Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A félelmek kezelésének két módja

2019. június 25. 03:00 - csmsdvd

„A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet” (1Jn 4:18)

abe58b14-308b-482d-aca9-f1c52fd4eaaa.png

Mindenkinek vannak félelmei. A probléma nem azzal van, hogy félsz valamitől. Inkább az a kérdés, hogy mit teszel azzal a félelemmel, ami igazán számít.

Jézus azt mondja, „megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket” (Jn 8:32).

A félelem leküzdésének legalább egy tucat módját tudnám elmondani, amit a Bibliában olvashatunk. Ebből két azonnal használhatót mondok:

  1. Gyakorold Jézus jelenlétét. Tanuld meg emlékeztetni magad a nap minden pillanatában, hogy Isten velem van! Folyamatosan beszélj hozzá, amikor sétálsz az utcán, amikor beülsz az autódba, vagy amikor éppen fürdesz. Amikor így teszel, érezni fogod, hogy ő mindig ott van veled. Minden időd isteni idő. Amikor megtapasztalod Isten jelenlétét az életedben, a félelmed elmúlik.

Amikor Isten közel van hozzád, elmúlik a félelmed. Miért? Mert Isten a szeretet, és a Biblia azt mondja: „A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet” (1Jn 4:18). Minél inkább érzed, hogy Isten szeret, annál kevésbé félsz.

  1. Nézz szembe a félelemmel. A félelmedet nem tudod megkerülni, elkerülni, kikerülni. Szembe kell nézni vele. Azt kell tenned, amitől legjobban félsz. Ezt hívják hitnek. Csak ha kinyitod a szekrényajtót, látod meg igazán, hogy mekkora is a mumus valójában.

A félelem mindig rosszabb, mint a valóság. A tévedéstől való félelem rosszabb, mint a tévedés. A tévedés nem nagy dolog. Újra nekiállhatsz, és kezdheted elölről. Az elutasítástól való félelem rosszabb, mint az elutasítás. A megszégyenüléstől való félelem rosszabb, mint a megszégyenülés. Miért? Mert a félelem órákon, heteken vagy éveken át tart. A félelem hamis bizonyosság a valóságról. A félelem hamisság.

Ezek a megoldások nem csak rajtad segítenek, hogy leküzd a félelmeidet. Másokon is tudsz ezáltal segíteni. Biztos ismersz olyan embereket a környezetedben, akik félelemmel küzdenek. Add át nekik ezeket a gyakorlatokat!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a félelmek, amik kísértenek téged?
  • A fenti két stratégia közül melyik alkalmazását érzed szükségesnek ezen a héten?
  • Ki az az életedben, aki félelemmel küzd, és ezt az áhítatot át tudnád neki adni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása