Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy erősség a sebezhetőségben

2021. február 11. 03:00 - ReveSz

Képtalálatok a következőre: humble man

„Isten ellenáll a büszke embernek, de az alázatosnak kegyelmet ad.” (Jak 4,6 NLT)

A sebezhetőséged nem egy gyengeség. Valójában a sebezhetőség egy erősség. Isten képes a sebezhetőségedet arra használni, hogy lelkileg erőssé tegyen, érzelmileg gyógyítson, kapcsolatilag megnyerővé tegyen, és vezetővé formáljon. Itt is van hogyan.

Először is, a lelki erősségre utal az, ha meg tudsz nyílni, és őszinte tudsz lenni mások előtt, mert utat nyit Isten kegyelmének: „Isten ellenáll a büszke embernek, de az alázatosnak kegyelmet ad.” (Jak 4,6 NLT). A kegyelem az az erő, amire szükséged van, hogy megtörd a rossz szokásaidat és gyengeségeidet.

A sebezhetőség érzelmileg is gyógyít. „Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok.” (Jak 5,16 TLB). Hogyha azt szeretnéd, hogy a bűneid meg legyenek bocsátva, akkor egyedül Istennek kell megvallanod azokat. Viszont ha meg szeretnél gyógyulni, akkor meg kell osztanod a gyengeségeidet valakivel. Isten úgy alkotott meg, hogy amint megosztod az érzelmeid, azzal együtt a gyógyulás is elkezdődik benned.

Továbbá, a sebezhetőség kapcsolatilag megnyerő. „Mindannyian sokféleképpen vétkezünk.” (Jak 3,2 NIV). Jakab még saját magát is belefogalmazta ebbe a részbe. Amikor valaki megosztja veled, hogy ők is elrontanak bizonyos dolgokat, máris közelebbivé, elfogadhatóvá válik számunkra. Egy önimádóval senki sem szeretne barátkozni vagy összeházasodni. Ugyanakkor, amikor sebezhető vagy – amikor beismered a gyengeséged, és még talán nevetsz is saját magadon –, akkor magadhoz vonzod az embereket.

A sebezhetőség magában nem csak lelki erőt ad, nem csak gyógyulni segít, és nem csak szimpatikusabbá tesz. Ez követelmény is a vezetéshez. Ha nem tudsz sebezhető lenni, akkor nem egy vezető vagy, hanem csak egy főnök. „Hogyha bölcs vagy, és érted Isten útjait, akkor mutasd meg a magatartásoddal, hogy mindent bölcs szelídséggel teszel!” (Jak 3,13 NLT).

Amint bölcsességet kapsz Istentől alázatosabbá is válsz. „Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és ő felmagasztal titeket.” (Jak 4,10 NIV). Isten tisztelni fogja alázatosságod és kiszolgáltatottságod, és felhasználja arra, hogy vezetővé formáljon.

A Biblia a világunkkal igen ellentétes dolgokat tud mondani, nem? A világ azt mondja neked, hogy tartsd magasan az orrod és vigyázz, nehogy gyengének tűnj! Ezzel szemben Isten azt mondja, hogy dicsekedj a gyengeségeiddel, mert ezek az ő erejét mutatják meg, te pedig jobban függővé leszel tőle.

Le fogod hajtani a fejed, hogy a gyengeségeid Jézus Krisztusra mutathassanak, és ezt mások megláthassák?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz azokról az emberekről, akik sebezhetővé teszik magukat azáltal, hogy megosztják a gyengeségeiket másokkal?
  • Miért tesz Isten bölcsessége alázatosabbá, amikor ezt megkapod tőle?
  • A saját erőd vagy Isten hatalma érdekel jobban? Hogyan mutatkozik meg erre a kérdésre adott válaszod az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása