Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mondd meg a pénzednek, hova szeretnéd, hogy menjen!

2020. január 29. 03:00 - nagynikoletta

puzzle-money-finance.jpg

„Tervezz gondosan, és bővelkedni fogsz; ha túl gyorsan cselekszel, sosem elégszel meg” (Péld 21,5 GNT fordítás).

Ahhoz, hogy pénzügyi szempontból felelőssé válj, és megtapasztald Isten áldásait ezen a területen, el kell fogadnod Istent ellátódként, add vissza neki a jövedelmed első 10 százalékát, vezess megfelelő nyilvántartást, tegyél félre a jövőre, és fizesd vissza, amivel tartozol. Aztán meg kell tervezned a kiadásaidat. Ez a költségvetés spirituális szokása.

A költségvetés egy világosan megtervezett költekezés. Ez azt jelenti, hogy te mondod meg a pénzednek, hova szeretnéd, hogy menjen, ahelyett, hogy azon tűnődsz, hova tűnt. A pénzügyi célok elérésének egyetlen módja az, hogy meghatározod, hogyan szeretnéd felhasználni a pénzedet, majd készítesz erre egy tervet, hogy eszerint történjen.

A pénzügyi szabadságot nem az eredményezi, hogy többet keresel. Ez abból fakad, hogy kevesebbet költesz. A pénzügyi szabadság nem azon alapul, hogy mennyit keresel. Ennek alapja az, hogy hogyan költöd el azt, amit megkerestél. Pénzügyi szempontból szabad lehetsz bármilyen szintű is legyen a jövedelmed.

Ha nem tudod, hogyan kezeld a pénzt a jelenlegi szinteden, akkor azt sem fogod tudni, hogyan kezelj többet. Meg kell tanulnod, hogyan tervezd meg a kiadásaidat.

A Példabeszédek könyve 21. fejezetének 5. verse azt mondja: „Tervezz gondosan, és bővelkedni fogsz; ha túl gyorsan cselekszel, sosem elégszel meg” (GNT fordítás). A „túl gyors cselekedet” ma az impulzusvásárlásnak felel meg. Ez egy spontán, nem tervezett kiadás: meglátod és megóhajtod, így meg is szerzed.

Hogyan törheted meg az impulzusvásárlás szokását? Beilleszted a költségvetésbe! Megmondod a pénzednek, hova szeretnéd, hogy menjen. Felállítasz egy tervet.

Aztán kevesebbet vásárolsz. Ha adósságban vagy, az utolsó hely, ahova pihenésképpen menned kellene, az a bevásárlóközpont. Ha nem akarod, hogy megcsípjenek, maradj távol a méhektől! Számos tanulmány igazolta már, hogy ha kevesebbszer mész vásárolni, kevesebbet költesz.

Ezek nem mélységes új ismeretek, de minden bizonnyal nehezen követhetőek. Amikor nehézzé válik, hogy megváltoztasd a kiadási szokásaidat, hogy leülj és letisztázd a költségvetésedet, illetve ki is tarts mellette, jusson eszedbe, hogy Isten figyel. Látni szeretné a hűségedet a pénzkezelésben, és segít megtenni az összes szükséges lépést, hogy felelősségteljes sáfára légy mindannak, amit neked adott.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha nem találsz rá a számodra megfelelő költségvetési stílusra, akkor kérdezd meg barátaidat, ők hogyan követik nyomon a kiadásaikat! Miért fontos, hogy rátalálj a számodra megfelelő költségvetési módra?
  • Mi az az egy dolog, amit abbahagyhatsz, s így kevesebbet fogsz költeni?
  • Elhiszed azt, hogy nem kell több pénzt keresned ahhoz, hogy pénzügyi szempontból szabad legyél? Miért igen, vagy miért nem?

*(Daily Hope By Rick Warren, 2020.01.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása