Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Valódi identitásod ismerete meghatározza a rendeltetésed

2020. január 05. 03:00 - nagynikoletta

20200105.jpg

„Mózes hit által elhagyta Egyiptom földjét, nem félve a király haragjától. Kitartott, mert szemeit azon tartotta, aki láthatatlan” (Zsid 11,27 NLT fordítás).

A saját identitásod meghatározza a rendeltetésed. Ez egy igazán nagy kijelentés. Mózes életében azonban láthatjuk, hogy helytálló. Miután Mózes ráébredt, ki is ő, az élete teljesen új irányt vett.

A zsidókhoz írt levél 11. részének 27. verse azt mondja: „Mózes hit által elhagyta Egyiptom földjét, nem félve a király haragjától. Kitartott, mert szemeit azon tartotta, aki láthatatlan” (NLT fordítás).

A valódi identitásod ismerete két dolgot eredményez: bátorságot ad ahhoz, hogy elengedd a múltat, és ahhoz, hogy elindulj a jövő felé.

Mózes „elhagyta Egyiptom földjét”. Megvolt benne a bátorság ahhoz, hogy elengedje a múltját.

A Bibliában Egyiptom mindig a rabszolgaságot és a fogságot jelképezi. Íme tehát a kérdés: mi a te Egyiptomod? Mi az, ami rabul ejt és irányít téged? Megvan benned a bátorság, hogy magad mögött hagyd? A valódi identitásod ismerete bátorságot ad neked.

Azután „kitartott”. Megvolt benne a bátorság ahhoz, hogy elinduljon a jövője, a rendeltetése felé.

A saját identitásod ismerete megadja a bátorságot ahhoz, hogy elindulj az új rendeltetésed felé. A Biblia azt mondja: „Azért, ha valaki Krisztusban van, ő új teremtmény: a régi dolgok elmúlnak; íme, minden újjá lesz” (2Kor 5,17 KJV fordítás).

Amikor befogadod Jézust hit által, Isten megbocsátja bűneidet. Ad neked egy teljesen új identitást Krisztusban. Az emberek olykor ezt nevezik „újjászületésnek”. Új kezdet, tiszta lap, új rendeltetés.

Amint felfedezte Mózes valódi identitását, a rendeltetésére összpontosított. Olyan volt, mint egy olimpiai futó, aki nem néz sem jobbra, sem balra, hanem csak előre a cél felé.

A zsidókhoz írt levél 12. részének 2. verse azt mondja: „Tartsátok a szemeiteket Jézuson, aki mind elkezdte, mind befejezte ezt a versenyt, amelyben vagyunk” (The Message fordítás).

Továbbá Pál levele a kolosséiakhoz 3. részének 1. és 2. verse így fogalmaz: „Szegezzétek tekinteteteket a menny valósága felé, ahol Krisztus ül! [...] Gondoljatok a menny dolgaira, ne pedig a földiekre!” (NLT fordítás).

Amikor Isten megajándékoz egy új identitással, összpontosíthatsz a hosszú távú dolgokra. Nem mások értékrendjére vagy véleményére, hanem a menny valóságára és arra a versenyre, amelyet Isten adott neked, hogy megfusd.

Ismerd meg a saját identitásodat! Hagyd magad mögött a múltad! Haladj előre a rendeltetésed felé!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A múltad melyik részét kellene magad mögött hagynod?
  • Mikor találod a legnehezebbnek, hogy szemeidet Jézusra szegezve tartsd?
  • Milyen konkrét lépést tehetnél meg ma, hogy elindulj az Istentől kapott rendeltetésed felé?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.29.)

Szólj hozzá!

Valódi identitásod ismerete meghatározza az értékrendedet

2020. január 04. 03:00 - Tomes Lívia

20200104.jpg

„[Mózes] Krisztus kedvéért a szégyent nagyobb értéknek tartotta az egyiptomiak kincseinél, mivel előre látta jutalmát” (Zsid 11,26 NIV fordítás).

Az utóbbi néhány napban két dologról beszélgettünk: először arról, hogy Isten ismerete segít megismerni a valódi identitásodat; másodjára pedig arról, hogy a valódi identitásod ismerete segít meghatározni a feladataidat. Ma látni fogjuk, hogy a valódi identitásod ismerete hogyan segít az értékrended meghatározásában is.

Térjünk vissza Mózeshez, akinek az életét most megfigyeljük! Zsidó rabszolgaként született, de a fáraó unokájaként nevelkedett. Mózes korában a legtöbb ember értékrendje ugyanaz volt, mint ma. A népszerűséget, az élvezetet és a vagyont értékelték.

Amikor azonban Mózes figyelembe vette, hogy ő zsidó, az értékei és az értékrendjei megváltoztak. Hirtelen a palotai élet nem számított többé. „Krisztus kedvéért a szégyent nagyobb értéknek tartotta az egyiptomiak kincseinél, mivel előre látta jutalmát” (Zsid 11,26 NIV fordítás).

A valódi identitása segített neki meghatározni az értékeit, és életét ezen értékek alapján rangsorolta.

Három dolgot döntött el:

1. Isten céljának teljesítése jobb, mint a népszerűség,
2. Isten népének szeretete jobb, mint az élvezet,
3. Isten békéjének birtoklása jobb, mint a vagyon.

Mózes feladta mindazt, amit sok ember egész élete során próbál megszerezni. Miért? „...mivel előre látta jutalmát.” Látása meghatározta értékeit. Aztán az értékei meghatározták az értékrendjét: követni Istent, és kivezetni a zsidó népet az egyiptomi rabszolgaságból.

Pál apostol volt az első keresztyének egyike, és neki egy ehhez hasonló hosszútávú látása volt. A filippiekhez írt levél 3. fejezetének 8. versében ezt mondja: „Igen, minden más értéktelen, ha összehasonlítjuk Jézus Krisztus ismeretének megfizethetetlen nyereségével” (TLB fordítás).

Mi a helyzet veled? Milyen értékek a legfontosabbak számodra? Ha nem tudod, gondold át! Ha te nem döntöd el magad számára, hogy mi az, ami fontos, mások fogják eldönteni számodra.

Arra összpontosít az életed, amit mások értékelnek? Olyan dolgokra, mint a népszerűség, az élvezet és a vagyon? Ha igen, akkor kövesd Mózes és Pál példáját! Találd meg valódi identitásodat Krisztusban! Fogadd el Isten életedre vonatkozó látását! Hagyd, hogy ez a látás megmutassa neked értékeidet! És aztán hagyd, hogy ezek az értékeid meghatározzák az értékrendedet!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Hogy látod? A legtöbb körülötted élő ember mit értékel? Te mit értékelsz?
  • Készíts egy listát életed öt legfontosabb értékéről! Mennyire volt könnyű meghatározni ezeket az értékeket?
  • Milyen változások segítenének abban, hogy az életed következetesebben összpontosuljon ezen értékekre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.28.)

Szólj hozzá!

Valódi identitásod ismerete meghatározza feladataidat

2020. január 03. 03:00 - Lilla:)

20200103.jpg

„[Mózes] úgy döntött, hogy inkább bánjanak vele rosszul Isten népével együtt, minthogy élvezze a bűn röpke örömeit” (Zsid 11,25 NIV fordítás).

Tegnap arról beszéltünk, Isten ismerete hogyan segít megérteni a saját identitásodat. Ma látni fogjuk, a valódi identitásod ismerete hogyan segít meghatározni a feladataidat. Segít, hogy megértsd, mi az, amit Isten elvár tőled, és mi az, amit nem.

Régen megtanultam már, hogy Isten nem várja el tőlem, hogy operát énekeljek. Ha hallottál volna már énekelni, akkor tudnád, miért. Egy nap, amikor az Isten színe előtt állok, nem az alapján fog megítélni, hogyan énekeltem. Az éneklés egy ajándék, amit nekem nem adott meg. Engem nem erre teremtett.

Már elkezdtük megvizsgálni Mózes életét. Isten úgy tervezte Mózes életének eseményeit, hogy felkészítse arra, hogy megszabadítsa Izrael népét az egyiptomi rabszolgaságból. Isten terve az volt, hogy Mózes rabszolgaként szülessen, de hercegként nevelkedjen.

Amikor Mózes megismerte az Istentől kapott identitását, valódi feladata is nyilvánvalóvá vált. Többé már nem hagyhatta figyelmen kívül a szenvedők kiáltásait. Úgy döntött, hogy elfogadja a feladatot, hogy megszabadítsa népét a szolgaságból.

A zsidókhoz írt levél 11. részének 25. verse azt mondja: „[Mózes] úgy döntött, hogy inkább bánjanak vele rosszul Isten népével együtt, minthogy élvezze a bűn röpke örömeit” (NIV fordítás).

Veled mi a helyzet? Ahogy jobban megismered Istent, jobban megismered önmagad. Ahogy jobban megismered önmagad, tisztábban látod az Istentől kapott feladataidat.

Néhány ember úgy él, mintha mindenért felelősek lennének. Ez aggodalmaskodáshoz vezet, ami intő jele annak, hogy túl sok mindenért vállalsz felelősséget. Nem vagy felelős mindenért, azért azonban igen, hogy azzá legyél, akivé Isten teremtett. A rómaiakhoz írt levél 14. részének 12. verse azt mondja: „Mindannyian számot adunk magunkról Istennek” (ESV fordítás).

Isten úgy választotta meg Mózes szüleit, hogy ő zsidónak szülessen, aki megszabadíthatja népét a szolgaságból. Isten szüleidet is arra használta, hogy egyedivé alkosson téged.

Mózes életének sok körülménye nehéz volt, Isten azonban jóra használta azokat. Ugyanez igaz rád is. Isten kiválasztott, hogy megszüless, és ő az életed minden egyes részletét jóra tudja használni.

A te döntésed, hogy igent mondasz-e Istennek, és minden másra nemet. Mózes nemet mondott arra, hogy egyiptomi hercegként éljen; és igent arra, hogy elfogadja az Istentől kapott feladatát.

Ahogy megismered az Istentől kapott identitásodat, feladataid is nyilvánvalóvá fognak válni. Megtanulnod, hogy mikor mondj nemet, és mikor mondj igent. Identitásod ismerete meg fogja határozni a dolgokat, amelyekért felelős vagy, amelyek a te feladataid.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolkodj el az élettörténeted részletein! Mit mondanak el az Istentől kapott identitásodról és feladataidról?
  • Hogyan használta Isten javadra életed nehéz körülményeit?
  • Milyen feladatokra szükséges ma igent mondanod? Mikre szükséges ma nemet mondanod?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.27.)

Szólj hozzá!

Isten ismerete segít megismerni önmagad

2020. január 02. 03:00 - gabormel

20200102.jpg

„Hit által Mózes, amikor felnőtt, visszautasította, hogy a fáraó lánya fiaként ismerjék” (Zsid 11,24 NIV fordítás).

Egyszer a templomomban valaki küldött nekem egy üzenetet, amelyben ez állt: „Rick pásztor, mivel nem igazán tudom, hogy ki vagyok, vagy kinek kellene lennem, ezért végül mások elvárásainak megfelelően formálom magam. [...] Meg tudod tanítani nekünk, hogyan fedezzük fel identitásunkat?”

Az igaz, hogy ha nem tudod, ki vagy, mások elvárásai szerint élsz. Isten azonban ennél sokkal többet kínál neked. Azt akarja, hogy abban a valódi identitásban élj, amelyet ő adott neked.

A Biblia egy híres történetet mesél el valakiről, aki úgy döntött, hogy az Istentől kapott identitásának megfelelően él: ez Mózes története.

Mózes volt a legnagyobb vezető az egész Ószövetségben. Ő vezette szabadságra a zsidókat 400 évi egyiptomi rabszolgaság után. Ő kapta meg Istentől a tízparancsolatot. Őt bízták meg a Biblia első öt könyvének megírásával.

Mózes rabszolgaként kezdte életét. Az édesanyja csecsemőként a folyóba egy kosárba helyezte, ezzel próbálta megmenteni őt a népirtástól. A fáraó lánya talált rá, és hercegként nevelkedett.

A zsidókhoz írt levél 11. fejezetének 24–27. versei foglalják össze a történet többi részét: „Hit által Mózes, amikor felnőtt, visszautasította, hogy a fáraó lánya fiaként ismerjék. Úgy döntött, hogy inkább bánjanak vele rosszul Isten népével együtt, minthogy élvezze a bűn röpke örömeit. Krisztus kedvéért a szégyent nagyobb értéknek tartotta az egyiptomiak kincseinél, mivel előre látta jutalmát. Hit által elhagyta Egyiptomot, nem félt a király haragjától, kitartott, mert látta azt, aki láthatatlan” (NIV fordítás).

Tehát mi történt Mózessel azokban a köztes években? Hogyan változott át rabszolgából herceggé? Hogyan lett hajlandó mindent elhagyni, hogy Isten népét vezesse? Nos, röviden: felnőtt. Nem csak fizikailag, hanem szellemileg is.

Amint Mózes felnőtt, feltette mindazokat a kérdéseket, amelyeket mindenki feltesz: Ki vagyok én? Honnan jöttem? Miről szól az egész életem?

Végül letisztult a válasza. „...visszautasította, hogy a fáraó lánya fiaként ismerjék.” Felnőtt, és nem volt hajlandó tovább hazugságban élni. Ismerte identitását, és úgy döntött, hogy úgy él, ahogy Isten megteremtette őt. Ez megmutatta a szellemi érettséget.

Szóval hogyan ismerheted meg az Istentől kapott identitásodat? Azáltal, hogy jobban megismered Istent.

Minél közelebb kerülsz Istenhez, annál jobban meg fogod érteni önmagad. Ennek az az oka, hogy Isten a te Alkotód. Minél jobban megérted Alkotódat, annál jobban megérted önmagad, mert te az ő alkotása vagy.

Mózeshez hasonlóan egy választással nézel szembe: Színlelni fogod egész hátralévő életedben, hogy olyan valaki vagy, aki nem? Vagy úgy döntesz, hogy úgy élsz, mint az az egyén, akinek Isten teremtett téged?

Amennyiben úgy döntesz, hogy úgy élsz, mint amilyennek Isten teremtett téged, lehet, hogy egyesek nem fogják helyeselni. Ez azonban nem igazán fog számítani. Tudni fogod, hogy ki vagy, és hova tartasz. És megkapod Isten jóváhagyását.

Hogyan tudod ezt megvalósítani?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten ismerete hogyan segít jobban megismerni önmagadat?
  • Véleményed szerint milyen jó és rossz módokon változott Mózes élete, miután „visszautasította, hogy a fáraó lánya fiaként ismerjék”?
  • Amikor azokra az emberekre gondolsz, akik úgy döntenek, hogy megélik az Istentől kapott identitásukat, miben különböznek azoktól, akik nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.26.)

Szólj hozzá!

Ne félj! Emlékezz Isten ígéreteire!

2020. január 01. 03:00 - Krnl

20200101_2.jpg

„Áldott az, aki hitte, hogy az Úr beteljesíti a neki tett ígéreteit!” (Lk 1,45 NIV fordítás).

Ha szükségem lenne egy nagyobb műtétre, és aggódnék, hogy megengedhetem-e magamnak, akkor elővenném a biztosítási kötvényemet, és megnézném, hogy fedezik-e a beavatkozást. Ha a biztosító megígérte, hogy fizet érte, akkor nem kellene sem szoronganom, sem aggódnom.

Nagyon is sok ember fél, szorong és aggódik manapság a világunkban, mert nem ismerik, mi van Isten szándékainak kézikönyvében, a Bibliában. Ebben a könyvben Istennek több, mint 7000 ígérete van számodra az egészségedről, a kapcsolataidról, a karrieredről, a múltadról, a jelenedről és a jövődről, a bűnbocsánatról és az örök életről. Ha azonban nem ismered ezeket az ígéreteket, akkor nem hivatkozhatsz rájuk. Amikor úgy éled le az életed, hogy nem tudod, mit ígért neked Isten az Igéjében, akkor tele leszel szorongással.

A félelem legyőzéséhez ismerned, bíznod és emlékezned kell arra, amit Isten ígért, hogy meg fogja tenni az életedben. Ez az, ami Máriának bizalmat adott.

Erzsébet észrevette ezt. Amikor Mária meglátogatta őt, Erzsébet azt mondta Máriának: „Áldott az, aki hitte, hogy az Úr beteljesíti a neki tett ígéreteit!” (Lk 1,45 NIV fordítás). Mária hitte, hogy Isten betartja ígéreteit. Ez az, ami ennek a fiatal parasztlánynak roppant nagy bizalmat adott a hihetetlenül félelmetes helyzetben. Hitte, hogy Isten megtartja szavát.

A legfontosabb ígéret, amit Isten tett a Bibliában, hogy amikor meghalsz, a mennybe fogsz menni, ha bízol a Fiúban, akit ő karácsonykor küldött. Ezt az örök élet ígéretének hívják. Ez János evangéliuma 3. fejezetének a 16. versében van, ami a Biblia leghíresebb Igéje: „Mert Isten annyira szerette a világot, hogy az ő egyetlen Fiát adta, hogy bárki hisz benne, az el ne pusztuljon, hanem örök élete legyen” (NIV fordítás).

Jézus azonban nem csak azért jött a földre, hogy megbocsássa a bűneidet. Ő azért is jött, hogy megsemmisítse a félelmeidet itt és most. A zsidókhoz írt levél 2. fejezetének 15. verse azt mondja, hogy Jézus magára vette az emberséget, azaz emberré lett, így meg tudja „szabadítani azokat, akiknek az egész életét rabszolgaságban tartotta a haláltól való félelmük” (NIV fordítás).

Ez engem a híres „Ó, Betlehem kis városa” című örömének egyik sorára emlékeztet: „Az összes év reményei és félelmei benned találkoznak ma éjjel.”

Minden reményt helyreállított. Minden félelmet legyőzött. Ez a legnagyszerűbb ígéret, amire ezen a karácsonyon hivatkozhatsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten mennyi ígéretét tudod megnevezni a Bibliából? Mit tehetsz ma azért, hogy elkezdd következetesebben vagy hatékonyabban megjegyezni Isten Igéjét?
  • Milyen helyzetekben szükséges számodra, hogy bizalmat érezz félelem helyett?
  • Miért akarja Isten tőled, hogy félelem nélkül élj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.25.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása