Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Azért szeretünk, mert Isten szeret minket

2019. április 14. 03:00 - gabormel

„Azért szeretjük, mivel Ő előbb szeretett minket” (1 János 4:19, NIV fordítás)

is-gods-love-unconditional-740x493.jpg

Az egyik oka annak, hogy Isten szeretni akar minket az az, hogy Isten maga a szeretet, aki olyanra alkotott minket, mint saját magát – szeretni. Az egyetlen ok, amiért képesek vagyunk szeretni Őt az nem más, mint hogy Isten szeret minket: „A szeretet Istentől származik… mivel Isten a szeretet. (1 János 4:7-8, NIV-fordítás)

Isten a saját képmására teremtett minket, hogy két dolgot valósítsunk meg a Földön: megtanuljuk szeretni Istent és más embereket. Az egész élet a szeretetről szól.

Azonban az összes szeretet Istennél kezdődött. Ő előbb szeretett minket, és ez ad nekünk képességet arra, hogy másokat szeressünk (1 János 4:19). Az egyetlen ok, amiért Istent vagy bárki mást szerethetsz nem más, minthogy Ő előbb szeretett téged. Abban mutatta meg szeretetét, hogy megteremtett téged. Minden, ami az életben van, az Ő szeretetének bizonyítéka. Ez mind Isten szeretetének ajándéka. Isten úgy szerette a világot, hogy Jézus Krisztust küldte a Földre, hogy meghaljon érted.

Ahhoz, hogy szeretni tudjunk másokat, először meg kell értenünk és megtapasztalnunk azt, hogy Isten mennyire szeret minket. Nem csak beszélni, olvasni vagy vitatkozni akarunk a szeretetről, hanem találkoznunk kell Isten szeretetével.

El kell jutnunk arra a pontra, ahol teljesen megértjük azt, hogy Isten mennyire tökéletesen és feltétel nélkül szeret minket. Biztosnak kell lenned abban az igazságban, hogy semmi olyat nem tudsz tenni, ami miatt Isten ne szeretne téged.

Amint legbelül megbizonyosodunk Isten feltétel nélküli szeretetéről, sokkal engedékenyebbekké válunk másokkal szemben.  Nem leszünk olyan dühösek, mint amilyenek korábban voltunk. Sokkal türelmesebbek leszünk. Sokkal elnézőbbé, könyörületessé, megbocsájtóbbá válunk.

De nem adhatsz másoknak abból, amit te magad sem kaptál meg. Remélem, hogy megtanulod, hogy Isten mennyire szeret téged, és hagyni fogod, hogy úgy meggyógyítsa a szíved, hogy szeretete szabadon áramolhasson rajtad. Lehetetlen másokat szeretni, míg saját magadat nem szereted.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Amikor üresnek érzed magad, és képtelen vagy másoknak szeretetet adni, illetve kimutatni, hogyan akarhatja Isten, hogy újratöltődj?
  • Könnyű vagy nehéz elhinni, hogy Isten tökéletesen és feltétel nélkül szeret? Miért?
  • Ma szánj időt arra, hogy megbizonyosodj arról, hogy szíved mélyén rendben vagy-e Istennel. Elfogadtad-e kegyelmét, megbocsátását és szeretetét úgy, hogy ezt megmutathasd másoknak is?

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.07.)

Szólj hozzá!

Isten szabadságot akar neked adni.

2019. április 13. 03:00 - Lilla:)

„Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek.” (János 8:36., Újfordítás)

A világ a szabadság fogalmát a fegyelmezetlenül élésben határozza meg: „Azt teszek, amit akarok és mindenkinek azt mondok, amit akarok, nem veszek tudomást róla, hogy mit mondanak mások.” Valószínűleg ezzel mindenkit megégetsz magad körül, de legalább úgy viselkedsz, ahogyan te akarod. A világ azt mondja, megkapod a szabadságod, de csak úgy, ha teljes mértékben önzővé válsz.

A Biblia azonban azt mondja, hogy az egyetlen út az igazi szabadsághoz Jézuson keresztül vezet: „Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok vagytok.” (János 8:36., Újfordítás).

Az igazi szabadság a félelemtől való szabadság, amikor lelkiismeretfurdalás, aggodalmak, keserűség és halálfélelem nélkül élsz. Nem kell szerepeket játszanod, mert szabadon lehetsz önmagad.

Hogyan szabadulhatsz meg ezektől a félelmektől? Úgy, hogy engeded, hogy Isten szeressen! János apostol azt tanítja, hogy „a szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet.” (1. János 4:18./a, Újfordítás).

Amikor rádöbbensz arra, hogy Isten mennyire szeret téged, attól kezdve teljes szabadságban élhetsz. Valójában dicsőíted Istent, amikor világossá válik számodra, hogy „maga Isten a szeretet.” A dicsőítés egyik megnyilvánulása, ha egyetértesz azzal, hogy Ő egy szerető, gondoskodó Isten és támaszunkat leljük „az ő szeretetében, amit számunkra tartogat”. (1. János 4:16./a, Újfordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan tapasztalhatod meg a szabadságot Jézus követésén keresztül?
  • Ha nehezedre esik elhinni, hogy Isten szeret téged, miért nem kételkedsz a hitedben?
  • Hogyan mutatta meg neked Isten az Ő szeretetét?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.06., Ford.: kennedymárti)

Szólj hozzá!

Isten azt mondja gyere ahogy vagy

2019. április 12. 03:00 - FAmelita

 

"Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk." (Róma 5:8)

Minden, amit Jézus tett érted, azt szeretetből tette. Biblia azt mondja, hogy Isten azért teremtett téged, hogy szerethessen. Az egyetlen oka annak, hogy életben vagy az, hogy Isten szeretni alkotott meg.

Isten megteremtett és akarja, hogy életben legyél azért, hogy szerethessen és te is szerthesd őt viszont.

Isten nem csak mondta, hogy szeret téged, hanem bebizonyította. A Biblia azt mondja "Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk." (Róma 5:8). Ez azt mondja, hogy akkor tette ezt meg, mikor még bűnösök voltunk. Mielőtt még ismertem volna Istent, vagy tudtam volna, hogy szükségem van rá az életemben, Jézus meghalt értem.

Van egy tévhit, miszerint rendet kell tennem az életemben, mielőtt Istenhez mennék: 'Össze kell szednem magam. Van néhány dolog, amit először helyre kell hoznom, hogy aztán Istenhez mehessek.' NEM! Gyere Istenhez a dolgaiddal, a jókkal, a rosszakkal, vagy a csúfokkal is.

Ez olyan, mintha megmosnánk a fogunkat, mielőtt a fogorvoshoz mennénk fogtisztításra, vagy elmosogatnánk az edényeket, mielőtt beraknánk őket a mosogató gépbe, vagy kitakarítanánk a házat a takarítónő előtt. Miért tennénk ilyet?

Isten erre így válaszol ' Ne! Ne! Ne! Nem kell eltakarítanod a tetteidet. Csak hozd ide őket hozzám. Hozd hozzám minden gondod. Mindenre meg van a válaszom. Gyere úgy, ahogy vagy.'

Ha nem ennek megfelelően cselekszel, akkor Jézus Krisztus halála és feltámadása csak el van vesztegetve rád. Nem hoz változást az életedben. Talán esetleg már felismerted ezt az ajándékot, de el is kell fogadnod.

"Ha tehát száddal Úrnak vallod Jézust, és szíveddel hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból, akkor üdvözülsz.Mert szívvel hiszünk, hogy megigazuljunk, és szájjal teszünk vallást, hogy üdvözüljünk." (Róma 10:9-10)

Isten nem arrakér, hogy tegyél olyan ígéreteket, amiket úgysem tudsz megtartani. Csak arra, hogy higyj el egy olyan ígéretet, amit Ő tud csak megtartani.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi volt az a dolog, amit próbáltál feltakarítani, mielőtt Istenhez közeledtél volna? Készen állsz rá, hogy menj hozzá úgy, ahogy vagy?
  • Személyesen neked mit jelent a Húsvét? Az ünneplése hogyan visz téged közelebb Hozzá?
  • Az életed hogyan tükrözi Isten kirívó szeretetét irántad? 

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.04.05.)

Szólj hozzá!

Isten szeretetének a tárgya vagy.

2019. április 11. 03:00 - FodorImi

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök életet nyerjen.” (János 3:16)

Isten annyira szeret téged, hogy elküldte Jézust a szeretet küldetésében, a szeretet üzenetével. A Biblia nem azt mondja, hogy Istennek „van szeretete”, hanem hogy Ő maga a szeretet. A szeretet az Ő természete, Isten a szeretet.

Isten alkotta az egész univerzumot. Ő teremtette ezt a bolygót, ő teremtette az emberi fajt, és ő teremtett téged, mert szeret.

Mondhatjuk, hogy létezésednek az oka, hogy Isten szeretetének tárgya vagy. Isten arra teremtett, hogy szerethessen téged, és hogy te szerethesd őt. Isten irántad való szeretete az oka annak, hogy a szíved ver éppen most, és hogy lélegzel.

Isten csodálatos jó híre, hogy ő éppúgy szeret a jó napjaidon, mind a rossz napjaidon. Szeret téged akkor is, amikor érzed a szeretetét, és szeret akkor is, amikor úgy tűnik, nem érzed a szeretetét. Szeret akár úgy gondolod, hogy kiérdemled a szeretetét, akár nem.

Semmit nem tehetsz, hogy megállítsd a szeretetét. Megpróbálhatod, de egyszerűen nem tudod megtenni, mert irántad való szeretete az Ő jelleméből fakad, nem pedig bármi másból, amit teszel, mondasz vagy érzel.

Isten annyira szeret, hogy elküldte egyetlen Fiát, Jézust ebbe a világba, „hogy bárki, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen,” (János 3:16 – TLB fordítás)

Amikor Jézus olyan szélesre tárta a kajait, mint a kereszt, ezzel ezt mondta: „Ennyire szeretlek téged! Olyan nagyon szeretlek, hogy az fáj. Annyira szeretlek, hogy meghalok érted, mert nem tudok élni nélküled.”

Isten szeretete felülmúl minden emberi ismeretet – és amint Efezus 3:17-19 mondja, lehetetlen bármelyikünk számára, hogy teljesen megértsük Isten irántunk való szeretetének szélességét, hosszúságát, mélységét és magasságát. Isten ennyire szeret téged!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan fejezed ki Isten szeretetét a kapcsolataidban?
  • Miket tettél, ami miatt azt gondolod, hogy Isten számára nehéz szeretni téged? Miben van szükséged Isten segítségére, hogy másképp lásd a dolgokat?
  • Mit gondolsz, mennyire fontos érezni Isten szeretetét, különösen a rossz és nehéz napokon?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.04.04.)

Szólj hozzá!
Címkék: Isten szeret

Az ima ereje az emberi kapcsolatokban

2019. április 10. 03:00 - Besther

"(Isten) hallja, amikor kérjük Őt; és mivel tudjuk, hogy ez igaz, azt is tudjuk, hogy Ő megadja nekünk, amit tőle kérünk." (1János 5:15, GNT fordítás)

Image result for prayer really works

Gondolkodtál már azon, hogy az ima valóban működik-e? Imádkozol valamiért, és a Sátán ezt suttogja neked: Mit gondolsz, ki vagy te?... Mit csinálsz?... Isten úgyse figyel rád... Ne vesztegesd az időd... Felejtsd el az egészet...

Az ima azért működik, mert Isten az, aki mindent irányít. Minden csoda alapja Isten saját szuverenitása, önálló hatalma. Miért tesz meg egy csodát és egy másikat nem? Azért, mert Övé az irányítás. Nekünk csak bíznunk kell az Ő bölcsességében és jóságában.

Pál ezt mondja az Efézusi levél 3:20-ban: "(Isten)...képes megtenni sokkal többet annál, mint amit kérni merünk vagy mint amiről álmodunk – messze többet a legbuzgóbb imáinkban kért dolgoknál, a vágyainknál, a gondolatainknál vagy a reményeinknél."  (TLB fordítás).

Az ima arra képes, amire Isten képes. Az Ő erőforrásai számodra is elérhetőek. Az Újtestamentum hússzor mondja, hogy kérj. Nagyon ösztönző és bátorító tudni azt, hogy amire én nem tudok hatással lenni vagy amit nem tudok befolyásolni, azt Isten tudja. Lehet, hogy én nem tudok megváltoztatni egy helyzetet, de tudok imádkozni, és Isten meg tudja változtatni.

Isten egy rossz emberi kapcsolatot is jóra tud változtatni. Ennek a változásnak a leggyorsabb módja az, hogy elkezdjük megköszönni Istennek azt az embert, akivel nehezen jövünk ki.

Az érte való imádkozás meg fogja változtatni a hozzáállásodat, és ő is változni fog. A pozitív ima sokkal erősebb, mint a pozitív gondolkodás. Az emberek lehet, hogy visszautasítják a segítségünket, nem veszik figyelembe a kéréseinket vagy nem fogadják meg a tanácsainkat, de az imáinkkal szemben erőtlenek.

Hogyan imádkozz? Minél pontosabban fogalmazod meg a kérésed az imában, annál egyértelműbb választ fogsz kapni. 

A Filippi 1:9-11-ben Pál apostol pontosan leírja, hogy ő hogyan imádkozik az emberekért: "És imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjon bennetek ismerettel és igazi megértéssel, hogy meg tudjátok ítélni, mi a legjobb, hogy tiszták és feddhetetlenek legyetek Krisztus napjára, és hogy tele legyetek a megigazultság gyümölcseivel, amelyek Jézus Krisztus által jelennek meg – hogy ez Isten dicsőségére és dicséretére legyen." (NIV fordítás).

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

A Filippibeliekhez írt levél tehát négy dolgot emel ki azzal kapcsolatban, hogyan imádkozhatunk valakiért. Ha rendszeresen így imádkozol, tapasztalni fogod, hogy megváltozik a másik emberhez való hozzáállásod, és azt is, hogy ő is megváltozik.

Imádkozz azért, hogy

- gazdagodjon szeretetben – imádkozz, hogy nagyobb legyen benne a szeretet;

- fel tudja ismerni, mi a legjobb – imádkozz, hogy bölcs döntéseket hozzon;

- tiszta és feddhetetlen legyen imádkozz azért, hogy azt tegye, ami helyes;

- legyen tele a megigazultság gyümölcseivel – imádkozz, hogy Isten dicsőségére éljen.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.03.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása