Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A legmélyebb fájdalmad legjobb használata

2020. december 06. 03:00 - nagynikoletta

comfort_together_1.jpg

„[Isten] megvigasztal minket minden bánatunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat. Amikor nyugtalanok, képesek leszünk ugyanazt a vigaszt nyújtani nekik, amelyet Isten adott nekünk. Mert minél többet szenvedünk Krisztusért, Isten annál inkább árasztja ránk az ő vigasztalását Krisztus által” (2Kor 1,4–5 NLT fordítás).

Amikor fájdalmat élsz át, dönthetsz úgy, hogy magadra koncentrálsz, vagy hogy más emberekre. Amikor elhatározod, hogy más megsebzett emberek szolgálatára összpontosítasz, azt úgy nevezik, hogy megváltó szenvedés. Ez a fájdalmad legmagasztosabb és legjobb használata.

Nem számít, hogy milyen fájdalmat éltél át, Jézus meg akarja váltani a szenvedésedet. Nem akarja, hogy kárba vesszen! Fel akarja használni, hogy segítsen más embereknek, amikor fájdalmaik vannak.

„[Isten] megvigasztal minket minden bánatunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat. Amikor nyugtalanok, képesek leszünk ugyanazt a vigaszt nyújtani nekik, amelyet Isten adott nekünk. Mert minél többet szenvedünk Krisztusért, Isten annál inkább árasztja ránk az ő vigasztalását Krisztus által” (2Kor 1,4–5 NLT fordítás).

Ki az, aki jobban képes arra, hogy segítsen egy nehézségekkel küzdő veteránnak, mint valaki, aki nehézségekkel küzdő veterán volt? Ki az, aki jobban képes arra, hogy segítsen valakinek kilábalni a vényköteles gyógyszer-függőségből, mint valaki, aki már kilábalt belőle? Ki tudna jobban segíteni valakinek, aki krónikus betegségben szenved, mint valaki, aki maga is hasonlóképpen szenvedett?

A legnagyobb szolgálatod a legmélyebb fájdalmadból fakad. Bármilyen küzdelemmel is nézel szembe, ha ezzel kapcsolatban őszinte leszel Istennel, másokkal és önmagaddal, akkor ez a küzdelem a szolgálatoddá fog válni.

Az erősségeid megosztásával nem fogod közelebb érezni magad másokhoz. Azonban amikor megosztod azokat a tapasztalatokat, amelyek arra vezettek, hogy átadd magad Istennek és az ő erejére támaszkodj, akkor sokkal mélyebben összekapcsolódsz másokkal, mint azt képzelhetnéd. Miért? Mert amikor te – mint egy megtört ember – megosztod más megtört emberekkel, hogyan állított helyre Isten, akkor nem csak megosztasz valamit, ami közös bennetek. Abban a reménységben osztozol, hogy más emberek is megtapasztalhatják a megváltást Jézus Krisztus által.

A fájdalmad megosztása segít neked és a körülötted lévő embereknek növekedni Krisztusban. A szolgálat egyik formája a fájdalmad felhasználása arra, hogy mások segítségére légy.

Ne vesztegesd el a fájdalmadat! Hagyd, hogy Isten felhasználja a legnagyobb szolgálatodra!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj a legnagyobb fájdalomra, amelyet elszenvedtél! Hiszed, hogy Isten jóra tudja használni a saját életedben és másokéban? Miért igen, vagy miért nem?
  • Miért köt gyakran sokkal mélyebben másokhoz a küzdelmeid megosztása, mint az erősségeidé?
  • Hogyan szeretnéd, hogy Isten felhasználjon téged a szolgálatban? Megkérted, hogy használja fel a szenvedéseidet arra, hogy más embereket a megváltáshoz vezessen?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.29.)

Szólj hozzá!

Engedd, hogy fájdalmad közelebb vigyen másokhoz!

2020. december 05. 03:00 - magyarosijulia

older-woman-face-buried-in-hands-768-1.jpg

„Osszátok meg egymás terhét, és így engedelmeskedjetek Krisztus törvényének!” (Gal 6,2 NLT fordítás).

A szenvedés megváltoztat téged. El tud fordítani az énközpontúságtól, és a fájdalmakkal teli emberek felé tud téríteni.

Egyik fontos módja, ahogy jóra használhatod a fájdalmadat, hogy közelebb kerülsz másokhoz. Ha őszintén beszélsz azokról a dolgokról, melyek fájdalmat okoznak neked, akkor elmélyülhet a szereteted, érett kapcsolataid lehetnek és közösségben fogod magad érezni. Ha megengeded magadnak, hogy sebezhető légy, az segíteni fog hiteles kapcsolatokat építeni.

Egy szomorú statisztika azt mutatja, hogy a házasságok harmada válással végződik, miután a pár elveszít egy gyermeket. Az emberek mind különbözően gyászolnak, ez a gyász pedig elválaszthatja a párokat.

Amikor a fiúnk elhunyt, feleségem, Kay, és én eldöntöttük, hogy arra fogjuk használni a fájdalmunkat, hogy még közelebb kerüljünk egymáshoz ahelyett, hogy engednénk, hogy elválasszon minket. Nem próbáltuk beszéltetni egymást a fájdalmunkról. Amikor Kay a gyász egy mély völgyében járt, egyszerűen hozzá léptem, és átkaroltam őt, vagy egyszerűen mellé álltam, és hallgattam. Nem voltak szavak, amiket ilyenkor mondhattam volna.

Minél mélyebb egy fájdalom, annál kevesebb szóra van szükség.

Amikor Matthew elhunyt, a kiscsoportunk meglátogatott. Ezt mondták: „Nálatok fogunk éjszakázni. Nem fogunk egyedül hagyni titeket. Veletek leszünk.” Nem próbáltak bölcs szavakat mondani. Egyszerűen a jelenlétükkel szolgáltak nekünk. A kanapékon és a földön aludtak. Sosem fogom felejteni, hogy mennyire felemelő volt számunkra.

A Biblia ezt írja: „Osszátok meg egymás terhét, és így engedelmeskedjetek Krisztus törvényének!” (Gal 6,2 NLT fordítás).

Nem arra kell törekedned, hogy felvidítsd a gyászoló embereket. Inkább próbáld meg megérteni a gyászukat, és érezz együtt velük! Ha osztozol valaki gyászában, közösséget vállalsz vele, közelebb kerülsz másokhoz, és megerősödik a kapcsolatotok.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted az embereknek miért van nagyobb szüksége a jelenlétedre, mint a bölcs szavaidra, amikor fájdalmat éreznek?
  • Hogyan változtatta meg a szenvedés a kapcsolataidat? Hogyan vitt közelebb vagy távolított el emberektől?
  • Miért könnyebb sokszor elzárkózni, amikor gyászolsz, ahelyett, hogy sebezhetővé tett magad a kapcsolataidban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.28.)

Szólj hozzá!

Engedd, hogy fájdalmad közelebb vigyen Istenhez!

2020. december 04. 03:00 - Lilla:)

brokenharted.jpg

„Teljesen összetörtek és legyőztek minket... rájöttünk, hogy nincs hatalmunk segíteni önmagunkon; azonban jó volt letenni mindent Isten kezébe, egyedül ő képes megmenteni minket, hiszen ő akár a holtat is feltámasztja. Ő segített rajtunk” (2Kor 1,8–10 TLB fordítás).

Amikor valami fájdalmas történik veled, akkor választás elé kerülsz: vagy Istenhez mész, vagy eltávolodsz tőle.

Ha eltávolodsz Istentől, akkor hova mész? Ki tudna Istennél jobban segíteni neked szenvedésedben?

Abban az évben, amikor Máté fiam meghalt, újra és újra úgy kellett döntenem, hogy Istenhez menekülök. Sőt, azokban az években sokkal több időt töltöttem Istennel, mint előtte bármikor. Miért? Mert az egyik út, mely közelebb visz Istenhez, az a fájdalom.

Hogyan kerülhetsz a szenvedés közepette közelebb Istenhez? Először is, mondd el neki pontosan, hogyan érzed magad! Amikor valamilyen katasztrófát látunk – például egy hurrikánt vagy egy földrengést –, ösztönösen úgy kiáltunk fel, hogy „Oh, Istenem!”

Ha imádkozás közben úgy kiáltasz, hogy „Istenem, én ezt nem szeretem! Megőrülök! Dühös vagyok!”, még ez is közelebb visz Istenhez. Ezt hívjuk panasz-imának.

Azt is meg kell tanulnod, hogyan dicsőítheted Istent a gyász szakaszaiban. Vagyis, hogy arra használod az imádkozást, hogy kifejezd a megrendülésedet, letedd a bánatod, és megküzdj az érzelmeiddel. Amikor nem tudod, hogy milyen irányt vegyen az életed, megadod magad Istennek. Arra kéred őt, hogy használja fel a szenvedést valami jóra az életedben. Előtte nem kell eltitkolnod az érzéseidet. Pontosan elmondhatsz neki mindent, és ezáltal közelebb kerülsz hozzá.

Tedd azt, amit Pál tett a korinthusiakhoz írt 2. levél 1. fejezetének 8–10. verseiben: „Teljesen összetörtek és legyőztek minket... rájöttünk, hogy nincs hatalmunk segíteni önmagunkon; azonban jó volt letenni mindent Isten kezébe, egyedül ő képes megmenteni minket, hiszen ő akár a holtat is feltámasztja. Ő segített rajtunk” (TLB fordítás).

Rengeteg alkalommal láttam már, hogy az emberek átalakultak a dicsőítés, a bizalom és az Istenhez való közeledés megtanulása közben. Megtapasztalták, hogy Isten mindig akkor van legközelebb hozzájuk, amikor összetört szívűek.

Ne vesztegesd el szenvedésed! Engedd, hogy Isten maga felé fordítson, tölts több időt vele és Igéjével, és emlékezz a neked szóló ígéreteire!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mihez vagy kihez mész leggyakrabban, amikor valami fájdalom ér?
  • Hogyan segíthet Isten Igéje a szenvedéseidben?
  • Mit gondolsz, milyen módokon tudja Isten valami jóvá alakítani a te fájdalmadat a saját életedben vagy másokéban? Láttad már, hogy ilyet tett veled?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.27.)

Szólj hozzá!

Gyógyítsd kegyelemmel sérüléseidet!

2020. december 03. 03:00 - csmsdvd

szurke_gem.jpg

„Legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban” (Ef 4,32).

Hogyan kezeled az életedben kapott sérüléseket? Gyógyítsd őket kegyelemmel!

Amikor kegyelemmel gyógyítasz, az nem azt jelenti, hogy figyelemre se méltatod azt, aki megbántott. Ilyenkor megbocsátasz annak az embernek, aki megsértett, és megváltoztatod azt is, ahogyan beszélsz vele. Nem vagy vele ítélkező, és kedvesebben kezdesz el vele beszélni.

Keresztyén emberként mindennek, amit mondasz, kedvesnek kell lennie. Ez a mai világban egyre nehezebb, és a kedves beszéd mindenkire vonatkozik, azokra is, akiknek más a pártállása.

„Beszédetek legyen mindenkor kedves, sóval fűszerezett, hogy így mindenkinek helyesen tudjatok felelni” (Kol 4,6).

Nagyon gyakran az, aki megsért, sok bűntudatot cipel magával. A sérült emberek megsértenek másokat is. Amennyiben meg akarod szüntetni ezt az egymást sértegető ciklust, akkor szándékosan kegyelmet kell gyakorolnod. Pál levele az efezusiakhoz 4. fejezetének 32. versében írja: „legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban.”

Senkinek sem kell jobban megbocsátanod annál, mint amennyire Isten megbocsátott neked. Az egyik ok, amiért sok embernek nehéz elengedni saját sérelmeit, és megbocsátani másoknak, az, hogy sohasem érezték, hogy teljesen meg tudtak bocsátani saját magunknak.

Amikor arra emlékszel, hogy Isten miket bocsájtott meg neked, akkor neked is sokkal könnyebb lesz másoknak megbocsájtani. Biztos azt gondolod, hogy ezt egyáltalán nem könnyű megtenni. Talán azt érzed, hogy nincs ahhoz elég erőd, energiát és képességed, hogy megbocsáss annak, aki mélyen megbántott. Azt érezheted, hogy túl gyenge vagy ehhez.

Amikor valamit csak saját erődből próbálsz megtenni, bukással nézel szembe. Viszont amint belátod, hogy egyedül túl gyenge vagy, és egyedül nem tudod megoldani, akkor Istenre hagyatkozhatsz. Isten azt mondja: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz” (2Kor 12,9).

Az rendben van, ha beismered, hogy nem tudsz megbocsájtani, vagy nem tudsz valamit elengedni. Néha valóban lehet, hogy nincs erőd magadtól megbocsátani. Amire ilyenkor szükséged van, az az, hogy alázatos légy, és kérdd Isten kegyelmét!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen tervekkel ülsz le beszélgetni, egy olyan emberrel, akivel nem értesz egyet? Mit mond a Biblia, mi legyen a célod? (Kol 4,6)
  • Nehéz elfogadnod gyengeségeidet? Miért igen, vagy miért nem?
  • Mit gondolsz, Isten miért akar arra tanítani, hogy nem tehetsz meg mindent egyedül önmagad?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.26.)

Szólj hozzá!

Ökölrázás helyett emeld inkább kezedet imádságra!

2020. december 02. 03:00 - Lencsés Tamás

„Amikor imádkoztok, bocsássatok meg annak, akire nehezteltek [engedjétek el a problémát, hadd menjen] azért, hogy mennyei Atyátok is megbocsásson nektek vétkeitekért" (Mk 11,25 AMP fordítás).

Mennyi energia szükséges ahhoz, hogy elengedj valamit? Valójában semennyi. Egyszerűen csak elengeded. Nem igényel különösebb erőfeszítést.

Jézus így szólt: „Amikor imádkoztok, bocsássatok meg annak, akire nehezteltek [engedjétek el a problémát, hadd menjen] azért, hogy mennyei Atyátok is megbocsásson nektek vétkeitekért" (Mk 11,25 AMP fordítás).

Amikor elengeded a sértettséget, felszabadul benned az összes energia, amit arra használtál, hogy tápláld a gyűlöletet, az ellenszenvet és a neheztelést. Majd ezután, ezt a felszabadult energiát felhasználhatod fontosabb és konstruktívabb célokra.

Add át fájdalmadat Istennek! Engedd el, és hagyd, hogy Isten átvegye tőled. Isten már jelentkezett, hogy átveszi a terheidet.

Csak így kell szólnod Istenhez: „Ez a fájdalom már túl nagy ahhoz, hogy el tudjam viselni, és nem vagyok biztos benne, hogy helyesen tudnám kezelni. Valószínűleg  csak jobban elrontanám. Tehát kérlek, Istenem, vedd át tőlem ezt a fájdalmat! Megbocsátok annak, aki megbántott engem, és szeretném, ha innentől kezdve te cipelnéd ezt a terhet. Most elengedem, és a te kezeidbe adom. Köszönöm!”

A Biblia azt is mondja Pál első levele Timóteusnak 2. fejezetének 8. versében: „Azt akarom, hogy az emberek Isten felé emelt szent kezekkel imádkozzanak mentesen a haragtól és a viszályoktól” (AMP fordítás).

Amikor fájdalmat okoznak neked, vagy igazságtalanul bánnak veled ahelyett, hogy másoknak panaszkodnál, fordulj Istenhez! Dühöngés és bosszúság helyett adj hálát Isten jelenlétéért és életed támogatásáért! Dühös ökölrázás helyett, inkább emeld fel kezedet imádságra Isten felé.

Ne pazarold tovább az életedet arra, hogy haragot táplálsz mások ellen és neheztelsz ellenségeidre. Csak tedd le Jézus lába elé a sérelmeidet, és meglátod, hogy olyan megkönnyebbülést és szabadságot fogsz megtapasztalni, amelyet azelőtt sohasem ismertél.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi késztet arra, hogy magadban tartsd a sérelmeid és haragod ahelyett, hogy átadnád azt Istennek?
  • Amikor megbántanak, ki az első, akivel beszélsz erről? Mit gondolsz, mi változna, ha először Istennel beszélnél a sérelmedről?
  • Hogyan segíti céljaid elérését az a szabadság, amely abból adódik, hogy sérelmeidet átadod Istennek?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.25.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása