Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan bánsz a neked szolgáló emberekkel?

2020. szeptember 22. 03:00 - gerbeaud

„Amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük!” (Lk 6,31).

A jellemed egyik legnagyobb próbája az, ahogy a téged szolgálni igyekező emberekkel bánsz. Legyen az egy pincérnő, egy pincér, egy hivatalnok, egy alkalmazott, egy titkárnő, a gyermeked vagy a feleséged, ahogyan bánsz azokkal, akik téged szolgálnak, sok mindent elárul rólad.

Valójában mióta részt veszek a Saddleback gyülekezet személyzetének felvételi döntéseiben, gyakran étterembe viszem az embereket, hogy lássam, hogyan viszonyulnak a pincérekhez. Aki durva és követelőző ezekben a helyzetekben, annak olyan jellemhibája van, amit nem akarok a csapatunk részeként.

Jézus azt mondja nekünk: „amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük” (Lk 6,31). Ez lehet a Bibliában a legegyszerűbb, ám legfontosabb próbája a jellemünknek.

A szociálpszihológus Eric Hoffer azt mondta egyszer, hogy ”a durvaság a gyenge ember erőfitogtatása”. Egyáltalán nem kell intelligencia ahhoz, hogy durvák legyünk.

A tisztelet e fontos jellemvonásának gyakorlására a legjobb hely az otthonunk. Több házasságot tönkretesz a durvaság, mint bármi más. Amikor házassági tanácsadó voltam, megdöbbentett, hogy hány házasságot temetnek maguk alá az egymást követő csípős megjegyzések.

Gyakran mi vagyunk a legtiszteletlenebbek azokkal az emberekkel szemben, akik a legfontosabbak a számunkra. Ismerek olyan embereket, akik úgy bánnak a családjukkal, ahogy soha nem bánnának idegennel.

Az előzékenység a kis dolgokban csupán a szeretet megnyilvánulása. Az emberek iránti tiszteletet mutatja az, ha az életünknek még a legkisebb területein is kedvesek vagyunk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért vagyunk sokszor azokkal az emberekkel szemben a legtiszteletlenebbek, akik a legfontosabbak számunkra?
  • Mely helyzetekben a legnehezebb előzékenynek lenned?
  • Ha jellemedet az alapján ítélnék meg, ahogyan azokkal az emberekkel bánsz, akik szolgálnak neked, mit gondolsz, hogyan értékelnék?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása