Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Milyen a biblikus nagylelkűség?

2019. május 11. 03:00 - FAmelita

„Mindegyikőtöknek el kell határoznia a szívében, hogy mennyit ad. És ne vonakodva, ne kényszer alatt adjatok, mert Isten a jókedvű adakozókat szereti.” (2 Korinthus 9:7) – NLT fordítás

A bőkezűség nem azonos a gazdagsággal. A nagylelkűség arról szól, hogy segíteni akar másokon, szeretetet mutat mások felé, és tiszteli Istent.

2 Korinthus 9:7-ben Isten megadja az igazi nagylelkűség jellemzését: „Mindegyikőtöknek el kell határoznia a szívében, hogy mennyit ad. És ne vonakodva, ne kényszer alatt adjatok, mert Isten a jókedvű adakozókat szereti.”

A bibliai nagylelkűség:

Mindig tudatos. „El kell döntenetek a szívetekben” Meg kell gondolnod, mennyit fogsz adni. Ne hirtelen felindulásból, ne érzelmi alapon tedd. Tudatosan készülj rá és tervezd meg.

Mindig önkéntes. „Ne vonakodva, ne kényszer alatt adjatok.” Soha, soha, soha ne adj bűntudatból! Amikor adsz, ne várj jutalmat érte, és ne azért tedd, hogy felvághass vele!

Mindig jókedvű. „Isten a jókedvű adakozókat szereti.” Ha nem tudsz jókedvűen adakozni, akkor ne tedd! Ne legyél Grinch! Ne legyél fösvény, mint Ebenezer Scrooge! (Dickens: Karácsonyi ének c. regényének zsugori főhőse - fordító megjegyzése) Semmi hasznod nem lesz az adakozásból, hacsak nem jókedvűen adsz valakinek.

Legyél nagylelkű az adakozásoddal! Ismétlem, nem csak a pénzről szól. Lehetsz nagylelkű az időddel és a tehetségeddel is. Bármit, amit adsz, tedd tudatosan, önkéntesen és vidáman!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Miért várhatja tőled Isten, hogy átgondold és eltervezd, hogyan fogsz adakozni?
  • Áldozatként / teherként éled meg az adakozásodat? Miért igen vagy miért nem?
  • Milyen egyedi módon lehetsz még nagylelkűbb az időddel ezen a héten?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.05.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása