Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bölcs dolog türelmesnek lenni

2020. január 10. 03:00 - Erika1832

„Bölcs dolog türelmesnek lenni” (Péld 14,29 CEV fordítás).

Életed során változásokon haladsz át. Néha Isten azt akarja, hogy gyorsan haladj, máskor meg azt akarja, hogy lassíts le. Ahogy A példabeszédek könyve 14. fejezetének 29. verse mondja: „Bölcs dolog türelmesnek lenni” (CEV fordítás).

A mai és a holnapi üzenetben azokat az időszakokat fogjuk együtt átnézni, amikor Isten azt akarja, hogy lassíts le.

Először is, amikor nem áll rendelkezésedre minden tény, akkor mindig lassan kellene haladnod. Kultúránk imádja az impulzivitást (megfontolás nélküli, hirtelen, lobbanékonyság) és a spontaneitást (ösztönösséget). Arra biztat minket, hogy ragadjuk meg a pillanatot, mivel a „zsigerből” fakadó döntések a jó döntések.

Valószínűleg többször halottad már, hogy „Hallgass a szívedre!” De a Biblia azt mondja: „A szív csalárdabb mindennél, és kétségbeesetten gonosz: ki ismerheti azt?” (Jer 17,9 KJV fordítás).

Az érzések gyakran rossz irányba vezetnek minket, ezért szükségünk van arra, hogy egy olyan igazságra támaszkodjunk, ami rajtunk kívül áll, azaz tőlünk független.

A Biblia egyértelmű ezzel kapcsolatban: „Micsoda szégyen – igen, mekkora ostobaság – a tények megismerése előtt hozott döntés!” (Péld 18,13 TLB fordítás).

Tehát, amikor nem ismered még az összes tényt, lassíts le! Ne hallgass se a megérzeseidre, se pedig a szívedre! Szánj rá időt, és ismerd meg a tőled független objektív igazságot!

Akkor is haladj lassan, amikor megbántottak, megsértettek vagy lehangolt vagy. Amikor feldúltak vagyunk, hajlamosak vagyunk arra, hogy inkább ellenállásból és megtorlásból, ne pedig bölcsen cselekedjünk.

Jakab levele 1. fejezetének 19. verse így szól: „Mindenkinek gyorsnak kellene lennie a hallásra, lassúnak a beszédre, és lassúnak a haragra” (NIV fordítás).

Észrevetted ennek az igeversnek a ritmusát? Gyors, lassú, lassú. Ha gyors vagy a hallásra, és lassú a beszédre, akkor automatikusan lassú leszel a haragra is. De ha lassú vagy a hallásra, és gyors a beszédre, akkor gyorsan leszel haragos.

A példabeszédek könyve 14. fejezetének 29. verse szerint: „A türelem bőséges megértéshez vezet, a türelmetlenség pedig ostoba hibákhoz" (CEB fordítás).

A példabeszédek könyve 15. fejezetének 28. verse azt mondja: „Az istenfélő szíve alaposan átgondolja, mielőtt beszél" (NLT fordítás). Más szóval: az istenfélő emberek először az agyukat járatják, és csak utána a szájukat.

A példabeszédek könyve 15. fejezetének 18. verse elmondja, hogy mit tegyünk inkább: „A hidegvéred elvesztése sok bajt okoz, de ha megőrzöd a nyugalmad, megoldást találsz a vitákra” (CEV fordítás).

Időnkét dühösnek, megbántottnak vagy lehangoltnak fogod érezni magad, mivel ez az élet része. De a következő alkalommal, amikor ez megtörténik veled, lassíts le! A példabeszédek könyve 15. fejezetének 18. verse azt mondja: „A hidegvéred elvesztése sok bajt okoz, de ha megőrzöd a nyugalmad, megoldást találsz a vitákra” (CEV fordítás).

Ne hozz elhamarkodott döntéseket, amiket később megbánsz majd!

És ugyanez érvényes, amikor nem ismered az összes tényt. Ahelyett, hogy csak „a szívedre hallgatsz”, fordíts időt a lelassításra, és hozz megfontolt döntést!

Ne feledd: bölcs dolog türelmesnek lenni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Gondolkozz el azon az utolsó alkalmon, amikor túl gyorsan döntöttél. Milyen következményekkel járt?
  • Mikor lassítottál le mostanában, hogy megfontolt döntést hozz? Hogy láttad, Isten hogyan vezetett ekkor téged?
  • Jakab levele 1. fejezetének 19. verse mondja: „Mindenkinek gyorsnak kellene lennie a hallásra, lassúnak a beszédre, és lassúnak a haragra” (NIV fordítás). Ezek közül melyik a legnehezebb számodra? Hogyan fogod elkötelezni magad arra az idén, hogy ezt a legnehezebbet gyakorold?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása