Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az életen át tartó tanulás választással kezdődik

2020. június 07. 03:00 - Tomes Lívia

20200607.jpg

„Kötelezd el magad a tanítások mellett, figyelmesen hallgass a tudás szavaira!” (Péld 23,12 NLT fordítás).

Az életen át tartó tanulás választással kezdődik. Ezt a választást csak te teheted meg. Ez nagyon fontos döntés, amely kihat az egész életedre.

A Biblia ezt mondja: „Kötelezd el magad a tanítások mellett, figyelmesen hallgass a tudás szavaira!” (Péld 23,12 NLT fordítás).

Én 15 évesen hoztam meg a döntést, hogy mindig tanulni fogok. Azt mondtam, hogy annyit tanulok, amennyit csak képes vagyok. Több éven keresztül minden nap elolvastam legalább egy könyvet. A könyvek megnyitják az ajtót az összes elképzelhető témában.

A tanulás nem fejeződik be azzal, hogy leérettségizel vagy diplomát szerzel.  Sokan mondják: „Örülök, hogy befejeztem a tanulást, most már végre elkezdhetem a karrierem.” Ha ilyet hall Isten, csak nevet rajta, mert ő még sokkal többet akar neked megtanítani. Soha ne hagyd abba a tanulást!

Nem csak az életünk egy szakaszában tanulunk. Ez maga az élet! Isten azt akarja, hogy minden nap tanulj valami újat. Soha ne hagyd abba!

Még ebben az évben kezdj el valami újat tanulni vagy elsajátítani egy új készséget! Isten azt akarja, hogy növekedj. Több és jobb legyél egy év múlva, mint most vagy!

A te érdeked, hogy ezt megtedd. Az életen át tartó tanulás jobb vezetővé, jobb szülővé, jobb házastárssá és jobb baráttá tesz. Hatékonyabbá tesz a munkádban. Mind sikert, mind nyereséget hoz.

A Biblia azt mondja: „Ha a fejsze tompa, és nincs megélezve, több erőre van szükség, de a készség sikert hoz” (Préd 10,10 NIV fordítás).

Ha fát szeretnél vágni, és azt egy tompa élű fejszével teszed, akkor az a munka sokkal több energiát vesz igénybe. De ha éles a fejsze (amit ez a vers készségnek mond), akkor nem kell olyan nagy erőfeszítést tenned.

A Biblia azt mondja, hogy okosan kell dolgoznod, és nem feltétlenül keményebben. Soha nem elvesztegetett idő, amikor a fejszédet élesíted.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan szeretsz jobban újat tanulni vagy valami új készséget elsajátítani (órákra járni, könyvből tanulni vagy beszélni egy mentorral)? Hogyan segíthet ez téged az életen át tartó tanulásban?
  • Mi az, amit (meg)tanultál ebben az évben, és ami igazán segített az életedben?
  • Vedd figyelembe, hogy amikor olvasod a Napi remény áhítatokat vagy egy könyvet, vagy egy szemináriumon veszel részt, akkor élesíted a szellemi-lelki fejszédet. Milyen más módon tudod még élesíteni a fejszédet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.31.)

Ha még soha nem hívtad be Jézust a szívedbe, azt szeretném, ha megragadnád ezt a lehetőséget. Mondd el ezt az imát:

„Drága Istenem, nem értek mindent, de köszönöm, hogy szeretsz engem. Köszönöm, hogy velem vagy, és hogy elküldted Jézust, hogy megmentsen engem.

Elismerem, hogy szükségem van Jézusra mint Megváltómra, és ma a szívembe szeretném hívni őt. Személyes kapcsolatban akarok lenni Jézussal. Követni akarom őt, és azt tenni, amit ő mond.

Arra kérlek, hogy szabadíts meg a múltamtól, a megbánt dolgoktól, a hibáimtól, a bűneimtől, a rossz szokásaimtól, a fájdalmaimtól és a csalódásaimtól! Kérlek, ments meg engem, és használj a te céljaidra! Szeretném megtudni, miért teremtettél engem erre a földre. És teljesíteni szeretném azt, amire teremtettél és elhívtál. Szeretném megtanulni, hogyan kell szeretni és bízni benned, és szeretnék örökre a te családodhoz tartozni.”

Szólj hozzá!

A sikeres emberek segítik a szegényeket

2020. június 06. 03:00 - gabormel

20200606.jpg

„Emelj szót azokért, akik nem tudnak magukért szólni, mindazoknak a jogaiért, akik nyomorúságban élnek! Emelj szót, és igazságosan ítélj; védelmezd a szegények és a rászorulók jogait!” (Péld 31,8–9 NIV fordítás).

Ha sikeres életet szeretnél élni, a Biblia egy olyan utat kínál, ami korunk társadalmi kultúrájával ellentétes: Szolgáld a szegényeket!

A szegények szolgálata hogyan segíthet nekünk abban, hogy sikeresek legyünk?

A Biblia számos példát hoz arra vonatkozólag, hogy ez miért is van így. Íme néhány közülük:

Boldoggá tesz téged. „Ha boldog akarsz lenni, legyél könyörületes a szegényekhez; bűnös, aki embertársát megveti” (Péld 14,21 GNT fordítás).

Ezáltal Istent tiszteled. „Aki rosszul bánik a szegénnyel, az Teremtőjét bántja, de aki megkönyörül a szegényen, az tiszteli Istent” (Péld 14,31 NCV fordítás).

Jobb vezetővé tesz téged. „Az a vezető tekintélyt és tiszteletet szerez, aki a hangtalan szegénnyel igazságosan bánik” (Péld 29,14 The Message fordítás).

A saját életemben is láttam már ezt, és néhányan ismerik a történetemet. Amikor megírtam a Céltudatos élet című könyvet, hatalmas világsiker lett.

És amikor olyan könyvet írsz, amelynek az első sorában az áll, hogy „ez nem rólam szól”, akkor elég könnyű felismerni azt, hogy az abból származó pénz vagy befolyás nem engem illet meg. Ezért Kay és én abban az időben elindítottuk többek között az Acts of Mercy (Irgalmasság cselekedetei) alapítványt, amely az AIDS-ben szenvedő szegények és rászorulók megsegítésére szolgált.

A könyv sikere nem rólam, hanem az egész Istenről szólt.

A példabeszédek könyve 31. fejezetének 8–9. verse különösképp szólt hozzám ez idő alatt: „Emelj szót azokért, akik nem tudnak magukért szólni, mindazoknak a jogaiért, akik nyomorúságban élnek! Emelj szót, és igazságosan ítélj; védelmezd a szegények és a rászorulók jogait!” (NIV fordítás)

A sikeres emberek ezt teszik: kiállnak azokért, akik nem képesek kiállni magukért.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért fontos, hogy a sikeres emberek segítséget nyújtsanak a szegényeknek, és kiálljanak azokért, akik nem tudnak kiállni magukért?
  • Mennyiben ellenkezik napjaink kultúrájával az, hogy az a sikeres ember, aki segíti a szegényeket és a rászorulókat?
  • Mit tudsz tenni azért, hogy még inkább segítsd a szegényeket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.30.)

Szólj hozzá!

Az alázat választás kérdése

2020. június 05. 03:00 - FodorImi

20200605.jpg

„Alázzátok meg magatokat Isten hatalmas ereje alatt, és a megfelelő időben ő majd felemel dicsőségben” (1Pt 5,6  NLT fordítás).

Mikor sikeres vagy, sokkal könnyebb nagyot bukni, mint sikeresnek maradni. Hajlamosak vagyunk büszkévé válni és megfeledkezni Istenről, a siker pedig elporlad, amikor ezt tesszük.

Ha ebben a helyzetben találod magad, az első lépés, amit meg kell tenned, végérvényesen meghatározó.

A Biblia azt mondja: „Lásd meg, milyen messze estél! Bánd meg bűnödet, és tedd azokat a dolgokat, amelyeket először cselekedtél. Ha nem bánod meg bűneidet, akkor eljövök hozzád” (Jel 2,5 NIV fordítás).

Ha büszkévé lettél, meg kell bánnod a bűnödet. Ez azt jelenti, hogy megváltoztatod a gondolkodásodat. Eddig egyféleképpen gondolkodtál az életedről, most pedig másképpen fogsz.

Miért bánd meg a bűnödet? Mert az alázat választás. A Szentírás sehol sem mondja, hogy imádkozzunk Istenhez, hogy tegyen minket alázatossá. Ez egy olyan valami, amit te választasz magadnak.

A Biblia azt mondja: „Alázzátok meg magatokat Isten hatalmas ereje alatt, és a megfelelő időben ő majd felemel dicsőségben” (1Pt 5,6 NLT fordítás).

A büszkeség és az alázat közötti különbség ez: a büszkeség az, amikor olyan dolgokért fogadsz el elismerést, amit Isten vagy más emberek tettek rajtad keresztül és érted. Az alázat nem azt jelenti, hogy kevesebbet gondolsz magadra, hanem azt jelenti, hogy többet gondolsz Istenre és másokra.

Ha már megtapasztaltad a sikert, és kezdesz büszkévé válni, bánd meg a bűnödet – még ma! Változtasd meg a nézőpontodat arról, hogy ki vagy, és honnan ered a sikered.

A Biblia azt mondja: Akik felmagasztalják magukat, megaláztatnak, és akik megalázzák magukat, felmagasztaltatnak” (Mt 23,12 NIV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Min változtat az, hogyha látszólag jelentéktelen, kis dolgokban is az alázatot választjuk csakúgy, mint szembetűnőbb esetekben?
  • Életed mely területén tűnsz túlságosan érzékenynek a büszkeségre? Miért gondolod, hogy ez a helyzet?
  • Szükséged van arra, hogy megbánd a büszkeségedet? Fordíts rá időt, hogy megtedd most.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.29.)

Szólj hozzá!

Figyelj a büszkeség figyelmeztető jeleire!

2020. június 04. 03:00 - Erika1832

20200604.jpg

„Azért felség, kövesd a tanácsomat! Ne vétkezz tovább, tedd, ami helyes, és légy irgalmas a szegényekkel! Akkor továbbra is sikeres leszel” (Dán 4,24 GNT fordítás).

Gyakran előfordul, hogy amikor az élet jól megy, nem vesszük észre a közelgő bukás figyelmeztető jeleit.

A büszkeség és a reflektorfény elvakítanak minket.

Ez az oka annak, hogy a sikeres embereknek is szükségük van arra, hogy a mindennapi élet nem látványos dolgait is elvégezzék, mint például tisztába tegyék a gyermeküket, füvet nyírjanak, és mosogassanak el maguk után. Ha te is sikeres vagy, ne feledkezz el róla, hogy honnan jöttél, és így nem fogod figyelmen kívül hagyni a bukásra figyelmeztető jeleket.

Nebukadneccar élete ezt egyértelműen bemutatja számunkra. Isten annyira törődött ezzel a pogány királlyal, hogy Dániel próféta könyvének 4. fejezetében figyelmeztette őt a rá váró eseményekre. Az Úr nem csak egyszerűen megfosztotta őt a hatalmától, hanem adott neki egy álmot. Dánielt is a környezetébe helyezte, hogy legyen, aki értelmezze az álmát, és így Dániel elmondta Nebukadneccarnak, hogy mi fog történni, és hogyan kerülheti el azt. Ennél világosabban ezt nem lehetett volna elmondani.

Dániel ezt mondta a királynak: „Azért felség, kövesd a tanácsomat! Ne vétkezz tovább, tedd, ami helyes, és légy irgalmas a szegényekkel! Akkor továbbra is sikeres leszel” (Dán 4,24 GNT fordítás).

Dániel három dolgot mondott a királynak, melyek a siker további folytatását biztosíthatták volna. De a király figyelmen kívül hagyta a jeleket.

Lehet, hogy te is figyelmen kívül hagysz egyet?

Ez lehet egy kapcsolatbeli konfliktus. Úgy gondolod, hogy majd idővel a helyzet megoldódik, és hogy ez a másik személy problémája, nem a tiéd. Isten azonban meg akarja mutatni neked, hogy nem a helyes úton haladsz életed valamelyik területén.

Ez lehet egy kísértés, ami ellen küzdesz, mert folyamatosan rossz helyzetbe hozod magad. Talán káosz és zűrzavar van az életedben. Mindkettő azt jelzi, hogy nem vagy jó kapcsolatban Istennel. A saját elgondolásaid szerint próbálod irányítani az életed.

Isten ezekkel a figyelmeztető jelekkel próbálja elmondani: „Ne vétkezz tovább! Gyere vissza hozzám!”

Ha a lefelé vezető ösvényen haladsz, Isten szeret annyira téged, hogy figyelmeztet erre.

Figyelsz rá?

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan vakít meg minket a büszkeség?
  • Szerinted milyen figyelmeztető jeleket nem veszünk észre a leggyakrabban? Miért?
  • Hogyan mulasztottad el a figyelmeztető jeleket a múltban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.28.)

Szólj hozzá!
Címkék: figyelmeztetés

Adj hitelt Istennek, hogy az emberek rá tekintsenek!

2020. június 03. 03:00 - ReveSz

20200603.jpg

„Nincs olyan bölcs, varázsló vagy jövendőmondó, aki képes lenne feltárni a király titkát. De van Isten a mennyben, aki a titkokat feltárja, és ő azt mutatta meg Nebukadneccar királynak, hogy mi fog történni a jövőben. Most elmondom neked az álmodat és a látomásodat, amelyet az ágyadon fekve láttál” (Dán 2,27–28 NLT fordítás).

Az utóbbi pár napban ezekben az áhítatokban azt mutattam be nektek, hogy mit tett Dániel, mikor egy lehetetlen helyzettel nézett szembe. Dániel próféta könyve második fejezetében olvasunk erről. A király arra kérte, hogy értelmezzen egy nehéz álmot. Ez az álom majdnem a király bölcs embereinek a halálát okozta, mert nem tudták megmagyarázni a jelentését.

Nagy volt a tét. De Dániel fantasztikus dolgok mellett tartott ki, ami nekünk is segíthet: Ne pánikolj, figyelj a tényekre! Kérj több időt! Gyűjts imatársakat! Kérj Istentől természetfeletti segítséget! Dicsőítsd Istent! És amit megtanultál, használd arra, hogy megments másokat!

Azt is láthatjuk, hogy mikor Isten megjelent, Dániel kihasználta a lehetőséget, hogy mások figyelmét Isten felé irányítsa.

A Biblia szerint Dániel ezt mondta a királynak: „Nincs olyan bölcs, varázsló vagy jövendőmondó, aki képes lenne feltárni a király titkát. De van Isten a mennyben, aki a titkokat feltárja, és ő azt mutatta meg Nebukadneccar királynak, hogy mi fog történni a jövőben. Most elmondom neked az álmodat és a látomásodat, amelyet az ágyadon fekve láttál” (Dán 2,27–28 NLT fordítás).

Dániel nem szerzett magának elismerést a király álmára adott csodálatos válaszért. Tudta, hogy Isten adta neki a választ. Ezt őszintén el is mondta.

Nem ismerlek téged, de ha én egy 17 éves fiú lennék, és valami olyat tettem volna, ami a királyt boldoggá teszi, én biztos, hogy kísértve lennék, hogy az elismerés egy részét bezsebeljem. De ehelyett Dániel imádkozott, meghallgatta Istent, és engedelmeskedett neki.

Nem tudott volna szerezni inkább egy kis elismerést? Tudott volna, de nem tette. Ehelyett az emberek figyelmét Istenre irányította.

Tegyél te is így, és Isten meg fog téged áldani! Isten nagy dolgokat fog végezni azon keresztül, akit nem érdekel, hogy ki kapja az elismerést.

A Biblia szerint a pogány király ezt mondta Dánielnek: „Valóban a ti Istenetek a legnagyobb az istenek között, a királyok ura és a titkok feltárója, ezért tudtad feltárni ezt a titkot” (Dán 2,47 NLT fordítás).

Ez hogy hangzik? Egy pogány vezető elismerte az univerzum valódi Teremtőjét.

Amikor az életedet azzal töltöd, hogy az emberek figyelmét Istenre irányítsd, csodák fognak történni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj valakire, aki rendszeresen Istenre irányítja más emberek figyelmét, amikor jó dolgok történnek vele! Mit tanultál ettől a személytől a tanítványságról?
  • Mi akadályoz meg abban, hogy Istenre mutass, amikor Isten munkálkodik az életedben?
  • Hogyan alakíthatod úgy a gondolkodásmódodat, hogy minden jó dolgot Istentől jövő ajándéknak tekints?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.27.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása