Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem mindenféle düh bűnös

2020. június 27. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„A bolondok helyet adnak a dühnek, a bölcsek csendesen visszatartják” (Péld 29,11 NLT fordítás).

Sok ember azt gondolja, hogy mindenféle düh bűnös, de ez nem igaz.

A düh csak akkor válik bűnné, amikor helytelen módon fejezik ki.

Néha a leghelyesebb válasz a düh egy bizonyos helyzetben. Még szeretetet is kifejezhet. Tény, hogy a Biblia azt mondja, hogy Isten jogosan lesz dühös, és az egyetlen módja, amiért képes vagy dühöt érezni, mert saját képére teremtett.

De van olyan is, amit bűnös dühnek nevezünk. Amikor felrobbanunk mérgünkben vagy meg sem szólalunk. Ez akkor történik, amikor fenyegetünk, sértegetünk vagy lekicsinyítünk valakit.

A kezelhetetlen düh bűn. Viszont a düh, amelyet irányítani tudunk, eszköz, mert tiszta fejjel gondolkozol az adott helyzetben. Ezáltal Isten szeretetével válaszolhatsz még akkor is, ha tévedsz.

Mert Isten érted van, nem ellened, és lehetőséget ad, hogy válassz, hogyan kezeled a dühödet. A Szentlélek munkálkodása által irányíthatod.

Voltál már valaha egy nagy vita közepén otthon, amikor megszólalt a telefon, és kedvesen beleszóltál, hogy „Szia!” Mi is történt? Képes voltál azonnal megváltoztatni a hangtónusodat, mert akartad.

A példabeszédek könyve 29. fejezetének 11. verse azt mondja: „A bolondok helyet adnak a dühnek, a bölcsek csendesen visszatartják” (NLT fordítás).

Dühösnek lenni csak választás kérdése. Valószínűleg volt már rá példa, hogy azt mondtad: „Az őrületbe kergetsz!” De senki sem tudja kontrollálni az érzelmeidet az engedélyed nélkül. Eldöntheted előre, hogy miként fogsz válaszolni és kezelni a dühödet.

A Krisztussal való kapcsolatod fogja meghatározni, hogy mennyire tudod irányítani a dühödet. Még krízis esetén is kezelni tudod a dühöt a benned élő Isten szeretetével.

Amikor pedig bölcsen és helyesen kezeled azt, az nagyszerű házasságot, nagyszerű barátságot, nagyszerű üzletet, nagyszerű vezetőt és nagy előrehaladást fog eredményezni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan segít az, ha már előre kitalálod, hogy miként kezeled a düh érzését?
  • Miért vezet a kapcsolatok és a fejlődés összeomlásához, ha nem tudod kezelni a dühödet?
  • Volt olyan időszak, amikor jogosan voltál dühös? Hogyan kontrolláltad a válaszodat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása