Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nyugtalanságod helyére Isten békéje lépjen

2019. március 17. 03:00 - gabormel

„Szükségtelen olyan keményen dolgoznotok kora reggeltől késő estéig, félve attól, hogy éhen haltok; mert Isten azt akarja, hogy akiket Ő szeret, kipihenjék magukat.” (Zsoltárok könyve 127:2, TLB fordítás)

shutterstock639861148-768x512.jpg

Tudtad, hogy a juhok nem szeretnek lefeküdni? Pedig így van. És mi is hozzájuk hasonlítunk! Azonban ha nem lassítasz, Isten fogja megtenni helyetted. Azt tenni, amit Isten mond – például, időt szánni a pihenésre  – nemcsak helyes dolog, de az egyetlen módja is annak, hogy egészségesek maradjuk.

A Zsoltárok könyve 127:2-ben a következő olvasható: „Szükségtelen olyan keményen dolgoznotok kora reggeltől késő estéig, félve attól, hogy éhen haltok; mert Isten azt akarja, hogy akiket Ő szeret, kipihenjék magukat.” (TLB fordítás).

Isten azt akarja, hogy hagyj fel azzal, hogy mindig elkóborolsz és letérsz a helyes útról. A nyughatatlanság kimerüléshez vezet – fizikai, érzelmi és szellemi fáradtsághoz. Sokkal több alvás szükséges az utóbbi kettő kipihenéséhez.

Isten egyik héber neve Jehova Shalom. A Shalom békét jelent. A Jehova Shalom pedig azt jelenti, hogy „Én vagyok a Béke Istene”. Jézus ezt mondja a János evangéliumának 14:27 igeversében: „Egy ajándékot hagyok itt nektek, az elme és a szív békességét. És az a békesség, amit én adok, olyan ajándék, amilyet a világ nem tud adni. Tehát ne legyetek nyugtalanok és ne féljetek.” (NLT fordítás).

Amikor Isten azt mondja, „a béke ajándékát nyújtom neked”, akkor Ő azt komolyan is gondolja. Ez nem olyan, amiért meg kell dolgoznod, amit ki kell érdemelned vagy amiért könyörögnöd kell. A békességnek semmi köze nincs a problémáktól mentes élethez. Ez egyszerűen egy ajándék, amelyet csak el kell fogadnod. Már ma is elérhető számodra.

„Fáradt vagy? Kimerült? Kiégtél a vallásosságtól? Gyere hozzám! Tarts velem, és visszanyered az életed! Megmutatom, hogyan kell igazán pihenni. Sétálj velem és dolgozz velem – nézd meg, én hogy csinálom! Tanuld meg a kegyelem természetes ritmusait! Nem fogok olyan terhet adni, amely nehéz vagy amelynek viselésére alkalmatlan lennél. Maradj velem, és megtanulsz szabadon és könnyedén élni! (Máté evangéliuma, 11:28-30, The Message fordítás).

Jézus azt mondja, ha Őt követed, megkönnyíti a terheidet. Megpihenhetsz az Ő ígéretében.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan lehetséges az, hogy valakinek békessége van a gondok és problémák közepette is?
  • Lehet, hogy a pihenés a legszellemibb dolog, amit ma tehetsz. Mi akadályoz meg abban, hogy pihenj, amikor szükséges, még ha csak egy kis időt is?
  • Valld be Istennek az okot, amiért túl sok munkát vállalsz, hogy stressz helyett áldás legyen az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.10.)

Szólj hozzá!

Hat napig dolgozz, utána pihenj

2019. március 16. 03:00 - magyarosijulia

„Dolgozz és végezz el mindent hat nap alatt minden héten, de a hetedik nap a nyugalom napja Istened, az Úr dicsőségére." (2Móz 20:9-10, NCV fordítás)

Képtalálat a következőre: „taking a rest”

A pihenés és a kikapcsolódás annyira fontos, hogy Isten beillesztette a Tízparancsolatba – olyan parancsolatok mellé, hogy ne paráználkodj, ne ölj és ne lopj. Lehet, hogy azt mondod, te sosem ölnél meg senkit, sosem paráználkodnál. De van nyugalom napod minden héten?

A 2Mózes 20:9-10 ezt írja: „Dolgozz és végezz el mindent hat nap alatt minden héten, de a hetedik nap a nyugalom napja Istened, az Úr dicsőségére." A szombat azt jelenti, a nyugalom napja.

Isten nem a saját érdekében alkotta meg a nyugalom napját, hanem a mi érdekünkben: „A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért(Márk 2:27). Amikor teljesen figyelmen kívül hagyod Isten törvényeit, kinek ártasz? Nem Istennek.

Nem számít, hogy a hét melyik napja számodra a nyugalom napja. Azok közületek, akik vállalkozók vagytok vagy otthonról dolgoztok, ha nem iktatjátok be a nyugalom napját a programotokba, sosem fogtok pihenni. Minden egyebet bejegyeztek a teendők közé, tehát a nyugalom napját is írjátok be.

Mit tegyél a nyugalom napján?

  • Pihentesd a tested. A francia forradalom idején eltörölték a vasárnapot mint pihenő napot, később viszont vissza kellett állítsák, mert a nép egészségi állapota romlott. Lehet, hogy amikor pihensz, bűntudatot érzel. Jézus nem érzett, sőt kiemelten fontosnak tartotta a nyugalom napját.
  • Töltsd fel az érzéseidet. Ezt megteheted csendesség, egyedüllét vagy olyan kikapcsolódás által, amely felüdít téged.
  • Fókuszáld újra a lelkedet. A dicsőítés – akár másokkal együtt, akár egyedül dicsőítesz  – megváltoztatja a nézőpontodat az életeddel kapcsolatban.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Minden héten 168 óra áll rendelkezésedre. Szánd rá az időt és jegyezd le, hogy minden héten mennyi időt töltesz különböző tevékenységekkel (munka, alvás, sport, étkezés, vezetés, fizikai tevékenységek, lelki tevékenységek, családi programok, hobbik stb.). Vond ki az eltöltött időt a 168 órából.
  • Egy héten hány órát kellene dolgoznod? Mi az, ami túl sok idődet vesz el?
  • Mik a pihentető dolgok számodra, hogyan tudsz pihenni?

+(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.09.)

Szólj hozzá!

Az élet a kapcsolatokról szól

2019. március 15. 03:00 - csmsdvd

„Megtanultam a titkát annak, hogy elégedett legyek bármely és minden helyzetben – akár jóllakottan, akár éhesen; akkor is, amikor bőségben élek, és akkor is, amikor nélkülözök. Mindezt Őáltala tudom megtenni, aki erőt ad nekem.” (Fil 4:12-13, NIV ford.)

A megelégedettség nem természetes az ember számára. Természetünknél fogva nyughatatlan juhok vagyunk. Azonban az elégedettséget el lehet sajátítani. Megtanulni elégedettnek lenni azt jelenti, hogy nem hajszoljuk magunkat egyfolytában, hogy a vagyonunkat gyarapítsuk.

A Filippiekhez írt levél 4:12-13 versében ez áll: „Tudom milyen szükségben lenni és tudom milyen bőségben élni. Megtanultam a titkát annak, hogy elégedett legyek bármely és minden helyzetben – akár jóllakottan, akár éhesen; akkor is, amikor bőségben élek, és akkor is, amikor nélkülözök. Mindezt Őáltala tudom megtenni, aki erőt ad nekem.” (NIV ford.).

Az életben a legjobb dolgok nem tárgyak.

Amerikában tragédia az, ha valaki egy fillér nélkül hal meg. Pedig mi lehet ennél jobb? Ha valaki úgy hal meg, hogy semmi pénze nincs, az nem ostobaság, hanem inkább bölcs dolog. Nagyszerű így élni és meghalni.

Élete utolsó pillanataiban senki sem dolgok után vágyik, hanem emberekről beszél. Ez azért lehet, mert valószínűleg végül mindenki ráébred arra, hogy az élet a kapcsolatokról szól. Miért nem jövünk rá erre hamarabb? Egész biztos, hogy nem lenne olyan sok feszültség és gond az életünkben.

Az élet nem az elért sikerekről és nem a teljesítményről szól.

Az élet a kapcsolatokról szól.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi a fontosabb számodra: dolgokat birtokolni vagy kapcsolatokat építeni? Ezzel az önmagadról mondott véleménnyel a családod és a barátaid is egyetértenének?
  • Mint jelent örökséget hátrahagyni? Te milyen örökséget szeretnél magad után hagyni?
  • Pál az mondja a Fillippiekhez írt levél 4:13-ban, hogy mindezt Krisztus által tudja megtenni, aki erőt ad neki. Mit gondolsz, milyen dolgokról beszél itt, hogy van ereje megtenni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.08.)

Szólj hozzá!

Nem kell bebizonyítanod, hogy értékes vagy

2019. március 14. 03:00 - ReveSz

Megfeledkezik-e csecsemőjéről az anya, nem könyörül-e méhe gyermekén? Ha mások megfeledkeznének is, én nem feledkezem meg rólad! Lásd, a tenyerembe véstelek." (Ézsaiás 49:15-16 TLB fordítás)

shutterstock_248863174-1000x480.jpg

Amikor azon kapod magad, hogy túlhajszolod magad, emlékezned kell, hogy milyen értékes vagy Istennek.

Ez pontosan az ellentéte annak, ahogyan a munkádban vagy karriered terén értékelnek téged. A kultúránk nem így gondolkodik. Így lehet szükséged lesz egy jelentős változásra a gondolkodásodban, különösen ha folyton azt a hangot hallod a fejedben, hogy: „Be kell bizonyítanod, hogy mennyit is érsz!"

Nem kell bebizonyítanod, hogy értékes vagy. Isten azt mondta hogy te már alapból rendkívül értékes vagy. Sosem leszel értékesebb Istennek mint amilyen most vagy. Sosem fogsz kevesebbet jelenteni neki, mint amennyit jelentesz most ebben a pillanatban.

Mennyire vagy értékes számára? A te mennyei Atyád megalkotott téged. Jézus meghalt érted. Ha követője vagy Krisztusnak, a Szent Szellem lakik benned.

Isten semmit nem teremtett cél vagy értelem nélkül. Az a tény hogy te élsz, azt jelenti, hogy Isten szeret téged, és azt akarta, hogy élj. Megfizethetetlen vagy. Egy mestermű vagy!

Nem a tetteid tesznek értékessé, hanem az, hogy kihez tartozol.

Isten alkotott meg és szeret téged. Olyanná formált, akivé pontosan lenned kellett. Nem kell azzal próbálkoznod, hogy más legyél!

Tudtad, hogy Isten a kezébe véste a nevedet?  Az Ézsaiás 49:15-16 mondja, „Megfeledkezik-e csecsemőjéről az anya, nem könyörül-e méhe gyermekén? Ha mások megfeledkeznének is, én nem feledkezem meg rólad! Lásd, a tenyerembe véstelek.

Tökéletes vagy? Abszolút nem. Megtört vagy? Igen. Bűnös vagy? Igen. De végtelenül értékes vagy? Igen. És mélységesen szeretve vagy Isten által. 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Kinek próbálod bizonygatni magad? Miért?
  • Ha tudnod hogy értékes vagy Istennek, miért gondolod mégis az ellenkezőjét?
  • Hogyan változna meg a te munka végzésed ha minden munkád Istennek és nem másnak tetszően végeznéd?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.07.)

Szólj hozzá!

Ha haladni szeretnél, tanulj meg lenyugodni!

2019. március 13. 03:00 - Erika1832

„Értelmetlen oly keményen reggeltől késő estig dolgoznotok, attól tartva, hogy éhen fogtok halni, mert Isten azt akarja, hogy az ő szerettei  megkapják az őket megillető pihenést." (Zsoltárok 127:2 TLB fordítás)

pihenes01.jpg

Amikor a Saddleback Gyülekezetet elkezdtük létrehozni, napi 18 órát dolgoztam. A feleségem, Kay hetente kétszer főzött a testvérekre, és látta vendégül őket az otthonunkban. Az első két évben így legalább egyszer a gyülekezetünk minden tagja megfordult nálunk. Az első év utolsó vasárnapján, amikor felálltam az összejövetelen, hogy elmondjam a prédikációt, elájultam. Kimerültem fizikai, érzelmi, lelki, szellemi értelemben egyaránt. 

Az ezt követő évben, Isten megtanított néhány dologra az egyensúllyal kapcsolatban, amit attól kezdve a mai napig is, újra és újra tanulok. Ezt tanultam meg: Isten nem egyszerre adja oda a megígért áldásokat. Lehet, hogy nem állunk még készen ezek elfogadására vagy túl sok számunkra, hogy elhordozzuk, mert még nem értünk meg rájuk. Lehet, hogy Isten az áldásait lépésről lépésre akarja odaadni, ahogy növekszünk.

A Biblia azt mondja a Zsoltárok 127:2-ben: „Értelmetlen, oly keményen reggeltől késő estig dolgoznotok, attól tartva, hogy éhen fogtok halni, mert Isten azt akarja, hogy az ő  szerettei megkapják az őket megillető pihenést." (TLB fordítás)

Amikor összeestem a gyülekezetben, rájöttem, hogy a pihenés figyelmen kívül hagyása éretlenség. Ne feledjük, hogy Róma sem egy nap alatt épült fel, sem az egyház, és semmi más sem a világon.

Mialatt Isten a dolgaidat előre viszi, téged is előrevisz. Miközben Isten a gyermekeidet növeszti, téged is növeszt. Míg Isten a karrieredet fejleszti, téged is fejleszt. Ahhoz, hogy növekedj, meg kell tanulnod Isten jóságában nyugodni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi az oka, hogy túlterhelt vagy otthon, az iskolában és a munkahelyen?
  • Hol van a hangsúly, amikor túl sok munkád van?
  • A napi beosztásodat alapul véve, mit részesítesz előnyben ezek közül: a napi feladataid befejezését vagy a szellemi növekedésedet? Miért?

*(Daily Hope by Rick Warren (2019.03.06.)

Szólj hozzá!
Címkék: pihenés nyugalom
süti beállítások módosítása