Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem a pénz a legnagyobb problémád

2019. szeptember 15. 03:00 - FodorImi

„A ti mennyei Atyátok ismeri minden szükségeteket. Keressétek Isten királyságát mindenek felett, és éljetek igazságosan, ő pedig be fogja tölteni minden szükségeteket” (Mt 6:32–33 NLT fordítás).

Minden alkalommal, amikor a pénz miatt aggódunk, úgy teszünk, mint aki nem hisz Istenben. Ezzel azt mondjuk: „Minden csak tőlem függ.” Ez nem szerepel a Bibliában.

Az aggódás figyelmeztető jelzőfény, hogy kételkedünk Isten szeretetében. Pedig a Biblia azt mondja Istenről, hogy „ellátja étellel azokat, akik félik őt, örökre megemlékezik szövetségéről” (Zsolt 111,50 – NIV fordítás).

A Rómaiakhoz írt levél pedig elmondja, hogy Isten elküldte Fiát, Jézus Krisztust, hogy meghaljon a kereszten érted, hogy kifizesse az üdvösséged árát. Ha Isten eléggé szeret téged ahhoz, hogy elküldje a Fiat meghalni érted, akkor egészen bizonyos, hogy szeretete ahhoz is elég, hogy gondoskodjon a számláid felől.

Isten megoldotta a legnagyobb problémánkat, amikor megmentett minket. Ehhez képest minden más problémánk kisebb. A határvonal valójában ez: Hiszed-e, hogy Isten megteszi majd azt, amiről azt mondta, hogy meg fogja tenni? Hiszed, hogy gondoskodni fog rólad?

Akarod Istentől kérni azokat a dolgokat, amire szükséged van, vagy magad akarod betölteni azokat?

Meg akarod tanulni az elégedettséget?

Akarod dicsőíteni Istent a tizededdel, ahogyan megparancsolta, és elhiszed, hogy ő gondoskodni fog rólad a szükségeidben?

Akarsz őszinte és becsületes lenni a pénzügyeidben?

Akarsz életed minden területén teljesen Jézus Krisztusban bízni?

Ha komolyan meg akarsz szabadulni a pénzügyi félelmeidtől, akkor azt kell tenned, amiről Isten világosan megmondta, hogy tenned kell. Kijelentette az Igéjében. Azt mondta, hogy „Meg fogom tenni, amit megígértem, ha ti engedelmeskedtek az előfeltételeknek.”

Döntsd el ma, hogy hűségesen sáfárkodsz a pénzeddel és erőforrásaiddal, hogy Isten használhasson téged a céljaihoz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan változtatná meg a pénzügyeid kezelésének módját, ha erősebben bíznál Istenben, hogy ő gondoskodik minden szükségedről?
  • Elégedett vagy azzal, amivel éppen most rendelkezel? Miért igen, vagy miért nem?
  • Tölts egy kis időt azzal, hogy megvalld, hogyan igyekszel irányítani a pénzed, és hogyan hajszolod a magad céljait a pénzeddel! Kérd Isten bocsánatát és segítségét, hogy hűséges, engedelmes tanítványként növekedj!

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.09.08.)

Szólj hozzá!

Kérd Istent, hogy segítsen a pénzügyeidben

2019. szeptember 14. 03:00 - Erika1832

„Biztosak lehettek benne, hogy Isten gondoskodni fog minden szükségetekről, nagylelkűsége még a tiéteket is felülmúlja a Jézusból kiáradó dicsőségben” (Fil 4,19 The Message fordítás).

penzugyek002.jpgA filippiekhez írott levél 4. fejezetének 19. verse egy csodálatos és mindenre kiterjedő ígéret a gondoskodásról.

Figyeljük meg ezt a két szót: „Isten fog”. Nem azt mondja, hogy: „talán gondoskodik a szükségeitekről”. Azt mondja: „ő gondoskodni fog minden szükségetekről”. Tényként van leírva. Isten a saját jellemét és jó hírét kockáztatja ezzel.

Aztán az igevers ezt mondja: „Isten gondoskodni fog minden”. Nem azt mondja, hogy: „Isten gondoskodni fog néhány szükségetekről”. Azt mondja, hogy mindegyiket betölti.

Ezzel nem azt mondja, hogy: „Isten teljesíti minden kívánságodat”. A szükség és a kívánság között nagy különbség van. Szülőként a gyerekeidnek mindent megadsz, amit szeretnének? Remélem, hogy nem. Nem teszel így, mert szereted őket – és a te mennyei Atyád is szeret téged. Ő sem fog mindent megadni neked, amit csak akarsz, mert ha így tenne, akkor halálra kényeztetne.

Nem fog mindent megadni neked, amit akarsz, de megadja mindazt, amire szükséged van.

Akkor miért vannak pénzügyi nehézségeid? Isten kudarcot vallott? Hazudott? Túlzásba esett?

Nem! Minden ígéret velejárói az előfeltételek, a körülmények és az elvárások. Amikor Isten megígér valamit, azt mondja: „én megteszem a magam részét, te is tedd meg a magadét”. Isten a pénzügyi elveit világosan megfogalmazta számunkra a beszédében. A Biblia a pénzügyi jólét számos területét bemutatja beleértve a megtakarítást, a kiadást, az adakozást, a befektetést és a jó gazdálkodás alapelveit is. Isten mindent megadott a számodra, ami a pénzügyi stabilitáshoz szükséges.

De először is szükséges, hogy az ő segítségét kérd. Jézus azt mondja: „Kérjetek használva a nevemet, és kapni fogtok, és bőséges örömötök lesz” (Jn 16,24 NLT fordítás).

Sok ember jobban függ a hitelkártyájától, mint Jézus Krisztustól. Mutatok egy jó szabályt: mielőtt fizetnél valamiért, imádkozz érte. Adj egy esélyt Istennek, hogy gondoskodjon a fedezetről, mielőtt hitelre vennéd meg azt. Kérj tőle bölcsességet a jó pénzügyi döntések meghozatalához.

Miért akarja Isten, hogy kérj tőle? Azért, hogy adni tudjon neked. Miért akar adni? Azért, hogy kaphass.

Miért akarja, hogy kapj? Azért, hogy tele legyél örömmel.

Nagy örömöt jelent engedelmesnek lenni Isten igéjének, amikor a pénzügyeidről van szó. Isten gondoskodni fog rólad. Csak kérd tőle!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • A pénzügyeidnek melyik területét nehéz átadnod Istennek? Miért?
  • Az, hogy örömteljes felelősséggel kezeled a pénzügyeidet, milyen bizonyságot jelent másoknak?
  • Milyen jelentős vásárlást fontolgatsz? Hogyan törekedhetsz ma Isten bölcsességére ezzel a vásárlással kapcsolatban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.07.)

Szólj hozzá!

Isten jóra fordítja a dolgokat

2019. szeptember 13. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Tudjuk, hogy Isten mindent úgy alakít, hogy javukra váljon azoknak, akik szeretik őt, és akiket elhívott az ő velük való céljának megfelelően” (Róm 8,28 NLT fordítás).

Az élet gyakran olyan helyzeteket hoz, amelyeket nehéz lenyelni, mint például egy betegséget, egy munka elvesztését, egy barát vagy egy családtag halálát. Azokat a keserű tablettákat, amelyek gyakran fojtogatnak bennünket.

Megnyugodhatsz, mert Isten valami jón dolgozik az életedben, még akkor is, ha nem látod. Ahhoz, hogy egy nehéz időszak közepén kitarts a reményben, meg kell ragadnod ezt az igazságot.

A Biblia a következőképpen mondja: „Tudjuk, hogy Isten mindent úgy alakít, hogy javukra váljon azoknak, akik szeretik őt, és akiket elhívott az ő velük való céljának megfelelően” (Róm 8,28 NLT fordítás).

A Biblia nem azt mondja, hogy életed minden eseménye jó lesz. Mindketten tudjuk, hogy ez nem igaz. De ez azt jelenti, hogy amikor az egész életedet összerakod, akkor minden darabja a javadra válik. Ez olyan, mint a tortakészítés. Lehet, hogy nem fogod szeretni az összes alapanyagnak az ízét külön-külön, de amikor az összetevők összeállnak, megkapod a megfelelő ízt. Isten egy csodásan finom tortát szeretne készíteni az életeddel, úgyhogy használni akarja az ízetlen és keserű hozzávalókat is.

Isten nem azt mondja, hogy minden úgy fog működni, ahogyan szeretnénk, vagy hogy minden történetnek boldog vége lesz. Nem mindegyik üzleti döntés fog milliókat hozni. Nem mindegyik házaspár fog boldogan élni, míg meg nem hal. Nem mindegyik gyerek lesz a focicsapat kapitánya.

Ahelyett ez az ige emlékeztet bennünket, hogy teljesen biztosak lehetünk affelől, hogy az univerzum Mester Tervezője mindent úgy alakít, hogy a végén jól alakuljanak a dolgok azok számára, akik Istent szeretik.

A remény nem ugyanaz, mint az optimizmus. Ez nem az az elképzelés, miszerint minden rosszból valami jó fog kisülni. Ez a teljes bizalom, hogy végül is életed minden részének van értelme függetlenül attól, hogy az örökkévalóságnak ez a része hogyan alakul.

A mi nézőpontunkból az élet időként úgy néz ki, mint egy zűrzavar. De Isten véleménye a mennyből nem ugyanaz, mint a miénk.

El sem tudod képzelni azt a jót, amelyet Isten elraktározott neked a jövődre vonatkozóan. Bízhatsz benne a jelenlegi körülmények között és a jövőben is, mert ő mindig azon dolgozik, ami javadra válik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Gondolod, hogy Isten a rossz tapasztalatokat fel tudja használni az életedben, hogy azok a javadra váljanak? Ha igen, akkor ez hogyan mutatkozik meg abban, ahogyan a tapasztalataidról beszélsz másokkal?
  • Melyik tapasztalatodban a legnehezebb meglátni azt, hogy Isten jót fog kihozni belőle?
  • Jézus kereszthalála példaként hogyan mutatja meg, hogy Isten a jóért munkálkodik egy rossz helyzetben?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.06.)

Szólj hozzá!

Az egyetlen hely, ahol reményt találsz

2019. szeptember 12. 03:00 - ReveSz

„Isten, a remény forrása töltsön meg titeket örömmel és békével a benne való hitetek által. Akkor túl fog csordulni bennetek a remény a Szentlélek ereje által” (Róm 15,13 GW fordítás).

marc-olivier-jodoin-tstnu7h4uee-unsplash.jpg

1927-ben egy amerikai tengeralattjáró ütközött a parti őrség egy hajójával Provincetown város (Massachusetts állam) partjainál, és elkezdett süllyedni. A parti őrség és a haditengerészet búvárokat küldött, hogy felmérjék a kárt, és megkezdjék a mentési munkálatokat. Amint a búvárok közel értek a tengeralattjáróhoz, hallották, hogy egy tengerész morzejeleket csapkod a hajótesten. Azt kérdezte: „Van remény?”

Ez az élet egyik alapvető kérdése. Számtalan emberben vetődik fel ez a kérdés megannyi módon: amikor várnak egy orvosi jelentésre a rendelőben; amikor egy pár hosszú hónapokat szán tanácsadásra, és próbálnak eljutni valahova; amikor ügyet intéz valaki az adóhatósággal a csődeljárás miatt, vagy amikor egy család értesül arról, hogy a gyermekük hiányzik. 

Negyven napig képes vagy étel nélkül élni, három napig víz nélkül, és nyolc percig levegő nélkül. De egy másodpercig nem tudsz meglenni remény nélkül. Ez alapvető része az életnek. Amikor a remény elveszik, az élet is elvész.

Az emberek megannyi rossz helyen keresik a reményüket. Keresik a kapcsolataikban, önsegítő könyvekben, vallásokban, vagy akár a saját igazukban.

De csak egyetlen hely van, ahol igaz reményt találhatunk. A Biblia azt mondja, hogy az igaz reményünket Istenhez fordulva találjuk: „Isten, a remény forrása töltsön meg titeket örömmel és békével a benne való hitetek által. Akkor túl fog csordulni bennetek a remény a Szentlélek ereje által” (Róm 15,13 GW fordítás).

Szükséged van erre a fajta reményre. Ez csak is egyedül a Jézus Krisztussal való kapcsolaton keresztül érhető el. Amikor megbízol benne, a Szentlélek elkezd munkálkodni benned, hogy betöltsön az Istentől jövő reménységgel, hiszen ő szeret téged, és a javadért munkálkodik.

Ez az a remény, ami kiemel a reménytelenségből, és erőt ad, hogy fellélegezhess.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor volt a múltadban az, amikor a legnehezebb volt Isten kijelentését felismerned?
  • Ha már Isten követőjévé váltál, a tőle jövő remény hogyan változtatta meg az életedet?
  • Ki az az életedben, aki a kétségbeesés közepén van, és szüksége lenne arra, hogy emlékeztesd, vagy elmondd neki, hogy hol találhat reményt?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.05.)

 

 

Szólj hozzá!

Mielőtt megnyugvásért könyörögsz, áldd az Urat!

2019. szeptember 11. 03:00 - Besther

„Jósáfát király elment, kiállt [a nép] elé, és hangosan imádkozott” (2Krón 20,5–6).

praise-1154566_960_720.jpg

Az életben vannak olyan időszakok, amikor úgy érzed, hogy lehetetlen helyzetben vagy. Úgy érzed, hogy minden oldalról támadások érnek. Ez történt Jósáfáttal, Izrael királyával is. Istenhez könyörgött, mikor három különböző nemzet seregével kellett szembenéznie. Hogy megküzdj ezekkel a nehéz időkkel, meg kell tanulnod úgy imádkozni, mint Jósáfát.

Jósáfát három dolgot tett a 2Krónikák 20-ban, amit te is megtehetsz:

Fókuszálj ismét Istenre! Még akkor is, mikor problémákkal állsz szemben, koncentrálj Isten jellemére és ígéreteire. Jósáfát így imádkozott: „Istenem, te nagyobb vagy minden nemzetnél. Nagyobb vagy bárminél, amivel eddig szembe kellett néznem.” A te gondjaid talán túl nagyok ahhoz, hogy kezelni tudd, de Istennek sosem azok. Változtasd meg szemléleted azzal, hogy a fókuszpontodat átállítod.

Emlékezz Isten múltbéli hűségére! Jósáfát emlékezett arra, hogy miképpen munkálkodott Isten Izrael múltjában. Neked is segíteni fog hűségének emléke, hogy a jövőben is bízz benne. Emlékezned kell, hogy milyen erőteljesen munkálkodott az életedben.

Kérd Isten segítségét! Jósáfát alapvetően így imádkozott: „Az én terheim nem nehezek számodra. Megsegítettél minket a múltban. Kérlek, segíts ismét!” Isten szeret téged, és foglalkozik a problémáiddal.

Jósáfát imája három kérdés köré épült: „Nem te vagy az Isten? Nem segítettél már a múltban? Nem tennéd meg újra?”

Mikor túlterhelt vagy, Isten segítségére van szükséged. Fontos viszont megértened, hogy mennyei Atyád nem egy automata, mely bármikor ad, csak mert kérted pár imában. Azt akarja, hogy előbb dicsőítsd. Dicsőíted azzal, ha rá fókuszálsz, és megköszönöd neki hűségét. Ezek után imádkozz, és kérd segítségét!

Jósáfát hű volt Isten imádásában, és kérte segítségét, Isten pedig megszabadította ellenségeitől. Isten érted is meg fogja tenni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan változtatja meg a szemléleted, ha egy nehéz helyzetben, amivel szembenézel, emlékezteted magad arra, hogy Isten nagyobb, mint a problémáid?
  • Mit jelent reményteljesen imádkozni? Hogyan segíthet az Istenről szóló három kérdés abban, hogy így imádkozz?
  • Mi az egészséges és Krisztusi hozzáállás, ha Isten nem akkor és nem úgy válaszol a megkönnyebbülésért elmondott imáidra, ahogy te azt gondolod?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.04.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása