Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne hagyd, hogy a korlátozások korlátozzák a jövőképedet!

2020. július 26. 03:00 - Anika Enikő

„A király pedig minden más asszonynál jobban vonzódott Eszterhez. Elnyerte a király jóindulatát és jóváhagyását. Ezért a királyi koronát Eszter fejére tette, így tette őt királynévá” (Eszt 2,17).

Isten nem csupán az ajándékaidat használja arra, hogy betöltse küldetésed, hanem a korlátaidat is. Nézzük meg Eszter történetét újra! Több nagy hátránnyal indult, ám ezek tökéletessé tették őt arra a szerepre, amit Isten neki szánt. Árva lány volt, akit Mordokaj örökbefogadott. Kisebbségi volt: zsidó származásúként Perzsiában élt. És egyedülálló volt. Egy egyedülálló nőnek egy férfiak uralta társadalomban nulla joga volt.

Ám Isten felhasználta mindezeket a nehézségeket, hogy teljesíthesse küldetését.

Néha, ami csapásnak tűnki az életedben, az része egy sokkal nagyobb tervnek.

Eszter mondhatta volna: „Bárcsak ne választottak volna ki, vagy bárcsak iskolázottabb lennék, vagy bárcsak inkább valaki más lennék!” Sokan ezt mondogatják. Ők neheztelésekkel a szívükben élnek, és mindig a többi embert figyelik mondván: „De jó lenne, olyannak lenni, amilyenek ők!”

Ha ilyen a hozzáállásod, akkor soha nem tudod betölteni küldetésedet. Meg kell értened, hogy a kellemetlen akadályok gyakran Isten által rendelt lehetőségek arra, hogy különb légy!

Nehéz ezt így látni, amikor fájdalmakkal teli a szíved.

De nézd csak meg Jóbot! A világ egyik legvagyonosabb embere volt, és aztán Isten hagyta, hogy mindenét elveszítse: a családját, a vagyonát és még az egészségét is.

Aztán, amikor Jób elkezdte kérdezgetni Istent, akkor Isten csendben maradt.

Jób ezt mondta: „Ha északon rejtőzik, meg nem láthatom, ha délfelé fordul, ott sem veszem észre. De ő ismer engem, látja minden lépésemet, s ha próbára tesz, úgy kerülök ki kezéből. De ő mindig ugyanaz marad, s tervétől senki el nem térítheti. Amit elhatározott, azt véghez is viszi. Bizony, Isten véghez viszi, amit felőlem tervezett. S tudom, sok terve van még velem” (Jób 23,9–10; 13–14).

Bizonytalan időkben élünk, és nem tudunk mindent kiszámítani, ám Isten tudja, mi történik. Az örömöket és a fájdalmakat, a lehetőségeket és az akadályokat Isten mind fel tudja használni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a nehéznek tűnő körülmények, amiket korábban Isten jóra használt vagy jóra fordított életedben?
  • Mi a legnagyobb vívódásod jelenleg? Mit gondolsz, Isten miképpen szeretné ezeket átfordítani, és a saját céljaira használni?
  • Mit gondolsz, Isten hogyan szeretné, hogy reagálj, amikor úgy tűnik, hogy ő csendben van? Miképpen hallhatnál tőle ilyenkor?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.19.)

Szólj hozzá!

Ahhoz, hogy felismerd a rendeltetésed, ismerd meg ajándékaidat!

2020. július 25. 03:00 - Anika Enikő

„Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai” (1Pt 4,10).

Tudod, hogy Isten miért teremtett téged? Tudod, hogy mi a rendeltetésed? Egy csomó dolgot meg kell tenned ahhoz, hogy betöltsd a rendeltetésed. Ezeket fogjuk áttekinteni a következő néhány napban Eszter könyvének segítségével.

Az első dolog, amit tenned kell, az az, hogy felismerd az ajándékokat, amiket Isten neked adott. Ezeket ezért kaptad,  hogy használd fel őket. Ide tartoznak azok a dolgok is, amik nincsenek a te irányításod alatt: a szüleid, a nemzetiséged, a faji hovatartozásod és a nyelv, amit beszélsz. Továbbá ide tartoznak még a szellemi, lelki ajándékaid, a szívből jövő érzelmeid, a képességeid, a jellemed, az egyéniséged és a tapasztalataid. Ezek azok a dolgok, amik egyedivé tesznek.

Nem vagy felelős azokért az ajándékokért, melyeket Isten nem adott neked. Más szóval, ha nincsen festői tehetséged, akkor nem várható el tőled, hogy olyan képeket fess, mint Rembrandt. Ám azon ajándékok használatáért, amiket Istentől kaptál, igenis felelős vagy.

A mennyben Isten nem fog összehasonlítani senkivel, hanem csupán saját magadhoz fog mérni. Mit tettél mindazzal, amit kaptál? Mit tehettél volna, ha egy kicsit jobban bíztál volna Istenben? Pál levele a rómaiakhoz 14. fejezetének 12. versében ez áll: „Mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni az Istennek.”

Isten, adott Eszternek,egy csakis a számára tervezett, egyedi segítséget ahhoz, hogy beteljesítse rendeltetését. Végeredményként: „Eszter mindenkinek megtetszett, aki csak látta... A király minden nőnél jobban megszerette Esztert; minden leánynál jobban megnyerte tetszését és szeretetét. Ezért az ő fejére tette a királyi koronát, és királynévá tette...” (Eszt 2,15–17)

Isten céllal adott Eszternek képességeket, ahogyan neked is. És ahogyan Eszter, úgy te is felelősséggel tartozol, hogy jól gazdálkodj a kapott ajándékaiddal. Ezeket nem csak saját hasznodra kaptad, hanem Isten azért adta ezeket neked, hogy mások hasznára használd őket.

Amint felismered ajándékaidat, és elhatározod, hogy jóra használod őket, azután Isten is alkalmazni tud téged – ahogyan Eszterrel is tette –, hogy betöltsd Isten a célját itt a földön.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Készíts egy listát arról, hogy milyen ajándékokat, képességeket kaptál Istentől! Ne feledd el belevenni azokat sem, melyeket nem tudsz irányítani. Kérdezd meg magadtól: „Mit adott Isten nekem, amit jóra tudok használni?”
  • Milyen jó dologra használhatod ezen a héten az ajándékaidat?
  • Miért van szabadság abban, ha azt teszed, amire Isten egyedileg teremtett téged?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.18.)

Szólj hozzá!

Közvetlen hozzáférésed van Istenhez

2020. július 24. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Jöjjetek mint élő kövek, és engedjétek magatokat használni, hogy a lelki templom részévé válhassatok, ahol szent papokként fogtok szolgálni, hogy spirituális és elfogadható áldozatokat ajánljatok Istennek Jézus Krisztuson keresztül” (1Pét 2,5 GNT fordítás).

Az Ószövetségben a papok két dolgot tettek:

1. Joguk, kiváltságuk és felelősségük volt, hogy közvetlenül Isten elé járuljanak. Imádkozhattak és beszélhettek Istenhez, dicsőíthették és baráti kapcsolatba kerülhettek vele. Mindenki másnak egy papon keresztül kellett Isten elé járulnia.

2. A papnak kiváltsága és felelőssége van abban, hogy Istent képviseli az emberek előtt, és szolgálja mások szükségeit.

Ez a két nagyon fontos dolog, amely rád is vonatkozik, amint hívővé válsz.

A Biblia azt mondja, hogy amikor Jézus meghalt a kereszten, volt egy kárpit a templomban, amely elválasztotta a szentek szentjét, ahol Isten lelke volt, attól a helytől, ahol az emberek voltak. Kizárólag a papok mehettek be a kárpit mögé évente egyszer. Amikor Jézus meghalt a kereszten, Isten elszakította a kárpitot a tetejétől az aljáig, amely mintegy 20 méter magas volt, jelképezve, hogy nincs többé válaszfal.

Most már neked is közvetlen hozzáférésed van Istenhez. Nem kell valaki máson keresztül imádkoznod. Nem kell valaki máson keresztül megvallanod bűneidet. Olvasd a Bibliádat, beszélj az Úrral, és barátkozz közvetlenül vele!

Az egyik talentum, amelyet kaptál, a szolgálat mások felé. Minden keresztyén szolgáló: nem lelkipásztor, de szolgáló. Bármikor, amikor a talentumaidat és ajándékaidat arra használod, hogy másokon segíts, szolgálsz.

A Biblia azt mondja: „Isten megmentett, és szent életre hívott bennünket. Nem azért tette, mert megérdemeljük, hanem mert ez volt a terve az idők kezdetétől, hogy megmutassa kegyelmét Jézus Krisztuson keresztül” (2Tim 1,9 NLT fordítás).

Az egyik ok, amiért Isten megmentett téged, hogy szolgálhasd őt és másokat.

Honnan tudod, hogy mi a küldetésed? Vizsgáld meg az adottságaidat, ajándékaidat és képességeidet! Amikor használod ezeket a talentumokat és ajándékokat, azt szolgálatnak nevezzük. Semmi extra vagy félelmetes nincs ebben. Ez csak mások segítése.

Tudod Istent szolgálni egy értékesítési irodában? Igen, tudod. Tudod Isten szolgálni könyvelőként? Természetesen. Teherautó-sofőrként? Abszolút. Bármikor, amikor másokon segítesz Isten nevében, akkor szolgálatot végzel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért fontos, hogy közvetlen hozzáférésed van Istenhez? Ez hogyan változtatja meg az életedet és a szolgálatodat?
  • Hogyan használod az ajándékaidat és tehetségedet, hogy Istent és másokat szolgálj?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.17.)

Szólj hozzá!

Miért legyünk kitartóak az imádkozásban, amikor nincs válasz?

2020. július 23. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Maradjatok éberek, és legyetek kitartóak imáitokban!” (Ef 6,18 NLT fordítás).

Miért kellene kitartónak maradni imáidban, amikor nem kapsz választ? Az alábbi négy ok miatt.

A kitartó imádkozás a figyelmedre összpontosít.
Amikor imáidon keresztül kérsz valamit újra és újra, ez nem azért szükséges, hogy Istent emlékeztesd. Neki nincs szüksége emlékeztetésre. Ezáltal emlékezteted magadat, hogy Isten a forrása a válaszodnak és minden szükségednek.

Ha minden ima, amelyet valaha elmondtál, meghallgatásra került volna, akkor két dolog történne. Először is, hogy amiért imádkoztál, az fájdalmat okozna neked, mivel néha olyan dolgokért imádkozunk, amely nem Isten akarata, vagy azáltal hibázunk, hogy korlátozott szemszögből látjuk a dolgokat. Másodszor, soha nem fejlesztenél ki elmélyült kapcsolatot Istennel. Ha minden alkalommal, amikor imádkozol, azonnal eredményt kapnál, csak az áldásra gondolnál. Isten azt akarja, hogy az Áldóra gondolj!

A kitartó imádság tisztázza a kérésedet.
A késleltetett válasz időt ad arra, hogy pontosan tisztázd, hogy mit akarsz, és finomítsd kéréseidet. Amikor kitartóan imádkozol mennyei Atyádhoz, és újra meg újra beszélsz valamiről, az elválasztja a mély vágyakat az egyszerű szeszélyektől. Ez azt mutatja: „Istenem, én valóban törődöm ezzel.”

Nem arról van szó, hogy Isten nem akar válaszolni imáidra. Ő akar. Csak azt akarja, hogy biztos légy abban, hogy mit akarsz igazán.

A kitartó imádság próbára teszi a hitedet.
Jakab levele 1. fejezetének 3–4. verse ezt mondja: „Amikor a hited kipróbált, akkor a kitartásodnak lehetősége van a növekedésre. Így hadd nőjön, mert amikor a kitartásod teljesen kifejelődött, akkor tökéletes és teljes leszel, és semmire nem lesz szükséged” (NLT fordítás).

Az egyetlen mód, hogy spirituálisan éretté válj, az az, hogy a hited kipróbált legyen. Isten egyik módja ahogyan próbára teszi a hitedet, hogy néhány imádra késlelteti a választ.

A kitartó imádság felkészíti a szívedet a válaszra.
Amikor van egy kérésed Istenhez, ő szinte mindig egy nagyobb módon szeretné megválaszolni azt, mint ahogyan imádkoztál. Isten néha megtagadja az imakérésedet, mert túl kicsiben gondolkodsz, és túl keveset kérsz. Ő valami nagyobbat és jobbat akar adni neked.

De először fel kell téged készítenie erre. Tehát Isten arra használja imád megválaszolásának a késleltetését, hogy segítsen növekedned, hogy segítsen készen lenned, és hogy segítsen felkészülnöd a nagyobb és jobb válaszra.

Emlékezz! „Isten sokkal-sokkal többet tehet, mint bármi, amit mi kérhetünk vagy elképzelhetünk” (Ef 3,20 NCV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az amiért már régóta imádkozol? Hogyan lehetne finomítani a kéréseden?
  • Ha Isten most próbára tesz téged azzal, hogy késlelteti a választ az imádra, hogyan bizonyítod be, hogy hajlandó vagy növekedni, és elfogadni rád vonatkozó akaratát és célját?
  • Gondolj valamire, amiért éveken át imádkoztál, amit Isten sosem válaszolt meg. Hogyan láttad meg, hogy az imakérésed megtagadás valójában áldás volt az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.16.)

Szólj hozzá!

Isten munkálkodik miközben várakozol

2020. július 22. 03:00 - Anika Enikő

varakozas_1.jpg

„Én reménykedően várom, bízva Istenben, hogy segít, mert ő megígérte” (Zsolt 130,5 TLB fordítás).

Isten azt akarja, hogy türelmesen várj arra, míg megválaszolja az imádat, ám ugyanakkor azt is akarja, hogy reménykedően várakozz. Legyen hited! Bízz Istenben, hogy hall téged, és válaszol.

Amikor reménykedve várakozol, azt közvetíted Isten felé, hogy bízol az ígéretében. Hiszel abban, hogy megtartja szavát.

Daniel Boone-tól, a híres határőrtől egyszer megkérdezték, hogy eltévedt-e valaha a vadonban. Azt felelte, hogy soha nem tévedt el, ám volt, hogy zavart és meghökkent volt hetekig, de soha nem tévedt el.

Lehet, hogy néhányan a házasságotok, a karrieretek vagy a kapcsolataitok miatt vagytok zavartak és meghökkentek, és arra gondoltok: „Imádkozom, hogy jobb legyen a házasságunk, de nem jobb.” „Nézzek-e vajon másik munka után?” Erőtlennek és reménytelennek érzitek magatokat, és önmagatokban nem tudtok semmit sem tenni a változásért: zavartak és meghökkentek vagytok.

Ne bátortalanodj el! Ne add fel! Nézz fölfelé, és fordulj az imához. Számtalan kérésem van, amiért imádkoztam Istenhez, de még nem kaptam választ. Emlékszem egy időszakra, amint 24 éven keresztül minden nap imádkoztam valamiért, de nem érkezett válasz. Nem tudom, Isten miért döntött úgy, hogy nem válaszolja meg, és nem is értem, miért nem tette; ellenben eldöntöttem, akár megválaszolja, akár nem, úgy fogok meghalni, hogy hiszek Isten ígéretében. Mert Isten jó Isten, és még ha nem is értem, ő tudja, mi a legjobb.

Amikor Isten nem válaszolja meg az imádat, akkor emlékezned kell két nagyon fontos dologra. Az első, hogy Isten az irányító, és nem te. Ő jobban tudja, mint te, hogy mire van szükséged. Nincs olyan elérhetetlen dolog, ami számára teljesíthetetlen lenne, és nincs olyan nagy probléma se, amit ő ne tudna megoldani. Nem létezik annyira mély bánat sem, amit ő ne tudna enyhíteni. Isten az irányító, és neki van terve.

A második, amit észben kell tartanod, hogy akár megválaszolásra kerül az ima, akár nem, Isten megjutalmazza a türelmedet; ha nem ebben az életben, akkor az örökkévalóságban.

„Én reménykedően várom, bízva Istenben, hogy segít, mert ő megígérte” (Zsolt 130,5 TLB fordítás).

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Istennek mely ígéreteit kérheted el tőle, amíg arra vársz, hogy megválaszolja az imádat?
  • Hogyan mutatta meg Isten a hűségét irántad a múltban?
  • Mit vársz Istentől, hogy cselekedjen az életedben? Az elvárásaid hogyan tükrözik az ő nagyságát?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.15.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása