, amikor az emberek őszinték arról, hogy kik ők és mi történik az életükben. Megosztják a fájdalmukat, kifejezik az érzéseiket, feltárják a bukásaikat, felfedik a kétségeiket, bevallják a félelmeiket, elismerik a gyengeségeiket és segítséget és imát kérnek.

A hitelesség szöges ellentéte annak, amit sok gyülekezetben találsz. Az őszinteség és az alázat légköre helyett színlelés, szerepjátszás, politikai játszmázás, felszínes kedvesség, sekélyes társalgás van.

Az emberek álarcok mögé bújnak, felvonják a pajzsukat, úgy tesznek, mintha minden rózsás lenne az életükben. Ez a hozzáállás a valódi barátság halála.

Az igaz barátság megtapasztalásának egyetlen módja, ha nyitottá válunk az életünk felől. A Biblia azt mondja: „Ha világosságban élünk, ahogy Isten a világosságban van, közösségben vagyunk egymással… Ha azt mondjuk, hogy nincs bűnünk, becsapjuk magunkat, és nincs bennünk az igazság.” (1 János 1: 7-8)

A világ szerint az intimitás a sötétben történik, de Isten azt mondja, hogy a világosságban. Hajlamosak vagyunk a sötétségben elrejteni a fájdalmunkat, hibáinkat, félelmeinket, kudarcainkat, tévedéseinket. A világosságban azonban mindezt előhozzuk, nyitottá tesszük és beismerjük, hogy kik vagyunk valójában.

Természetesen, hitelesnek lenni bátorságot és alázatot követel. Azt jelenti, hogy szembenézünk a nyilvánosságtól való félelemmel, az elutasítással és ismét sebezhetővé válunk.

Miért vállalna bárki is ilyen kockázatot?

Mert ez az egyetlen módja, hogy szellemileg növekedjünk és érzelmileg egészségesek legyünk. A Biblia azt mondja: „Tegyétek ezt általános gyakorlattá: Valljátok meg bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy egységben és gyógyultan tudjatok együtt élni.” (Jakab 5:16 – The Message fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Melyik a legnehezebb ezek közül, hogy megtedd egy barátoddal: megosztani a fájdalmadat, felfedni az érzéseidet, megvallani a hibáidat, feltárni a kétségeidet, beismerni a félelmeidet, elismerni a gyengeségeidet, segítséget és imát kérni? Miért gondolod így?
  • Gondolj egy esetre, amikor képes voltál megvallani gyengeségedet egy barátodnak. Mi lett a hatása az életedben?
  • Hogyan teheted elérhetővé magadat ezen a héten egy barátod számára, hogy meg tudjon nyílni előtted?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.04.23.)

Szólj hozzá!
Címkék: barátság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása