Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha bálványokat készítesz, akkor úgy végzed, mint azok

2020. augusztus 21. 03:00 - Ivanyina Krisztina

 

„Azok, akik bálványokat készítenek, úgy végzik, mint azok. Csakúgy mint mindenki, aki bízik bennük” (Zsolt 115,8 GW fordítás).

Még a jó dolgok is — mint a házasságunk, családunk, hobbink, az emberek, akiket csodálunk, még a lelkészünk is a templomban — lehetnek bálványok, ha nagyobb figyelmet kapnak tőlünk, mint a kapcsolatunk Istennel.

Bármikor, amikor arra gondolsz, hogy a kiteljesedés attól jön, akivel vagy, vagy amit csinálsz, akkor egy mély csalódottságba taszítod magad. Alkotott dolgok egyszerűen nem adhatnak értelmet nekünk az életben, kizárólag a mi Alkotónk teheti ezt meg.

A Biblia azt mondja: „A szegény, megtévesztett bolond... bízik valamiben, ami egyáltalán nem segíthet rajta. Még csak meg sem kérdezheti magától: »Ez a bálvány, amelyet a kezemben tartok, hazugság?«” (Ézs 44,20 NLT fordítás).

Isten igazságában akarunk élni, nem a kezünk által alkotott hazugságban. Ezek a bálványok nem fognak eltűnni, miután kiábrándulást okoznak. Valójában irányítani fognak bennünket.

Másrészről, ha Jézust értékeled mindezek felett, akkor hozzá hasonlóvá fogsz válni.

Szóval, ha más dolgokat teszünk az első helyre, és azok lelkileg megrontanak minket, akkor miért tesszük ezt?

Mert olyan istent akarunk, akit irányíthatunk. Kezelni akarjuk őt. De miért akarnál követni egy olyan istent, akit irányítani és kezelni tudsz? Az egyáltalán nem isten.

Tudod mit? Nem kell elfogadnod egy ilyen istent. Választhatod azt, hogy átadod magad egy mindent tudó, mindenek felett álló Istennek, aki jóval messzebb vihet téged, mint a fantáziád vagy a bálványaid képesek. És ez olyan valóság, amely nem fog csalódást okozni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan láttál más embereket, hogy bálványokat csináltak az életükben, amelyek végül uralkodnak rajtuk?
  • Hogyan válhatnak még az egészséges dolgok is bálvánnyá az életünkben?
  • Van valami jelenleg az életedben, ami kockáztatja, hogy bálvánnyá válik? Ha igen, akkor hogyan tudod elengedni az irányítást, hogy ez ne történjen meg? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása