Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nyisd ki a szemed, hogy szolgálhass másoknak!

2019. augusztus 04. 03:00 - daniella_89

„Mások javát keressétek!” (1Kor 10,24 NCV fordítás).

petatodd_02_1344955a1.jpg

Ha szeretnél szolgálni emberek felé, le kell lassítanod, és meg kell figyeld a világot! Ez segíteni fog abban, hogy érzékennyé válj más emberek szükségeire.

Ha úgy döntenél, hogy elmész egy országot átszelő túrára, többféle lehetőség közül választhatnál ahhoz, hogy eljuss egyik helyről a másikra. A leggyorsabban repülőgéppel érnél oda, de nem látnál túl sokat az országból. Utazhatnál vonattal vagy akár autóval, mindkettő lehetőséget biztosítana arra, hogy többet láthass. Azonban, ha valóban a lehető legtöbbet szeretnéd kihozni a dologból, gyalog mennél.

Mivel minél lassabban mész, annál többet látsz.

A Biblia azt mondja, hogy „Mások javát keressétek!” (1Kor 10,24 NCV fordítás). Kérd Istent, hogy ruházzon fel lelki érzékeléssel azon emberek iránt, akik érzelmileg, lelkileg vagy fizikailag sérültek!

Talán ez egy veled született adottságod. Automatikusan megérzed, ha körülötted valaki szükséghelyzetben van. Ez nem jelenti azt, hogy te sokkal „szellemibb” vagy, mint mások. Egyszerűen így teremtettél.

Sajnos ez nem igaz mindannyiunkra. Néhányunknak mintha lelki figyelemzavara lenne. Könnyű elterelni a figyelmünket. Könnyen feladatközpontúvá válhatunk. Könnyű figyelmen kívül hagynunk, hogy mi történik körülöttünk.

Ha törődsz másokkal, körültekintőbb leszel. Nem mindig könnyű meglátni mások szükségleteit, főleg, ha túl elfoglalt vagy, és szoros az időbeosztásod. A szükségben levők szolgálata viszont egy fontos feladat. Isten szeretné, ha részt vennél benne. Kérd meg, hogy segítsen megmutatni, mik azok, amikben rossz helyre összpontosítasz, hogy aztán le tudd venni ezeket a feladatlistádról!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Azok közül, akik mellett elmész minden nap, milyen embereket nehezebb észrevenned? Ha nyitva tartod a szemed, milyen új lehetőségeket látsz egyikük megsegítésére?
  • Hogy van az, hogy azok, akik semmibe veszik mások szükségleteit, Istent is semmibe veszik?
  • Milyen egyszerű módszerekkel alakíthatnád úgy az időbeosztásodat, hogy ne legyél se túlterhelt, se túl elfoglalt meglátni a körülötted lévő emberek szükségleteit?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.28. Ford.: nagynikoletta, daniella_89)

Szólj hozzá!

Légy hajlandó félbeszakítani dolgokat!

2019. augusztus 03. 03:00 - Lilla:)

„Jézus erre ezt mondta neki: Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj!” (Lk 10,37).

adventure-1807524_960_720.jpg

Ha úgy akarsz másokat szolgálni, ahogy Jézus szolgál téged, akkor dobd ki az ablakon az időbeosztásod. Az embereknek akkor van rád szüksége, amikor szükségük van rád. Hajlandónak kell lenned félbeszakítani a dolgokat.

Nem az időbeosztásod alapján van rád szüksége az embereknek. A szeretetre és mások szolgálatára gyakran alkalmatlan időben van szükség. Egy dolgot biztosan tudunk Jézusról: hajlandó volt félbeszakítani a dolgokat. Megállt és segített.

Jézus mondott egyszer egy példázatot az irgalmas samaritánusról, aki rátalált egy összevert és kirabolt emberre a Jerikóba vezető úton. Egy pap és egy másik egyházi személy már elsétált mellette anélkül, hogy segítettek volna neki, a samaritánus azonban megállt.

Gondolj csak arra, milyen kifogásokat kereshetett volna ő is, ami igazolja, hogy tovább mehet anélkül, hogy segítene! Mondhatta volna: „Megvannak a saját gondjaim, amiken rágódhatok”, vagy „Fontos üzlettel kell most foglalkoznom”, vagy „Majd valaki más segít neki”.

Az az igazság, hogy minden alkalommal, amikor kifogásokat keresel, hogy miért ne segíts valakinek, akit Isten eléd helyezett, az ördög rögtön ott terem, és máris a füledbe súg egyet. Ő a legnagyobb örömmel mond neked akár ezer kifogást is, hogy miért nincs időd, energiád vagy pénzed segíteni valakinek, akinek szüksége lenne rád.

Amikor azonban sérült emberrel találkozol, fel kell ismerd: ez egy lehetőség, hogy fejlődhess a szolgálatban és megtanulj szeretni – így akarja Isten életed ezen pillanatait használni.

Amikor ma belefutsz egy ilyen lehetőségbe, hogyan fogsz rá válaszolni? Egyszerűen csak elhaladsz mellette? Vagy megragadod a pillanatot?

Jézus időt szakít rá, hogy segítsen neked, amikor szükséged van rá. Amikor Jézus befejezte az irgalmas samaritánus példázatát, azt mondta: „Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj!” (Lk 10,37).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan tudnál réseket beiktatni az időbeosztásodba, hogy könnyebben ki tudd mutatni mások számára a szereteted?
  • Milyen félelmektől kellene megszabadulnod, hogy képes legyél kimutatni mások felé a benned rejlő jóságot?
  • Készülj fel ezen a héten: Isten azt akarja, hogy mutasd ki jóindulatodat valaki iránt, aki az utadba kerül. Mit felelsz erre?

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.27.)

Szólj hozzá!

Ragadd meg a lehetőséget, hogy szolgálj!

2019. augusztus 02. 03:00 - gabormel

„Soha ne menj el amellett, aki segítségre szorul, mert kezed, Isten keze a számára! Soha ne mondd szomszédodnak, hogy várjon holnapig, ha mindjárt segíthetnél neki!” (Péld 3,27–28 The Message és GNT fordítás).

pelegrin-clave-y-roque_az-irgalmas-szamaritanus.jpg

A szeretet tett. A szeretet nem csak azt mondja: „Sajnálom, ami azzal a fickóval történt. Hát nem szégyen?! Nem borzasztó?!” A szeretet megragadja a pillanatot.

Például – Jézus egyik legismertebb példabeszédében – az irgalmas samaritánus számos dolgot tett a pillanat megragadása érdekében. Néhány fordítás szerint még „meg is hajolt”. Más szavakkal kifejezve, az ember szintjére lépett. Nem úgy tett, mint aki feljebbvaló lenne, és nem beszélt lekezelően vele (Lk 10,34).

Másodszor az irgalmas samaritánus azt használta, amije volt. Az ember sebeit olajjal és borral ápolta. Miért? Mert ezeket vitte szamarán. A bor használt, mivel alkohol, fertőtlenítő hatású. Az olaj szintén jó az ember sebeire, mivel enyhíti a fájdalmat. 

A Biblia ezután azt mondja, hogy az irgalmas samaritánus kötszerrel bekötözte. De honnan szerezte a kötszereket, mikor a fickó nem is orvos? Nem volt elsősegély doboza. És a sérült embert megfosztották a ruháitól is. A kötszerek a samaritánus saját ruháiból készültek. 

Az irgalmas samaritánus mindent megtett, amit abban az adott pillanatban megtehetett. 

A világ tele van sérült emberekkel. Gondolkoztál-e már azon, hogy mennyi sérült ember mellett sétálsz el nap mint nap? Lehet, hogy nem fizikailag, hanem lelkileg sérültek. Lelki sebesültek, vagy éppen a pénzügyeiket tekintve sérültek. És szükségük van a szeretetedre. Szükségük van a kedvességedre. 

Ne várj jobb lehetőségekre, ne várj a megfelelő pillanatra! Ne halogasd, ha tudod, hogy ma megteheted valakiért! Isten veled lesz, amint megragadod a pillanatot. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolkozz el a napirendeden! Milyen szokásod akadályoz meg abban, hogy megragadd a kedvesség iránti lehetőségeket? 
  • Gondolj valakire az életedből, akiről tudod, hogy sérült. Mit tehetsz ma azért, hogy megmutasd neki a kedvességedet? 
  • Hogyan volt egy másik ember „irgalmas samaritánus” az életedben, és ez az élmény hogyan vitt közelebb Jézushoz? 

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.26.)

Szólj hozzá!

Amikor másokról gondoskodsz, bízz Istenben, hogy ő gondoskodik rólad!

2019. augusztus 01. 03:00 - magyarosijulia

„Ha ételt adsz az éhezőknek, és gondoskodsz a bajban lévők szükségleteiről, akkor fényed ragyogni fog a sötétségben... Az ÚR szüntelen vezetni fog. Kopár területeken is gondoskodik szükségleteidről" (Ézs 58,10–11 NCV fordítás).

Amikor mások szükségleteit tartod szem előtt, mindig megfizeted az árát: idővel, pénzzel, energiával, hírnévvel vagy magánéleted feláldozásával. Jézus áldozatot hozott érted, és egyre inkább hasonlóvá válsz hozzá, amikor áldozatot hozol másokért.

Lukács evangéliumában Jézus elmond egy példázatot az irgalmas samaritánusról, aki rátalált egy emberre, akit megvertek, és ott hagytak az út szélén. A samaritánus „elvitte [az embert] egy fogadóba, ahol gondoskodott róla. Másnap átadott két ezüst érmét a fogadósnak ezt mondva neki: »Viselj gondot erre az emberre! Ha a számlája többe kerül, mint ez, megfizetem a következő alkalommal, amikor itt leszek«" (Lk 10,34–35 NLT fordítás).

Egy teljesen idegennel tette ezt. Azzal kezdte, hogy elsősegélyben részesítette a bűntett helyszínén. Utána feltette az embert a szamarára, ami egyébként azt jelenti, hogy az irgalmas samaritánusnak gyalog kellett mennie. Bejelentette az embert egy szállásra, gondját viselte az éjszaka, reggel kifizette a számlát, és elkötelezte magát, hogy minden további költséget fedezni fog.

Mit nyert mindebből? Semmit. Még csak nem is ismerte az alakot! Az irgalmas samaritánus úgy lépett közbe segítséget adni, hogy meg sem gondolta, hogy ez milyen áldozatba fog neki kerülni. A sérült ember szükségleteire összpontosított, ahogy Jézus a te szükségleteidre.

Ez az út, amit Isten eltervezett: felelősséget vállalsz a körülötted lévő szenvedők szükségleteiért, miközben bízol Istenben, hogy ő betölti szükségeid.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért fontos tudni, hogy a kedvesség valamidbe kerül?
  • Hogyan gondoskodott rólad Isten még akkor is, amikor valamit fel kellett adnod valaki más javára?
  • Hogyan lehet a kedvesség által Istent dicsőíteni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.25.)

Szólj hozzá!

Vitáink valódi oka

2019. július 31. 03:00 - Besther

d72b131bad68bc518c3365c96eac3e5b.png„Ne csak a saját érdeketeket keressétek, hanem érdeklődjetek mások iránt is! Ugyanolyan hozzáállásotok legyen, mint amilyen Krisztus Jézusnak volt!” (Fil 2,4–5).

Amikor konfliktus megoldási szándékkal találkozol valakivel, először be kell ismerned, hogy te is részese vagy a problémának, azután meg kell hallgatnod a másik fájdalmát és nézőpontját.

Sokszor úgy gondoljuk, valamilyen elgondolásról vitatkozunk, pedig igazából érzelmek felett. Bármikor, ha konfliktus van, az egyik fél érzelmei megsérülnek. Valaki úgy érzi, bántották. Valaki úgy érzi, megalázták. Nem maga a vélemény az, ami a konfliktust okozza, hanem a mögötte álló érzelem. 

A sértett emberek megsértenek másokat. Minél többször sérült valaki, annál többször robban ki mindenki más ellen. Azok az emberek, akiknek nincs fájdalmuk, azok általában nem is okoznak fájdalmakat másoknak. Akik szeretettel vannak tele, szeretettel fordulnak mások felé. Azok az emberek, akik örömmel vannak tele, örömöt is adnak tovább. Akik tele vannak békével, békével vannak mások iránt. Azok viszont, akik belül fájdalommal vannak tele, fájdalmat okoznak másoknak. Robbanni fognak.

Ha kapcsolatban szeretnél lenni másokkal, akkor a szükségleteikkel, a fájdalmaikkal és az ő igényeikkel kell kezdened. Ha jó értékesítő akarsz lenni, akkor nem a termékeddel kezdesz. A vásárlóid szükségleteivel, fájdalmaival és igényeivel kezdesz. Ha jó tanár szeretnél lenni, vagy lelkész, vagy bármi más, kezdd az emberek szükségleteivel, fájdalmaival és érdekeivel!

Pál levele a filippiekhez 2. fejezetének 4–5. verse azt mondja: „Ne csak a saját érdeketeket keressétek, hanem érdeklődjetek mások iránt is! Ugyanolyan hozzáállásotok legyen, mint amilyen Krisztus Jézusnak volt!”

Gyakran olyan elfoglalt vagy, hogy megpróbálod rávenni az embereket, akikkel konfliktusod van, hogy megértsék a te álláspontodat, te pedig nem hallgatod meg az övéket? Ez esetben túlságosan elfoglal a beszéd, és nem törődsz a hallgatással, így egyre inkább eltávolodsz a másik féltől.

Ilyenkor tudatosan meg kell változtatnod a nézőpontodat! A saját szükségleteid helyett a másik szükségeire kell koncentrálnod! A konfliktus helyreállítása azzal a móddal kezdődik, ahogy a helyzetre tekintesz. A Fil 2,4-ben szereplő keres szó görögül szkopeó. Ebből ered a mikroszkóp és a teleszkóp szavunk.

A szkopeó azt jelenti, hogy összpontosít. A következő vers pedig azt mondja, hogy a hozzáállásodnak ugyanolyannak kellene lennie, mint amilyen Krisztus Jézusé. Úgy hasonlíthatsz egyre inkább Jézusra, ha a magad fájdalma helyett inkább a másikéra összpontosítasz. 

Egy régi közmondás azt mondja: „Törekedj előbb a megértésre, mielőtt magad megértetésére törekednél!” Mikor más szükségeire koncentrálsz, és nem a sajátjaidra, akkor leszel képes jobban megérteni a helyzetet, és előbbre tudsz lépni a konfliktusod megoldásában.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Jézus hogyan mutatott példát arra, hogy mások érdekeit hogyan keressük?
  • Milyen módon mutathatod ki, hogy törődsz mások szükségeivel?
  • Hogyan kell felkészítened magad, mielőtt belekezdesz egy konfliktus megoldásába? Hogyan leszel kész arra, hogy a másikat meghallgasd, és rá összpontosíts?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.24.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása