Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szelíd szavak meggyőzőek

2019. július 12. 03:00 - Besther

„A bölcs szívűt értelmesnek nevezik, a nyájas ajkak gyarapítják a tudást” (Péld 16,21).

A kedvesség megnyerő. Ez különösen fontos, ha értékesítési területen szeretnél karriert építeni. Miért? Mert az agresszív eladás technikája ma már nem működik. Nem hat ránk, ha egy alak azt kiabálja, hogy az ő elképesztő ajánlata nélkül nem is élhetünk.

Manapság nem vásárolunk csak azért, mert valaki értékesít. Vásárolunk, mert valaki azt ajánlotta. Ha egy barátod ajánlott egy bizonyos autót, filmet vagy éttermet, akkor hajlandó vagy kipróbálni, vagy megvenni. Miért? Mert ő kedvesen ajánlotta, és nem valami titkolt érdeke miatt. Ez sokkal meggyőzőbb.

A Példabeszédek könyve 25. részének 15. verse azt mondja: „Türelemmel a fejedelmet is rá lehet beszélni, és a szelíd szó a csökönyösséget is megtöri”. Szeretnél egy családtagot vagy közeli barátot rávenni arra, hogy tegyen meg valamit? Ne légy agresszív! Még ha védekeznek is az emberek, a szelíd beszéd felkelti a figyelmüket, és összeomlik rideg védelmük.

Tehát, ha szülő vagy, tudd, hogy a kiabálás sosem működik, még a legmakacsabb gyerekkel szemben sem. Sose büntesd haragból vagy frusztrációból. Mindig szeretettel és gyengédséggel fegyelmezd. A New Century Bibliafordításában így hangzik a Példabeszédek könyve 25. részének 15. verse: „Egy szelíd szó átjuthat a kemény fejen”.

Ha meg akarom győzni az embereket a gyülekezetemben, hogy éljenek Jézus Krisztusért, akkor azt szelíden kell tennem. Állhatok minden hétvégén előttük, és mondhatom, hogy „Engedjétek meg, hogy elmondjam nektek, miket csináltok rosszul”, de ez a fajta beszéd csak érzelmi gátakat építene. Az emberek valószínűleg nem jönnének többet a templomba. Ez nem működik sem a szószéken, sem otthon, sem a főnököddel szemben. A bíráskodás sosem működik.

A szelídség viszont meggyőző. A Biblia azt mondja a Példabeszédek könyvének 16. fejezetének 21. versében: „A bölcs szívűt értelmesnek nevezik, a nyájas ajkak gyarapítják a tudást”.

Ez az érettség jele. A bölcs és megfontolt emberek kedvesek. A bolondok durvák. Soha nem vagy meggyőző, ha nyers vagy.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért annyira szembeötlő a kedvesség a társadalmunkban?
  • Gondold át, hogy fiatalon milyen érvekkel válaszoltál testvéreidnek vagy más gyerekeknek! Hogyan változott ez, ha változott, ahogy idősebb lettél?
  • Mi a legpraktikusabb dolog, amikor fegyelmeznéd gyermeked, és azt szelídséggel tennéd, nem haraggal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.05.)

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása