Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Erős meggyőződések kifejlesztéséhez: ismerd meg a Bibliát!

2020. május 03. 03:00 - Besther

20200503.jpg

„Ó, ha mindig ilyen lenne számomra a szívük, hogy engedelmeskedni akarnak parancsolataimnak!” (5Móz 5,29 TLB fordítás).

A meggyőződés olyan szilárd hit, mely formálja a viselkedésedet. Ez valami, amiben olyan erősen hiszel, hogy meghatározza  a cselekedeteidet. Míg a nézet egy olyan dolog, melyet megvitatsz, megtárgyalsz, addig a meggyőződés olyan dolog, amiért meghalnál.

Azok az emberek, akik a világban a legnagyobb változásokat hozták – akár jókat, akár rosszakat – nem a legokosabbak vagy a leggazdagabbak voltak. Olyanok voltak, akiknek a legmélyebb meggyőződéseik voltak.

Társadalmunk azt mondja, hogy minden érték megszerezhető. Ezzel azt mondja, hogy mindent megtehetsz, amit csak akarsz, erkölcsi korlátok nélkül.

Az igazság viszont az, hogy ha nem állsz ki valamiért, akkor bárminek bedőlsz majd. Ma olyan emberekre van szükség, akiknek van meggyőződésük, és tudják, hogy miben hisznek.

De ismerjük-e a jót és a rosszat a relativizmus korában? Lehetséges megkülönböztetni a jót a gonosztól?

Természetesen igen. Bizonyos dolgok teljesen jók. Bizonyos dolgok pedig abszolút rosszak.

Hogyan különböztetheted meg a jót a rossztól? Használd a Bibliát, Isten használati útmutatóját az életre.

A zsidókhoz írt levél 5. fejezetének a 14. verse ezt mondja: „A kemény eledel a nagykorúaknak való, akik állandó alkalmazás által képezték ki magukat, hogy meg tudják különböztetni a jót a gonosztól” (NIV fordítás).

Azok az emberek, akik ismerik az igazságot, Isten Igéjének szilárd ételéből lakmároznak. A Biblia segít nekik megkülönböztetni a jót a rossztól.

Amikor az amerikai államkincstár ügynökei azt tanulják, hogy miként különböztessék meg a hamis és a valódi számlákat, akkor nem tanulmányozzák a hamisakat. Idejüket azzal töltik, hogy a valódiakat tanulmányozzák. Aztán, amikor hamissal találkoznak, az ügynökök felismerik, hogy azok nem valódiak.

Ugyanez van Isten Igéjének igazságával is. Nem kell ismerned minden hamis, valótlan dolgot. Egyet kell tudnod: a Biblia igazságát. Aztán amikor jönnek a hazugságok, akkor látni fogod, hogy azok nem hasonlítanak az igazsághoz. 

Ahogy megismered az igazságot, úgy fog kifejlődni a meggyőződésed. Részesedni fogsz Isten értékeiben.

A Biblia azt mondja: „Ó, ha mindig ilyen lenne számomra a szívük, hogy engedelmeskedni akarnak parancsolataimnak!” (5Móz 5,29 TLB fordítás).

Isten felé fordul majd a szíved a meggyőződések fejlesztése által. És meggyőződéseid Isten Igéjének megismerése által fejlődnek ki.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan magyaráznád meg a különbséget a nézet és a meggyőződés között? Milyen nézeteid vannak? Milyen meggyőződéseid vannak?
  • Hogyan segített a Biblia abban, hogy egyéni, konkrét meggyőződést fejlessz?
  • Az emberek, akik megváltoztatják a világot, meggyőződéssel bíró emberek. Tölts időt imában, és kérd Istent, hogy segítsen neked szilárd meggyőződésű emberré válni, aki azokat a dolgokat értékeli, amiket ő értékel.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.26.)

Szólj hozzá!

Isten a Biblián keresztül akarja megmutatni az ő nézőpontját

2020. május 02. 03:00 - daniella_89

20200502.jpg

„A tervem nem olyan, amit megfejthetnétek, a gondolataim sem ugyanazok, mint a tieitek” (Ézs 55,8 TLB fordítás).

Képzeld el, hogy vezetsz felfelé egy hegyen! Az út kanyarog, és te beragadtál egy hihetetlenül lassú kocsi mögé. Azt gondolod: „Ha beláthatnám a kanyart, lehagyhatnám ezt az autót.” Aztán egy helikopter arra repül, és a pilóta leszól neked a kihangosítóján: „Két mérföldet látok előtted. Előzhetsz.”

Mi a különbség közted, aki az autóban ülsz és a pilóta között a helikopteren? A rálátás.

A pilóta sokkal többet látott, mint te. Így segíthetett neked a következő lépés megismerésében.

Ugyanilyen az Istennel való kapcsolatod is. Neki sokkal nagyobb rálátása van az életedre, mint neked.

Isten meg akarja osztani veled az ő nézőpontját, és ezt meg is teszi a Biblián keresztül.

Isten nézőpontja segít neked, hogy megértsd a nagy képet: az okokat azok mögött, amit ő tesz, és amik a világban történnek.

Isten nézőpontja nélkül az életed tele lehet folyamatos frusztrációval. Azzal töltöd a napjaidat, hogy kérdéseket teszel fel, amikre nem tudod a választ: Miért történik ez velem? Miért történik ez másokkal? Ennek mi a célja? Mi az élet értelme?

Ezekre a kérdésekre válaszok Isten nézőpontjában találhatók.

Történt már veled olyan, hogy kipróbáltál valamit, amiről azt gondoltad, hogy működni fog, de rájöttél, hogy mégsem működik? Hiányzott a rálátás.

A példabeszédek könyve 14. fejezetének a 12. verse azt mondja: „Van út, ami az ember előtt helyesnek látszik, de végül a halálba vezet" (GW fordítás).

Isten nézőpontjának elnyerésével kilépsz a saját gondolkodásmódodból, és megtanulsz úgy gondolkodni, ahogy Isten.

A 103. zsoltár 7. verse azt mondja: „Megismertette útjait Mózessel, cselekedeteit Izrael népével” (NIV fordítás). Izrael népe látta, mit tett Isten: a Vörös tenger kettéválasztását, a mannát, vízzel tett csodákat és a többit.

De Isten hagyta, hogy Mózes megértse a „miértet” azok mögött, amiket tett. Megadta Mózesnek az ő rálátását.

Hogyan kaphatod meg Isten nézőpontját? Igéjének tanulmányozásával.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten igéjének tanulmányozásakor többet kell tenned, mint csak olvasni azt. Fel kell tenned kérdéseket, használnod kell papírt és tollat, vagy a jegyzetet az okostelefonodban, hogy feljegyezd, mit mond. Válassz egy fejezetet ma a Bibliából, és tanulmányozd azt! Írd le, mit tanulsz Isten nézőpontjáról.
  • Melyik problémát látod csak a saját szemszögedből? Tanulmányozd Isten Igéjét, hogy elnyerd Isten rálátását!
  • Gondolj egy olyan alkalomra, amikor Isten segített neked meglátni egy helyzetet az ő nézőpontjából. Tölts időt imádságban megköszönve Istennek, hogy megosztotta veled az ő nézőpontját.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.25.)

Szólj hozzá!

A Biblia: Isten használati útmutatója az élethez

2020. május 01. 03:00 - Lilla:)

20200501.jpg

„A Szentírás Isten emberének mindenre kiterjedő eszköze, és teljesen felkészíti őt minden munkájára” (2Tim 3,17 PHILLIPS fordítás).

Gyakran csak azon múlik a siker vagy a bukás, hogy a megfelelő eszköz a rendelkezésedre áll-e. Az asztalos egy csavar behelyezéséhez nem kést használ. Amikor épp altatásban vagy, nem akarod, hogy a sebészed egy láncfűrészt használjon. Az a hegymászó, aki a Mount Everestre készül, nem pár filléres eszközökkel indul útnak.

A profik nagyon aprólékosan választják ki a megfelelő eszközt, hiszen tudják, hogy veszélyes lehet a hiánya.

Az élet is veszélyes lehet, ezért létfontosságú, hogy a megfelelő eszközt használjuk.

Az egyik ilyen eszköz a Biblia, ami olyan, mint Isten használati útmutatója az élethez. Mint minden jó használati útmutató, a Biblia is ad utasításokat, és tanácsot is kérhetsz tőle, ha segítségre van szükséged.

Pál második levele Timóteushoz 3. fejezetének a 17. verse azt mondja: „A Szentírás Isten emberének mindenre kiterjedő eszköze, és teljesen felkészíti őt minden munkájára” (PHILLIPS fordítás).

Négy egyszerű oka van annak, hogy miért is van szükséged a Bibliára:

1. Hogy segítsen megismerni Istent. A természet megmutatja nekünk mennyire hatalmas, kreatív és szervezett Isten, valamint mennyire szereti a változatosságot. Azonban Isten sok más információt is rendelkezésünkre bocsát önmagáról a Biblián keresztül. Hogy tudjuk, milyen is Isten, szükségünk van a Bibliára.

2. Hogy megtanítson az igazságra. Ma, amikor az igazság hanyatlásának korát éljük, kiben bízhatunk? A politikusokban? A twitterben? A médiában? Jézus azt mondja: „Megismeritek majd az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket” (Jn 8,32 TLB fordítás). Amikor Isten a Biblián keresztül szól, az örök igazságot ajánlja, amire mindig számíthatunk.

3. Hogy megmutassa, hogyan éljünk. A Biblia Isten nagy tankönyve. Benne van mindaz az útmutatás, amire az élethez szükséged van.

4. Hogy lelki erőt adjon. Amikor Isten kér tőlünk valamit, megadja az erőt is hozzá, hogy elvégezzük. Ezt az erőt az ő Igéjében találjuk.

Sosem tudhatod, mit hoz számodra a mai nap. Azonban bármi is legyen, légy benne biztos, hogy felszerelkeztél a Bibliával, ami Isten használati útmutatója az élethez.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Készíts egy listát arról, hogy milyen módokon ismerheted meg Istent! Mit tudhatsz meg Istenről a Biblián keresztül, amit semmilyen más módon nem tanulhatnál meg róla?
  • A Biblia több ezer évvel ezelőtt íródott. Ennek ellenére mégis hogyan lehet az, hogy sokkal megbízhatóbb útmutatásokat tartalmaz, mint az aktuális hírek a médiában vagy a közösségi média hírfolyama?
  • A Biblia útmutatást ad, és tanácsot is kérhetsz tőle, amikor segítségre szorulsz. Gondolj egy olyan problémára vagy kérdésre, amivel szembe kell nézned. Majd tölts egy kis időt a Biblia olvasásával úgy, hogy erre a helyzetre gondolsz. Nézd meg, hogy mit tanít neked Isten.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.24.)

Szólj hozzá!

A lelki tejtől az érettség felé

2020. április 30. 03:00 - Anika Enikő

20200430.jpg

„Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha így cselekesztek” (Jn 13,17).

D. L. Moody a 19. század nagyszerű evangélistája, és keresztény nevelője volt. Ő mondta a következőt: „A Biblia nem azért adatott, hogy bővítsük az ismeretünket, hanem azért, hogy megváltoztassa az életünket.”

Befogadhatod Isten Igéjét nyitott szívvel; elsajátíthatod és elmélkedhetsz rajta. És ha mindezeket megtetted, megnövekszik a bibliaismereted. Ám Isten végső célja a Biblia használatával az, hogy megváltoztassa az életedet.

Jézus mondta a tanítványainak: „Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha így cselekesztek” (Jn 13,17).

A zsidókhoz írt levél erőteljes szavakkal illeti azokat az embereket, akik nem alkalmazzák a bibliai elveket: „Erről nekünk sok mondanivalónk van, amit nehéz megmagyarázni nektek, mert nem próbáljátok megérteni. Ugyanis ennyi idő múltán már tanítóknak kellene lennetek, mégis arra van ismét szükségetek, hogy titeket tanítson valaki az Isten beszédeinek alapelemeire. Mert olyanokká lettetek, mint akiknek tejre van szükségük, nem kemény eledelre. Aki ugyanis tejen él, az kiskorú, és járatlan az igazság Igéjében” (Zsid 5,11–13).

Gondolj csak a saját életedre! Következetesen alkalmazod a megtanult Bibliai igazságokat? Vagy még csak az alapokat tanulod?

Továbbmegy A zsidókhoz írt levél, és ezt mondja: „A nagykorúaknak pedig kemény eledel való, mint akik a gyakorlatban megtanulták megkülönböztetni a jót a rossztól. Ezért elhagyva a Krisztusról szóló elemi tanítást, törekedjünk az érettségre" (Zsid 5,14–6,1).

Látod itt ebben a versben, hogyan közeledünk az érettség felé? Nem az állandó bibliatanulmányozás és nem az állandó konferenciákon való részvétel során. Akkor válunk éretté, ha tudatosan és kitartóan alkalmazzuk az Írásokból megtanultakat. Az ismereteidet át kell ültetni a gyakorlatba.

Ha elkezdted a gyakorlatban alkalmazni azt, amit megtanultál, akkor itt az idő, hogy másokat taníts. A tanítás a leggyorsabb módja a szellemi érettségnek. Isten nem kívánja, hogy tökéletes tanító legyél, hanem azt szeretné, ha elérhető lennél a számára.

Arra hívlak ma, hogy vállald ezt a három kötelezettséget!

1. Kezdj rendszeres bibliaolvasásba, tanulmányozásba, a versek elsajátításába és a verseken való elmélkedésbe!

2. Fogadd el Isten Igéjét mint életednek végső tekintélyét, és kezd megtenni azt, amit mond.

3. Csatlakozz be egy házi csoportba, ahol tanulhatsz, és ahol taníthatsz.

Tedd meg ezeket a dolgokat, és meglátod, hogy a jézusi ígéretek János evangéliuma 13. fejezetének a 17. verséből igazzá válnak a számodra: „Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha így cselekesztek.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Tölts most egy pár percet imával, és szánd oda az idődet arra, hogy növekedj az érettségben azáltal, hogy megismered, alkalmazod és tanítod Isten Igéjét. Ha bizonytalan vagy abban, hogy is kezdd, akkor kezdd így: „Istenem! Mostantól elfogadom a Bibliát mint végső tekintélyt az életemre. A legjobb tudásom szerint megteszem azt, amit mond. Rendszeresen be akarom tartani az Igében leírtakat. Segíts, hogy megtanuljam, és segíts a tanulmányozásában. Rendelj ki egy házi csoportot a számomra, ahol tanulni, és tanítani tudok. Ámen!”

Elképzelhető, hogy nem állsz készen arra, hogy egy egész Bibliai könyvről taníts, vagy hogy prédikálj, ám ha tanultál a Bibliáról, és alkalmazod is a leírtakat, akkor ezeket mind átadhatod valakinek. Mi az, amit Isten tanított neked, amit átadhatnál valakinek?

Isten megváltást kínál neked

És ma van a napja, hogy elfogadd a megváltást. A Biblia ezt mondja Pál második levele a korinthusiakhoz 6. fejezetének a 2. versében: „Isten kész arra, éppen most, hogy üdvözöljön téged. Ma kész arra, hogy megmentsen téged" (TLB fordítás).

Hogyan fogadd el az üdvösséget és a megváltást? Úgy, hogy önmagad felől Isten felé veszed az irányt. Rábízod az életedet Krisztusra, aki megbocsátja bűneidet, és olyanná formál téged, akivé eredetileg tervezett.

Ha kész vagy befogadni az üdvösséget, és magadévá tenni a megváltást, akkor mondd el ezt az imát:

Jézus, szeretnélek megismerni személyesen. Köszönöm, hogy meghaltál a bűneimért a kereszten. Megnyitom az életem ajtaját, és befogadlak mint megváltó Uramat. Köszönöm, hogy megbocsátottad a bűneimet, és hogy örök élettel ajándékoztál meg. Kérlek, vedd kezedbe az életem irányítását, és tégy engem olyan valakivé, amilyennek látni szeretnél.

Ha ezen ima elmondásakor elfogadtad a megváltás ajándékét Jézus által, akkor arra kérlek, küldj nekem egy emailt angol nyelven a Rick@PastorRick.com címre. Szeretnék ingyenes anyagokat küldeni neked, melyek segítségül szolgálhatnak a Jézussal való utad kezdetéhez.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.23.)

Szólj hozzá!

Ahhoz, hogy betekintést nyerj Isten szavába, tanulj meg elmélkedni rajta!

2020. április 29. 03:00 - Anika Enikő

20200429.jpg

„Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal; őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz” (Józs 1,8).

Számos módja van annak, hogy a Bibliában rejlő ajándékokat felleljük. Olvashatjuk az Írásokat, tanulmányozhatjuk, és megtanulhatjuk kívülről is; ám elmélkedni is kell rajta!

Pál második levele Timóteushoz 2. fejezetének a 7. verse ezt mondja: „Gondolkozz azon, amit mondok, mert az Úr megadja majd neked, hogy mindent megérts.”

Amikor gondolkozol az Igén – amikor elmélkedsz az Írásokon –, akkor Isten több mindent enged megérteni és meglátni abból.

Mit jelent elmélkedni? Egyszerűen annyit jelent, hogy valamiről komolyan gondolkodni, és azt is jelenti, hogy elkötelezed magad.

Azon gondolkodsz, hogy hogyan is kell elmélkedni? Ha tudod, hogyan kell aggódni, akkor azt is tudod, hogyan kell elmélkedni. Az aggodalmaskodás tulajdonképpen negatív elmélkedés. Amikor aggodalmaskodsz, akkor az történik, hogy fogsz egy negatív gondolatot, és azt forgatod az elmédben; és minél jobban aggódsz, annál nagyobbra nő a gondolat.

Elmélkedéskor pontosan ugyanez történik az Igével is. Veszel egy bibliai igerészt, és azt forgatod magadban, és arról gondolkozol. Ellentétben az aggodalmaskodással, amikor az Írásokon gondolkozol, akkor ez pozitív eredményekhez vezet.

Az egyik módja az Igén való elmélkedésnek az, ha hangosan felolvasod. Olvass fel egy igeverset hagosan, újra és újra, és minden alkalommal, amikor olvasod, egy másik szót hangsúlyozz ki!

Nézzük példának Pál levele a filippiekhez 4. fejezetének a 13. versét: „Képes vagyok mindent megtenni Krisztus által, aki megerősít engem” (NKJV fordítás). Amikor először felolvasod a verset, hangsúlyozd a Képes szót. A második alkalommal a vagyok szót. S így tovább mindaddig, míg a vers utolsó szavához nem érsz.

Minden alkalommal, amikor felolvasod az igeverset, egyre árnyaltabbá válik az értelme.

A meditáció, illetve az elmélkedés másik eszköze a reflexiós híd. Minden bibliai történet mélyén van egy időrendi vonatkozás, és a reflexiós híd segít megtalálni ezt. Először elolvasod a történetet, és megkérdezed magadtól, hogy mit jelenthetett ez akkor, abban az időben, amikor valójában történt. Majd azt vizsgáld meg, hogy mely időtlen alapelvről tanít. Aztán személyessé teheted, ha megkérdezed magadtól, hogy mit jelent számodra ma az adott történet.

A Biblia óriási áldásokat ígér, ha időt töltesz, és elmélkedsz rajta. „Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal; őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz” (Józs 1,8).

Szánj időt arra, hogy kifejleszd azt a szokást, hogy meditálsz Isten Igéjén, és életed során le fogod aratni ennek az áldásait.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miképpen hasonlít az aggodalmaskodás és a Biblián való elmélkedés egymáshoz? Milyen pozitív eredmények tapasztalhatók, ha elmélkedünk az Isten Igéjén?
  • Válasz egy igeverset, és olvasd el hangosan egymás után többször úgy, hogy minden alkalommal más szóra teszed a hangsúlyt. Elmélkedvén az Igén, mit tanít neked ily módon Isten?
  • Válassz egy történetet a Bibliából, és a mai áhítatban elhangzottak alapján használd a reflexiós hidat, hogy ekképpen elmélkedj az Igén. Írd le a benyomásaidat, illetve oszd meg azokat egyik barátoddal!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.22.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása