Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Készíts tervet a pénzkezelésre

2024. június 14. 03:00 - papk

poverty-4561704_640.jpg 

„A bölcs emberek gazdagságban és fényűzésben élnek, de az ostobák azonban olyan gyorsan költik el a pénzüket, ahogyan hozzájutnak.” Péld 21,20 (GNT fordítás)

42 évig voltam lelkész, és sok olyan házaspárral beszéltem, akiknek a házassága küzdött, és még a különélésen is keresztülmentek. És elmondhatom, hogy az első számú ok, amiért a párok elválnak, nem a házasságtörés. Nem a bántalmazás.

Hanem az adósság! Egy 2023-as felmérésben a megkérdezettek több mint fele úgy vélte, hogy az eladósodott partner az egyik fő ok arra, hogy fontolóra vegyék a válást.

Nem kellene meglepődnünk azon, hogy az adósság ennyi problémát okoz a kapcsolatokban. A Biblia világossá teszi, hogy egyszerű ostobaság nem bölcsen gazdálkodni a pénzünkkel - és az ostobaságnak sosem lesz jó vége. A Példabeszédek könyve 21. rész 20. verse szerint: „A bölcsek gazdagságban és fényűzésben élnek, az ostobák azonban olyan gyorsan költik el a pénzüket, ahogyan hozzájutnak” (GNT fordítás).

Kultúránk oly gyakran meggyőz minket arról, hogy most vásároljunk, és később fizessünk. Az átlagos amerikai állampolgár egy időben minden egyes 1000 dollár után 1300 dollárt tett a hitelkártyájára. Ez egyenesen az eladósodáshoz vezet, és Isten ezt bolondságnak nevezi!

Barátom, senki sem sodródik csak úgy bele az adósságba - vagy ki belőle. Ha a pénzügyi jövődet a felelősségvállaláshoz való elkötelezettségre akarod építeni, akkor azt  szándékossággal kell kezdened. Miután megtetted ezt a fontos elkötelezettséget, szükséged van egy tervre, hogy eljuss oda.

Gyermekkoromban a szüleim megtanították nekem a 10-10-80 elvét. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy szándékosan hozzuk meg a pénzügyi döntéseinket.

  • Adj vissza 10 százalékot Istennek. Isten megáldja életed azon területeit, ahol őt helyezed előtérbe.
  • Tarts meg 10 százalékot a jövőre nézve. Kötelezd el magad, hogy minden alkalommal, amikor pénzt keresel, megtakarítasz.
  • Élj 80 százalékkal. Csak a bolondok költenek el mindent, amit kapnak.

Tetszik vagy sem, Isten arra használja a pénzt, hogy próbára tegyen téged. Ő a felelősségtudatodat teszi próbára. Amikor Isten a mennybe érve megnézi a pénzügyi döntéseidet, azt fogja kérdezni: „Felelősen bántál azzal, amit a földön adtam neked?”.

Az, hogy erre a kérdésre hogyan válaszolsz, a ma meghozott döntéseiden fog alapulni. Készíts egy olyan tervet, amely bölcsen gazdálkodik a forrásaiddal, és visszaad Istennek, megtakarít a jövőre, és a lehetőségeidhez mérten költ.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi a legnagyobb kísértés a bűnre, amikor a pénzügyeiddel való felelősségteljes gazdálkodásról van szó?
  • Mit találsz nehezebbnek, hogy a jövedelmed 10 százalékát Istennek add, vagy hogy megtakarítsd? Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Hogyan tudsz segíteni a gyermekeidnek vagy a családodnak megérteni Isten pénzügyi felelősséggel kapcsolatos nézeteit?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.08.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezek a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a "Rövidítések - angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása