Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Engedd el, amit nem tudsz irányítani!

2020. június 26. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Láthatjátok, hogy a hite és cselekedete összhangban van, és hitét cselekedetével teljesítette be” (Jak 2,22 NIV fordítás).

Ha túl akarsz jutni egy krízisen, például egy világméretű járványon, akkor meg kell tanulnod, hogy mi az, amit irányítani tudsz, és mi az, amit Istenre kell bíznod.

Isten aktívan jelen van a mentális, spirituális és érzelmi életedben. Azt akarja, hogy bölcs döntéseket hozz a Biblia iránymutatásával és imáidon keresztül.

Aztán, amikor olyan dologgal nézel szembe, amelyet nem tudsz irányítani, bízz Istenben, hogy a javadra fogja fordítani a dolgokat.

Van erre egy jó bibliai példa Ábrahámmal: „Láthatjátok, hogy a hite és cselekedetei összhangban vannak, és hitét cselekedetével teljesítette be” (Jak 2,22 NIV fordítás).

Könnyű átesni a ló túloldalára. Például mondhatod azt, hogy minden Istentől függ, és olyan szinten passzívvá válsz, hogy nem csinálsz semmit. A másik véglet pedig az, amikor mindent a saját erődből akarsz elérni, és úgy viselkedsz, mintha Isten nem lenne jelen az életedben.

Mindkét hozzáállás helytelen. Jó egészséget fenntartani az egyensúlyról szól, és ugyanez vonatkozik az érzelmi életedre is. Megtalálni az egyensúlyt, ami segít felismerni, mi az, ami a te irányításod alatt áll, és aztán bölcs döntéseket hozol Isten útmutatása alapján, ahogy olvasod az ő Igéjét és beszélgetsz vele imában. Valamint megtanulni elengedni azokat a dolgokat, amelyeket csak Isten tud kezelni.

A Gyűrűk ura című sorozatban van egy olyan pillanat, amikor Frodó arról panaszkodik, hogy minden gonosz és fájdalmas a világban. Azt mondja Gandalfnak: „Azt kívánom, hogy ezek közül egyik se történt volna meg.”

Lehet, hogy te is ugyanezt mondod ebben az időszakban.

Gandalf bölcsen válaszolt, és azt mondta Frodónak: „Mindannyian tapasztalunk nehéz időszakokat életünk folyamán; de erről mi nem dönthetünk. Amit el kell döntenünk, az az, hogy mit kezdünk az idővel, amit kaptunk.”

Annyit kell tenned, hogy eldöntöd, mit kezdesz az idővel, amit kaptál.

Sok minden van az életedben, amit nem tudsz irányítani.

Nem tudod irányítani a világjárványt, sem azt, ahogyan a kormány és az emberek kezelik azt.

Nem tudod irányítani életed körülményeit, de választhatsz hogyan válaszolsz, és ez fog változást hozni. Isten mindig ott van, hogy segítsen a választásban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok az irányíthatatlan dolgok az életedben, amelyektől stresszelsz, mert irányítani próbálod őket?
  • Mit gondolsz, Isten miért adta neked a választás lehetőségét, és hogy néhány dolgot irányíthass az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.19.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása