Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit jelent megkapni a Szentlélek erejét?

2020. november 08. 03:00 - Besther

cross-2713356_1920.jpg

„Az életadó Lélek ereje – és ez az erő az enyém Jézus Krisztus által – megszabadított engem a bűn és a halál ördögi köréből.” (Róma 8,2 TLB fordítás).

Egyikünk sem mentes a makacs bűnöktől. Van, aki a haraggal küzd, mások birkóznak az aggodalommal, a pletykával vagy a nemi vágyakkal.

Hogyan szabadulhatsz meg a kitartó bűnöktől?

Meg kell értened azt, amit Jézus tett érted. A kereszten Jézus megfizette bűneid árát, így neked már nem kell fizetned értük. Minden bűnödért – azokért is, melyeket még nem követtél el – fizetett a kereszten.

Jézus nem csak a te bűneidért fizetett. Megfizette azt is, hogy megtörje a bűn erejét az életedben. Most olyan erőd van, amilyennel előtte nem rendelkeztél: az erő, hogy nemet mondj a bűnre. Ez több mint akaraterő. Ez a Szentlélek ereje.

A Biblia azt mondja: „Az életadó Lélek ereje – és ez az erő az enyém Jézus Krisztus által – megszabadított engem a bűn és a halál ördögi köréből.” (Róma 8,2 TLB fordítás).

Ha te keresztény vagy, akkor tudod, hogy Jézus azért halt meg, hogy megfizesse bűneid árát. Ez az örömhír. Ha csak ennyiről lenne szó, már akkor is a legjobb hír lenne a világon. De mikor ő meghalt a kereszten, elvette régi bűnös természetünket, és új természetet adott, melynek már nem kell állandó bűnben élnie. „Tudjuk, hogy régi bűnös énünket keresztre feszítették Krisztussal, úgyhogy a bűn elveszítette erejét az életünkben. Nem vagyunk többé a bűn rabszolgái.” (Róma 6,6 NLT fordítás).

A bűnnek többé nincs semmilyen ereje az életedben. Egy halott embert nem lehet megkísérteni. Ez a régi természet nem kísérthető, és mióta meghalt Krisztussal, biztos lehetsz benne, hogy osztozol vele az új életében is.

Az akaraterő sosem lesz elég ahhoz, hogy megtörje a bűn erejét az életedben. Jézusnak köszönhetően viszont már több mint elegendő erőd van a Szentlélekben, hogy ellenállj a kísértésnek és kitörj a bűn és halál ördögi köréből.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen makacs bűn maradt meg az életedben miután keresztény lettél?
  • Hogyan éred el a Szentlélek erejét amikor kísértéssel nézel szembe?
  • Milyen módon élünk még mindig úgy, mint „a bűn rabszolgái”, még akkor is, ha régi természetünket keresztre feszítették Krisztussal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.01.)

Szólj hozzá!

Változtass a gondolkodásmódodon, változtass az életeden!

2020. november 07. 03:00 - daniella_89

illustration_of_a_woman_in_profile_with_a_colorful_brain_social_image.jpg

„Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet bolonddá tenni. Bármit is ültettek, azt fogjátok aratni” (Gal 6,7 GW fordítás).

Ha almamagot ültetsz, nem lesz belőle paradicsom.

Ugyanígy, ha keserűséget vetsz, nem kapsz vissza szeretetet. Ha kritikát vetsz, nem bátorítást fogsz nyerni a többi embertől.

Pál levele a galatákhoz 6. fejezetének 7. verse ezt mondja: „Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet bolonddá tenni. Bármit is ültettek, azt fogjátok aratni” (Gal 6,7 GW fordítás).

Amit vetsz, azt fogod aratni is. Ha a bűnös természeted földjébe vetsz, pusztulást aratsz. De ha a lelki természeted földjébe vetsz, örök életet nyersz.

Isten évezredeken át mondta, hogy a bűneink hatással lehetnek a jövőbeli generációra. Ha például mérges vagy, és kijössz a sodrodból a gyerekeiddel szemben, ezzel arra állítod be őket, hogy ők is legyenek indulatosak a saját gyerekeikkel. A bűnök fennmaradnak a családokban valószínűleg több generáción át. Ez nem csak kapcsolati és környezeti szempontból van így, de fizikailag is. Mostanra már tudjuk, hogy az agyad megváltoztatható ismétlődő viselkedés által: jóra vagy rosszra.

Mindenki azt gondolta régen, hogy az agy eléggé kőbe lett vésve kamaszkorodra. Ma már tudunk az agy képlékenységéről, és arról, hogy az agyad hogyan formálódhat tovább egész életedben.

Ezt jó tudni. Ez azt jelenti, hogy ha az agyad természetes módon depresszióra, hirtelen haragosságra vagy szorongóra formálódott, megváltozhat.

Viszont meg kell változtatnod a gondolkodásodat. A Biblia erre úgy hivatkozik, mint bűnbánatra vagy a gondolkodás megváltozására. Megváltoztathatod az elméd, és amikor megteszed, ez megváltoztatja az érzéseidet. Amikor pedig megváltoztatod az érzéseid, az megváltoztatja a tetteidet.

Ezután a lelki természetedbe vetsz, és figyeld, milyen csodálatos gyümölcsöt arat majd Isten az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a konkrét dolgok amikben észrevetted, hogy a viselkedésed megváltozik azért, mert eldöntötted, hogyan gondolkodsz valamiről?
  • Milyen negatív döntések öröklődését láttad a családodban? Mit tehetsz, hogy megtörd ezt a a folyamatot?
  • Hogyan határozzák meg érzéseid a tetteidet?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.31.)

Szólj hozzá!

A bűnöd nem magánügy

2020. november 06. 03:00 - Tomes Lívia

emberek.jpg

„Egyikünk sem él egyedül önmagának, és egyikünk sem hal meg egyedül önmagáért” (Róm 14,7 NIV fordítás).

Lehet, hogy a bűn titkos, de soha nem magánügy. Vagy most derül ki itt a földön, vagy az Ítélet napján, de mindenki tudni fogja.

A Bibliában a következő az egyik legfélelmetesebb vers: „Biztos lehetsz benne, hogy a bűnöd utolér” (4Móz 32,23 NIV fordítás).

Egy másik oka annak, amiért a bűn soha nem magánügy, az, hogy minden, amit teszel, jót vagy rosszat, más embereket is érint, még akkor is, ha nem tudják mi történik.

Ha valaki, aki közel áll hozzád, egész éjjel valami erkölcstelen dolgot tett, amikor reggel találkozol vele, észreveszed, hogy valami nincs rendben. Lehet, hogy nem tudod, mi történt, de bűnei eredménye nyilvánvalóan megmutatkozik a viselkedésében. Nagyon kevés ember tudja megjátszani azt, mintha semmi sem történt volna.

Nem is kell valami nagy bűnnek lennie, amit elkövetsz. Ez lehet a mulasztás bűne. Ha rendszeresen tartasz csendességet Istennel, majd néhány napod úgy telik el, hogy nem töltesz időt Isten jelenlétében, akkor valószínűleg másképpen reagálsz az emberekre és a körülményekre. Ez azért van, mert amikor nem vagy csatlakoztatva, nincs lelki erőd a bűn elleni küzdelemben.

A Biblia azt mondja: „Egyikünk sem él egyedül önmagának, és egyikünk sem hal meg egyedül önmagáért” (Róm 14,7 NIV fordítás).

Sokan azt fogják mondani: „Amit az életemmel csinálok, az az én dolgom. Amíg senkit sem bántok, miért érdekelne bárki más?” De ezzel megbántasz más embereket. Isten úgy teremtett minket, hogy kapcsolatban éljünk másokkal, és amit teszünk vagy mondunk, az hatással van másokra.

A bűn úgy hat rád, hogy észre sem veszed, és tetteid hatnak másokra. Amikor vétkezel, elszakadsz Isten erejétől és lehetőségeidtől. Korlátozza a jót, amit tehetsz, és a lehetséges hatást.

Nem szomorú arra gondolni, hogy mi az, ami te és mások is kihagytok akkor, amikor nem az Istentől kapott helyeden vagytok? Csak egy módja van, hogy továbblépj a bűn felett, amely visszatart és másokat bánt: a bűnbánat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan cselekszel és gondolkodsz másként, ha nem tartasz bűnbánatot?
  • Hogyan von közelebb Jézushoz bűneidnek megvallása?
  • Milyen bűnt kell bevallanod az életedben? Mit gondolsz, hogyan érint ez másokat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.30.)

Szólj hozzá!

Itt az ideje, hogy elkezdj kételkedni a kételyeidben!

2020. november 05. 03:00 - nagynikoletta

question-mark-doubts.jpg

„A világ bűne a kételkedés énbennem” (Jn 16,9 TLB fordítás).

Minden bűn alapja legalább egy pillanatnyi kételkedés Istenben.

János evangéliuma 16. fejezetének 9. versében Jézus ezt mondja: „A világ bűne a kételkedés énbennem” (TLB fordítás). Ha nem hiszed, hogy Jézus az, akinek mondja magát, vagy hogy meg fogja tenni azt, amit ő kijelent, akkor ez minden bűn gyökere.

Íme, néhány olyan érzelem, amelyet megfigyelhetsz, hogy segítsen felismerni, mikor kételkedsz Istenben.

Ha türelmetlenné válsz, az feltárja a kételyedet Isten tökéletes időzítésével kapcsolatban. Istennek terve van az életedre, de soha nem fog sietni. Ezt könnyű elfelejteni, amikor azt szeretnéd, hogy a dolgok a saját ütemterved szerint történjenek, s így a saját kezedbe veszed a dolgokat ahelyett, hogy Istenre várnál.

Ha sértődötté vagy keserűvé válsz, az feltárja a kételyedet Isten bölcsessége felől. Isten bölcs, jó és szeretetteljes. Azonban amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan tervezed vagy ahogyan szeretnéd, úgy véled, valami módon elrontotta. És nem hiszed, hogy jót hozhat ki a rosszból.

Ha bűnös érzésekkel élsz, az feltárja a kételyedet Isten megbocsátásában. Jézus követőjének meddig kellene bűnösnek éreznie magát? Körülbelül egy másodpercig. Ennyi időbe telik a bűn megvallása. Ha bűntudatot hordozol magadban, az azt jelenti, hogy nem tudsz megbocsátani magadnak, mert nem hiszed, hogy Isten megbocsátott neked.

Ha alkalmatlannak érzed magad, az feltárja a kételyedet Isten hatalmában. Isten azt mondta, hogy az ő ereje leginkább a gyengeségedben jelenik meg. Azonban amikor ezt nem hiszed, az azt mutatja, hogy úgy véled, a hatalom csak tőled származhat. Ha ezt gondolod, akkor mindig csalódni fogsz.

Szeretnéd jobbra fordítani a félelem, a türelmetlenség, a sértettség, a bűntudat és az alkalmatlanság érzését? Akkor el kell kezdened kételkedni a kételyeidben!

Ha hiszel Isten szavában, akkor bízhatsz abban, amit Istenről mond, és abban, ahogyan ő érez irántad és ahogyan gondoskodik rólad. Bízhatsz abban, hogy Isten betartja az ígéreteit, tökéletes időzítéssel rendelkezik, bölcs, megbocsát neked, és erőteljesen munkálkodik rajtad keresztül.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit tehetsz, hogy emlékeztesd magadat Isten igazságára, amikor kételkedni kezdesz?
  • Az elmúlt hónapokban nőttek vagy csökkentek a kételyeid Istennel kapcsolatban? Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Mely bűn a legnagyobb küzdelmed? Ez mit tár fel a kételkedésedről?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.29.)

Szólj hozzá!

Az énközpontú élet eredményei

2020. november 04. 03:00 - magyarosijulia

Bárhol, ahol irigység és önző törekvés van, ott zűrzavart és mindenféle gonoszságot fogsz találni” (Jak 3,16 NLT fordítás).

Ha „én” vagyok az életemben a központ, az bűn.

Mindannyiunknak van „én” problémája: úgy legyen, ahogy én akarom; véghez viszem az én dolgaim; először magamról kell gondoskodnom; nincs időm másokra; én vagyok a legfontosabb.

Ahogy felnőttem, édesapám rávilágított az énközpontú élet veszélyére. Rámutatott, hogy a bűn szó (angolul „sin”) központjában az „I”, vagyis az én áll. A bűn gyökere az énközpontúság. A büszkeség („pride”) szó központjában is az én áll. Hol található még ilyen? Minden bűncselekmény („crime”) is énközpontú. A legtöbb társadalmi problémát is három olyan csoport okozza, melyeknek központjában az én („I”) szerepel: rasszizmus („racists”), szexizmus („sexists”) és sovinizmus („chauvinists”). Ezek mind azon a filozófián alapulnak, hogy „én jobb vagyok, mint te.”

Milyen énközpontú bűnök születnek még, amikor önközéppontú életet élsz? Elkezdesz siránkozni („whine”) és kritizálni („criticize”). Irigy („envious”), kétszínű („deceitful”), dacos („defiant”) és kegyetlen („merciless”) leszel – mert csak magadnak kívánod a kegyelmet, másoknak nem.

Milyen eredményei vannak az önközéppontú életnek? Bűntudat („guilt”), kimerültség („fatigue”), pesszimizmus („pessimism”), rosszindulat („hostility”) és üresség („emptiness”) – mindez énnel („I”-vel) a középpontban.

Mi az egyetlen ellenszere az énközpontú életnek? Meg kell változtatnod a fókuszodat.

Isten által és Istenért lettél teremtve. Egyedül akkor fogsz békességre és célra találni, amikor rá irányítod életed fókuszát. Teljes békében fogod tartani mindazokat, akik benned bíznak, akiknek gondolatai rád szegeződnek” (Ézs 26,3 NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szánj egy kis időt arra, hogy megvizsgáld, hogy mire irányulnak a gondolataid, céljaid és időbeosztásod. Milyen területeken énközpontú az életed? Milyen területeken istenközpontú?
  • Hogyan hat az önzőség a te és a körülötted lévők életére?
  • Milyen gyakorlati lépéseket tehetsz, hogy Istenre összpontosíts?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.28.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása