Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor a kísértés hív, tedd le a kagylót!

2019. november 17. 03:00 - FodorImi

hang_up_2.jpg

„A bölcs ember óvatos, elfordul a gonosztól, a bolond pedig arrogáns és könnyelmű” (Péld 14,16 NASB fordítás).

Közismert, hogy ha nem akarod, hogy megcsípjenek a méhek, akkor tartsd távol magad tőlük! Ha nem akarod megégetni magad, akkor nem menj közel a tűzhöz! Ha nem akarsz leesni a szikláról, akkor ne állj ki a peremére!

Nem az a cél, hogy meglásd, meddig mehetsz el a kísértésben, hanem inkább az, hogy mennyire tudod távol tartani magad tőle.

A példabeszédek könyve 14. fejezetének 16. verse azt mondja: „A bölcs ember óvatos, elfordul a gonosztól, a bolond pedig arrogáns és könnyelmű” (NASB fordítás). Azt gondolhatod, hogy uralni tudod a kísértést, de kit csapsz be? Őszinte értékelésre van szükséged. Meg kell vizsgálnod, mikor és hol vagy leginkább kísérthető, hol vagy a legsebezhetőbb. Azután pedig a lehető legtávolabb kell tartanod magad ezektől a helyzetektől.

A Biblia azt mondja, fuss el a kísértéstől: „Megfontolom az életem irányát, és a te törvényeidet követem” (Zsolt 119,59 NLT fordítás). Ha arra van szükség, hogy fizikailag kivond magad, akkor tedd meg! Amikor Potifár felesége kísértette Józsefet, ő otthagyta a felsőruháját, és elfutott. Néha ott kell hagynod a kabátodat. Vond ki magad a helyzetből! Fuss el tőle! Ne ragadj benne!

Amikor kísértés ér, kelj fel, és válts csatornát! Vagy kapcsolj be zenét! Menj el sétálni! Olvass Bibliát! Hívd fel egy keresztyén barátodat a kiscsoportból! Tegyél valamit, ami megtöri a kísértést!

Itt van néhány praktikus tanács: Ne próbálj meg vitatkozni az ördöggel! Mindig veszíteni fogsz. Több ezer éve volt arra, hogy végiggondolja, és számításba vegyen mindent, amit csak felhoznál. Ne magyarázd! Ne indokold! Ne vitatkozz! A kulcs, amit tenned kell, hogy törd meg a fókuszt! Ne nézd a süteményt ismételgetve: „Nem akarom megenni! Nem akarom megenni!” Fordulj el! Minél többet harcolsz egy érzéssel, az annál jobban növekszik.

Amikor a kísértés felhív telefonon, ne próbálj vitatkozni vele! Tedd vissza a kagylót, és menj, csinálj valami mást!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hol vagy leginkább kísérthető? A repülőtéren? Az üzleti utazásokon? Otthon, amikor egyedül vagy, a gyerekek pedig az iskolában? Hétvégén? Amikor a televíziót nézed?
  • Milyen változtatásokat kell tenned a naptáradban vagy az életmódodban, hogy minimalizáld a kitettségedet az ilyen helyzeteknek?
  • Milyen stratégiák segíthetnek „letenni a kagylót”, ha nem tudod könnyen elkerülni az ilyen helyzeteket?

 *(Daily Hope by Rick Warren – 2019.11.10.)

Szólj hozzá!
Címkék: kísértés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása