Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten szava öt ajándék egyben

2020. június 30. 03:00 - Lilla:)

„Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása. Az ő akarata szült minket az igazság igéje által." (Jak 1,17-18)

20200630.jpg

Ha valami olyan mellett szeretnél kikötni, ami sosem változik, akkor Isten Szavát kezeld ajándékként! A Biblia azt mondja: „Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása. Az ő akarata szült minket az igazság igéje által, hogy mintegy első zsengéje legyünk teremtményeinek." (Jak 1,17-18)

Jakab öt fontos dolgot említ Isten Szaváról ebben a részben.

1. Isten Szava jó. Hasznodra válik. Ha nem olvasod a Bibliát, lemaradsz minden ígéretről, útbaigazításról és előnyről, amiket Isten neked akar adni.

2. Isten Szava tökéletes. Ez a tökéletes ajándék. Ha a tökéletes, akkor azt jelenti, hogy tévedhetetlen. Nincs benne hiba. Számíthatsz rá. Ha pedig tökéletes, akkor azt is jelenti, hogy pontosan az, amire neked szükséged van.

3. Isten Szava igaz. Azt mondja a fenti igerész, hogy az igazság igéje. A Szentírás mindig megmondja neked, hogy mi a helyes, amit tenned kell. Sosem vezet rossz irányba. Mindig korrekt. Ez az az igazság, mely felszabadít.

4. Isten Szava változatlan. A Biblia azt mondja, hogy Isten sosem változik, így pedig az ő szava sem. Vannak olyan ajándékok az életed során, melyek elhasználódnak; kifakulnak, berozsdásodnak, eltörnek. Nem számíthatsz rájuk örökké, azonban Isten Szavára igen.

5. Isten Szava életet ad. Jakab azt mondja: „Az ő akarata szült minket az igazság igéje által." Isten képmására lettél teremtve, ami azt jelenti, hogy meg van benned a képesség arra, hogy szeresd Istent és ő is szeressen téged. Isten alkotott téged és adta neked az ő Szavát, mely által megismerheted. Ez az igaz élethez vezető egyetlen út.

„Mert amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vigasztalást merítve reménykedjünk" (Róm 15,4). A Bibliában minden azért lett leírva, hogy reménységet adjon, még akkor is ha egy adott részt esetleg nem értesz.

Az egyetlen dolog, amire jelenleg szükséged van – a bátorítás – benne van a könyvben.

Érezted már magad bátortalannak? Van egy nagy reményünk, ami ott van a kezed ügyében. Csak nyisd ki a Bibliád!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Nehéz számodra elhinni, hogy a Biblia a hasznodra válik? Mit tehetsz azért, hogy jobban el tudj mélyedni a Bibliában, hogy megérthesd, Isten Szava hogyan alkalmazható az életedre?
 • Milyen módon kezelheted Isten Szavát ajándékként? Milyen értékrendet állítottál fel az életedben?
 • Hogyan bátoríthatsz valakit Isten Szavával a mai napon?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.23.)

Szólj hozzá!

A valódi hit megváltoztatja az életeket

2020. június 29. 03:00 - Anika Enikő

20200629.jpg

„Valaki esetleg így érvelhet: »Vannak, akiknek hitük van, másoknak meg jó tetteik.« Erre azt válaszolom: »Hogyan tudod megmutatni nekem a hitedet, ha nincsenek jó tetteid? Én a jó tetteim által fogom megmutatni neked a hitemet«” (Jak 2,18 NLT fordítás).

Néhányan azt gondolják, hogy a hit csupán beszélgetés. Egy ötlet, amit meg lehet beszélni, vagy teológia, amiről vitatkozni lehet.

Ám a hit ennél sokkal, de sokkal több. Jakab apostol azt tanítja nekünk, hogy a hit átalakítja az életünket.

Jakab levele 2. fejezetének 18. versében ez áll: „Valaki esetleg így érvelhet: »Vannak, akiknek hitük van, másoknak meg jó tetteik.« Erre azt válaszolom: »Hogyan tudod megmutatni nekem a hitedet, ha nincsenek jó tetteid? Én a jó tetteim által fogom megmutatni neked a hitemet«” (NLT fordítás). Itt Jakab arról az emberről beszél, aki azt gondolja, hogy a hit elválasztható a cselekedetektől, hogy az Isten szavába vetett hit és a jó cselekedetek nem kapcsolódnak össze.

Jakab azonban azt is mondja, hogy nem láthatja a hited, ha nem a jó cselekedeteiddel mutatod meg.

Az ő élete a hite által változott meg, tehát Jakab azt mondja, hogy bizonyítani tudja a hitét azzal, hogy megmutatja, hogyan szolgálja Istent és az embereket.

Egyik módja ennek a szeretet figyelembevétele. A szeretet nem látható mindaddig, amíg cselekedetekben nem nyilvánul meg. Ugyanígy az egyetlen mód, hogy megtudd, valakinek igaz hite van, ha látod hogyan él.

Jakab lényegében azt mondja: „Ha azt állítod, hogy keresztény vagy, akkor jogom van ahhoz, hogy megkérjelek: bizonyítsd be a tetteiddel!”

A lényeg az, hogy valaki, aki olyan nagy, mint Isten, egyszerűen nem léphet be úgy az életedbe, hogy látványosan ne változtatna meg. „Ez azt jelenti, hogy az, aki Krisztushoz tartozik, új személlyé lett. A régi élet elmúlt; az új élet elkezdődött” (2Kor 5,17 NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Az Istenben való hited hogyan formál át téged?
 • Amikor Jakab a hitről beszél, azt mondja: „Mutasd meg nekem!” Hogyan mutatod meg másoknak a hitedet?

Jakab nem azt mondja, hogy cselekedeteink mentenek meg bennünket. A Biblia egyértelmű, hogy a Jézusba vetett hit ment meg bennünket, nem több és nem kevesebb. A Biblia ezt mondja: „Isten mentett meg benneteket az ő kegyelméből, amikor hittetek. És ezt nem érdemelhetitek ki; ez Isten ajándéka. A megváltás nem jutalom a jó dolgokért, amiket tettünk, így egyikünk sem dicsekedhet vele” (Ef 2,8-9 NLT fordítás).

Ám hitünkön keresztül Isten átformál bennünket, így a hozzáállásunk és a cselekedeteink bizonyítják a benne való bizalmunkat. „Mert mi Isten mesterművei vagyunk. Ő teremtett minket újjá Krisztus Jézusban, így megtehetjük azokat a jó dolgokat, amiket számunkra régen eltervezett” (Ef 2,10).

Ha még soha nem vetetted bizalmadat Jézusba, akkor itt az idő, hogy megtedd. Hogy megtudd, miként teheted ezt meg, nézd meg ezt az angol nyelvű videót, ahol megosztom veled: „Mit jelent Krisztust követni?”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.22.)

Szólj hozzá!

Mit mond a nyelved a szívedről?

2020. június 28. 03:00 - Anika Enikő

20200628.jpg

„Mert akármi van a szívedben, az meghatározza, mit mondasz” (Mt 12,34 NLT fordítás).

Semmi titok nincs abban, ha egy ideges természetű ember békés természetűvé változik. Ahhoz, hogy megszerezd az erőt ehhez a változáshoz, Isten szeretetével kell megtelnie a szívednek.

A Biblia ezt írja: „A szeretet nem gerjed könnyen haragra” (1Kor 13,5). Másképpen szólva, ha tele vagy haraggal, akkor majdnem minden bepöccent. Ám amikor Isten szeretetével van tele a szíved, akkor megváltozik a szemléleted. Ahhoz, hogy Isten szeretetével teljen meg a szíved, kapcsolatba kell, hogy lépj vele. A Jézus Krisztussal való kapcsolatod meghatározza, hogy mennyire vagy türelmes, és mennyire tűröd jól a haragot.

Ez azt jelenti, hogy meg tudsz változni: a Szentlélek segítségedre van a változásban. Amikor keresztény leszel, Isten hatalma él benned. Még krízishelyzetben is, amikor az embereknek nincs munkájuk, vagy amikor a gyerekek otthon vannak, és az embereknek el kell szigetelődniük egymástól: minden erőd megvan ahhoz, hogy meglépd a nehéz változásokat az életben.

És ez ott kezdődik, hogy a szívedbe tekintesz. Máté evangéliuma 12. fejezetének 34. verse mondja: „Mert akármi van a szívedben, az meghatározza, mit mondasz” (NLT fordítás).

Íme néhány dolog, amit a nyelv felfedhet:

 • Az éles nyelv mérges szívre utal.
 • A negatív nyelv félelmekkel teli szívet rejt.
 • A dicsekvő nyelv bizonytalansággal teli szívre utal.
 • A túl aktív nyelv rendezetlen szívet rejt.
 • A bíráló nyelv bűnös szívet rejt.
 • A kritikus nyelv keserű szívet takar.

Ha a nyelved mérges szívet rejt, akkor kérd Istent, hogy gyógyítsa meg fájdalmakkal teli, sebzett szívedet az ő szeretetével. A harag a szívedben fakadhat abból, hogy valamikor elutasításban, bántalmazásban részesültél, illetve szeretetlen környezet vett körül.

Amint elkezded érzeni, hogy Isten szeretete befogad téged, a szíved meg fog változni, és teremni fogja a türelem és a kedvesség gyümölcsét. Isten megígéri hogy: „Új szívet adok nektek, és új lelket teszek belétek” (Ez 36,26 ESV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mit jelent Isten szeretetével betöltekezni, illetve az, hogy Isten szeretete vezet?
 • Mi lenne az első szó, amit az emberek használnának a szíved jellemzésére, ha abból kellene, hogy megítéljenek, hogyan beszélsz, illetve reagálsz másokra?
 • Az Isten szeretetében való elrejtettség érzése miért segít abban, hogy több szeretetet és türelmet mutass mások iránt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.21.)

Szólj hozzá!

Nem mindenféle düh bűnös

2020. június 27. 03:00 - I. K.

„A bolondok helyet adnak a dühnek, a bölcsek csendesen visszatartják” (Péld 29,11 NLT fordítás).

Sok ember azt gondolja, hogy mindenféle düh bűnös, de ez nem igaz.

A düh csak akkor válik bűnné, amikor helytelen módon fejezik ki.

Néha a leghelyesebb válasz a düh egy bizonyos helyzetben. Még szeretetet is kifejezhet. Tény, hogy a Biblia azt mondja, hogy Isten jogosan lesz dühös, és az egyetlen módja, amiért képes vagy dühöt érezni, mert saját képére teremtett.

De van olyan is, amit bűnös dühnek nevezünk. Amikor felrobbanunk mérgünkben vagy meg sem szólalunk. Ez akkor történik, amikor fenyegetünk, sértegetünk vagy lekicsinyítünk valakit.

A kezelhetetlen düh bűn. Viszont a düh, amelyet irányítani tudunk, eszköz, mert tiszta fejjel gondolkozol az adott helyzetben. Ezáltal Isten szeretetével válaszolhatsz még akkor is, ha tévedsz.

Mert Isten érted van, nem ellened, és lehetőséget ad, hogy válassz, hogyan kezeled a dühödet. A Szentlélek munkálkodása által irányíthatod.

Voltál már valaha egy nagy vita közepén otthon, amikor megszólalt a telefon, és kedvesen beleszóltál, hogy „Szia!” Mi is történt? Képes voltál azonnal megváltoztatni a hangtónusodat, mert akartad.

A példabeszédek könyve 29. fejezetének 11. verse azt mondja: „A bolondok helyet adnak a dühnek, a bölcsek csendesen visszatartják” (NLT fordítás).

Dühösnek lenni csak választás kérdése. Valószínűleg volt már rá példa, hogy azt mondtad: „Az őrületbe kergetsz!” De senki sem tudja kontrollálni az érzelmeidet az engedélyed nélkül. Eldöntheted előre, hogy miként fogsz válaszolni és kezelni a dühödet.

A Krisztussal való kapcsolatod fogja meghatározni, hogy mennyire tudod irányítani a dühödet. Még krízis esetén is kezelni tudod a dühöt a benned élő Isten szeretetével.

Amikor pedig bölcsen és helyesen kezeled azt, az nagyszerű házasságot, nagyszerű barátságot, nagyszerű üzletet, nagyszerű vezetőt és nagy előrehaladást fog eredményezni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hogyan segít az, ha már előre kitalálod, hogy miként kezeled a düh érzését?
 • Miért vezet a kapcsolatok és a fejlődés összeomlásához, ha nem tudod kezelni a dühödet?
 • Volt olyan időszak, amikor jogosan voltál dühös? Hogyan kontrolláltad a válaszodat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.20.)

Szólj hozzá!

Engedd el, amit nem tudsz irányítani!

2020. június 26. 03:00 - I. K.

„Láthatjátok, hogy a hite és cselekedete összhangban van, és hitét cselekedetével teljesítette be” (Jak 2,22 NIV fordítás).

Ha túl akarsz jutni egy krízisen, például egy világméretű járványon, akkor meg kell tanulnod, hogy mi az, amit irányítani tudsz, és mi az, amit Istenre kell bíznod.

Isten aktívan jelen van a mentális, spirituális és érzelmi életedben. Azt akarja, hogy bölcs döntéseket hozz a Biblia iránymutatásával és imáidon keresztül.

Aztán, amikor olyan dologgal nézel szembe, amelyet nem tudsz irányítani, bízz Istenben, hogy a javadra fogja fordítani a dolgokat.

Van erre egy jó bibliai példa Ábrahámmal: „Láthatjátok, hogy a hite és cselekedetei összhangban vannak, és hitét cselekedetével teljesítette be” (Jak 2,22 NIV fordítás).

Könnyű átesni a ló túloldalára. Például mondhatod azt, hogy minden Istentől függ, és olyan szinten passzívvá válsz, hogy nem csinálsz semmit. A másik véglet pedig az, amikor mindent a saját erődből akarsz elérni, és úgy viselkedsz, mintha Isten nem lenne jelen az életedben.

Mindkét hozzáállás helytelen. Jó egészséget fenntartani az egyensúlyról szól, és ugyanez vonatkozik az érzelmi életedre is. Megtalálni az egyensúlyt, ami segít felismerni, mi az, ami a te irányításod alatt áll, és aztán bölcs döntéseket hozol Isten útmutatása alapján, ahogy olvasod az ő Igéjét és beszélgetsz vele imában. Valamint megtanulni elengedni azokat a dolgokat, amelyeket csak Isten tud kezelni.

A Gyűrűk ura című sorozatban van egy olyan pillanat, amikor Frodó arról panaszkodik, hogy minden gonosz és fájdalmas a világban. Azt mondja Gandalfnak: „Azt kívánom, hogy ezek közül egyik se történt volna meg.”

Lehet, hogy te is ugyanezt mondod ebben az időszakban.

Gandalf bölcsen válaszolt, és azt mondta Frodónak: „Mindannyian tapasztalunk nehéz időszakokat életünk folyamán; de erről mi nem dönthetünk. Amit el kell döntenünk, az az, hogy mit kezdünk az idővel, amit kaptunk.”

Annyit kell tenned, hogy eldöntöd, mit kezdesz az idővel, amit kaptál.

Sok minden van az életedben, amit nem tudsz irányítani.

Nem tudod irányítani a világjárványt, sem azt, ahogyan a kormány és az emberek kezelik azt.

Nem tudod irányítani életed körülményeit, de választhatsz hogyan válaszolsz, és ez fog változást hozni. Isten mindig ott van, hogy segítsen a választásban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Melyek azok az irányíthatatlan dolgok az életedben, amelyektől stresszelsz, mert irányítani próbálod őket?
 • Mit gondolsz, Isten miért adta neked a választás lehetőségét, és hogy néhány dolgot irányíthass az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.19.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása