Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Vitáink valódi oka

2019. július 31. 03:00 - Besther

d72b131bad68bc518c3365c96eac3e5b.png„Ne csak a saját érdeketeket keressétek, hanem érdeklődjetek mások iránt is! Ugyanolyan hozzáállásotok legyen, mint amilyen Krisztus Jézusnak volt!” (Fil 2,4–5).

Amikor konfliktus megoldási szándékkal találkozol valakivel, először be kell ismerned, hogy te is részese vagy a problémának, azután meg kell hallgatnod a másik fájdalmát és nézőpontját.

Sokszor úgy gondoljuk, valamilyen elgondolásról vitatkozunk, pedig igazából érzelmek felett. Bármikor, ha konfliktus van, az egyik fél érzelmei megsérülnek. Valaki úgy érzi, bántották. Valaki úgy érzi, megalázták. Nem maga a vélemény az, ami a konfliktust okozza, hanem a mögötte álló érzelem. 

A sértett emberek megsértenek másokat. Minél többször sérült valaki, annál többször robban ki mindenki más ellen. Azok az emberek, akiknek nincs fájdalmuk, azok általában nem is okoznak fájdalmakat másoknak. Akik szeretettel vannak tele, szeretettel fordulnak mások felé. Azok az emberek, akik örömmel vannak tele, örömöt is adnak tovább. Akik tele vannak békével, békével vannak mások iránt. Azok viszont, akik belül fájdalommal vannak tele, fájdalmat okoznak másoknak. Robbanni fognak.

Ha kapcsolatban szeretnél lenni másokkal, akkor a szükségleteikkel, a fájdalmaikkal és az ő igényeikkel kell kezdened. Ha jó értékesítő akarsz lenni, akkor nem a termékeddel kezdesz. A vásárlóid szükségleteivel, fájdalmaival és igényeivel kezdesz. Ha jó tanár szeretnél lenni, vagy lelkész, vagy bármi más, kezdd az emberek szükségleteivel, fájdalmaival és érdekeivel!

Pál levele a filippiekhez 2. fejezetének 4–5. verse azt mondja: „Ne csak a saját érdeketeket keressétek, hanem érdeklődjetek mások iránt is! Ugyanolyan hozzáállásotok legyen, mint amilyen Krisztus Jézusnak volt!”

Gyakran olyan elfoglalt vagy, hogy megpróbálod rávenni az embereket, akikkel konfliktusod van, hogy megértsék a te álláspontodat, te pedig nem hallgatod meg az övéket? Ez esetben túlságosan elfoglal a beszéd, és nem törődsz a hallgatással, így egyre inkább eltávolodsz a másik féltől.

Ilyenkor tudatosan meg kell változtatnod a nézőpontodat! A saját szükségleteid helyett a másik szükségeire kell koncentrálnod! A konfliktus helyreállítása azzal a móddal kezdődik, ahogy a helyzetre tekintesz. A Fil 2,4-ben szereplő keres szó görögül szkopeó. Ebből ered a mikroszkóp és a teleszkóp szavunk.

A szkopeó azt jelenti, hogy összpontosít. A következő vers pedig azt mondja, hogy a hozzáállásodnak ugyanolyannak kellene lennie, mint amilyen Krisztus Jézusé. Úgy hasonlíthatsz egyre inkább Jézusra, ha a magad fájdalma helyett inkább a másikéra összpontosítasz. 

Egy régi közmondás azt mondja: „Törekedj előbb a megértésre, mielőtt magad megértetésére törekednél!” Mikor más szükségeire koncentrálsz, és nem a sajátjaidra, akkor leszel képes jobban megérteni a helyzetet, és előbbre tudsz lépni a konfliktusod megoldásában.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Jézus hogyan mutatott példát arra, hogy mások érdekeit hogyan keressük?
  • Milyen módon mutathatod ki, hogy törődsz mások szükségeivel?
  • Hogyan kell felkészítened magad, mielőtt belekezdesz egy konfliktus megoldásába? Hogyan leszel kész arra, hogy a másikat meghallgasd, és rá összpontosíts?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása