Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szelídség lecsendesíti a konfliktust

2020. július 05. 03:00 - FodorImi

lake-2816802_1920.jpg

„A szelíd válasz elfordítja a haragot, de a bántó szavak felkavarják az indulatot” (Péld 15,1 NIV fordítás).

Íme egy általános forgatókönyv: valaki felemeli a hangját veled szemben, válaszul te is felemeled a hangod. Aztán a másik még inkább felemeli a hangját, erre te is még hangosabb leszel. A helyzet pedig egyre fokozódik.

Egyes tudósok szerint az agyunkban levő „tükör idegsejtek” miatt tesszük ezt. Ezek adják a másokkal való együttérzés képességét, és tükrözik mások érzéseit. Azonban ellenőrzés nélkül képesek vagyunk elkezdeni visszatükrözni a haragot és a szembenállást valakivel egy vitában.

Hadd adjak egy kis ötletet, amely sok szívfájdalomtól és konfliktustól ment meg az életedben: Amikor a másik ember felemeli a hangját, te vidd lejjebb a tiedét – a házasságodban, a gyermeknevelésedben, a barátságaidban és a munkában. Ezt kontroll alatt levő erőnek hívják.

A Biblia azt mondja: „A szelíd válasz elfordítja a haragot, de a bántó szavak felkavarják az indulatot” (Péld 15,1 NIV fordítás).

A szelídség hatástalanítja a konfliktust. Lecsendesíti a haragot.

Amikor valaki haragosan felemeli a hangját, a védekezés helyett, gyakorolj szelídséget. Hagyd, hogy a szelídséged lefegyverezze a másik személyt, és elsimítsa a helyzetet!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért gondolod, hogy a szelíd válasz jobban lefegyverez, mint a harag? Miért vonja ez magára az emberek figyelmét?
  • Hogyan válhatsz érzékennyé arra, hogy mikor fokozod a vitát?
  • Ezen a héten keresd a módját, hogy gyakorold a szelídséget. Figyeld meg, hogyan reagálnak az emberek, amikor te szelíden válaszolsz nekik. Fel is jegyezheted az erőfeszítéseidet és azok hatását, és megoszthatod a kiscsoportodban.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.28.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása