Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit mond a nyelved a szívedről?

2020. június 28. 03:00 - Anika Enikő

20200628.jpg

„Mert akármi van a szívedben, az meghatározza, mit mondasz” (Mt 12,34 NLT fordítás).

Semmi titok nincs abban, ha egy ideges természetű ember békés természetűvé változik. Ahhoz, hogy megszerezd az erőt ehhez a változáshoz, Isten szeretetével kell megtelnie a szívednek.

A Biblia ezt írja: „A szeretet nem gerjed könnyen haragra” (1Kor 13,5). Másképpen szólva, ha tele vagy haraggal, akkor majdnem minden bepöccent. Ám amikor Isten szeretetével van tele a szíved, akkor megváltozik a szemléleted. Ahhoz, hogy Isten szeretetével teljen meg a szíved, kapcsolatba kell, hogy lépj vele. A Jézus Krisztussal való kapcsolatod meghatározza, hogy mennyire vagy türelmes, és mennyire tűröd jól a haragot.

Ez azt jelenti, hogy meg tudsz változni: a Szentlélek segítségedre van a változásban. Amikor keresztény leszel, Isten hatalma él benned. Még krízishelyzetben is, amikor az embereknek nincs munkájuk, vagy amikor a gyerekek otthon vannak, és az embereknek el kell szigetelődniük egymástól: minden erőd megvan ahhoz, hogy meglépd a nehéz változásokat az életben.

És ez ott kezdődik, hogy a szívedbe tekintesz. Máté evangéliuma 12. fejezetének 34. verse mondja: „Mert akármi van a szívedben, az meghatározza, mit mondasz” (NLT fordítás).

Íme néhány dolog, amit a nyelv felfedhet:

  • Az éles nyelv mérges szívre utal.
  • A negatív nyelv félelmekkel teli szívet rejt.
  • A dicsekvő nyelv bizonytalansággal teli szívre utal.
  • A túl aktív nyelv rendezetlen szívet rejt.
  • A bíráló nyelv bűnös szívet rejt.
  • A kritikus nyelv keserű szívet takar.

Ha a nyelved mérges szívet rejt, akkor kérd Istent, hogy gyógyítsa meg fájdalmakkal teli, sebzett szívedet az ő szeretetével. A harag a szívedben fakadhat abból, hogy valamikor elutasításban, bántalmazásban részesültél, illetve szeretetlen környezet vett körül.

Amint elkezded érzeni, hogy Isten szeretete befogad téged, a szíved meg fog változni, és teremni fogja a türelem és a kedvesség gyümölcsét. Isten megígéri hogy: „Új szívet adok nektek, és új lelket teszek belétek” (Ez 36,26 ESV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent Isten szeretetével betöltekezni, illetve az, hogy Isten szeretete vezet?
  • Mi lenne az első szó, amit az emberek használnának a szíved jellemzésére, ha abból kellene, hogy megítéljenek, hogyan beszélsz, illetve reagálsz másokra?
  • Az Isten szeretetében való elrejtettség érzése miért segít abban, hogy több szeretetet és türelmet mutass mások iránt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása