Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogy beszéljünk őszintén az igazságról?

2021. február 15. 03:00 - gabormel

hegyi_beszed.jpg

„Legfőképp, testvéreim, ne esküdjetek – sem az égre, sem a földre, sem más egyébre. Minden, amit mondanotok kell: egy egyszerű »igen« vagy »nem«. Különben ítélet alá estek” (Jak 5,12 NIV).

Amikor Jakab azt mondja nekünk, hogy ne esküdjünk, nem istenkáromlásról beszél. Arra gondol, hogy esküt teszel valami másra hivatkozva, mintha nem lenne annyi becsületesség benned, hogy megtartsd a saját szavaidat.

„Istenre” esküdni nem más, mint a nevét hiába a szádra venni; és azt sem szabad sohasem mondanod, hogy „Esküszöm egy halom Bibliára” vagy „Esküszöm az anyám sírjára.” A saját becsületed teszed ezáltal olcsóbbá, mikor a saját jellemeden kívül még valamire hivatkoznod kell.

Jézus követőjeként a szavadnak önmagában meg kell állnia. Csak beszélj világosan az igazságról! Ne szépítsd, ne árnyalj, ne ferdítsd el! Ha igenre gondolsz, akkor mondj igent! Ha pedig nemre, akkor mondj nemet! Tégy így akkor is, ha úgy érzed, hogy nagyon kevés ember cselekszik így a politikában, a médiában vagy akár saját környezetedben.

Jakab nem az első személy volt, aki azt mondta, hogy az igazság nyilvánvaló kimondása minden becsületesség alapja. Valójában féltestvére, Jézus Krisztus és Pál is ezt mondta. (Bármikor Isten háromszor mond valamit a Szentírásban, jobb, ha elhiszed, hogy fontos a számára.)

Pál azt mondja: „Szerinted olyan vagyok, mint a világ emberei, akik »igent« mondanak, mikor valójában »nemet« gondolnak? Olyan biztosan, mint ahogy Isten hűséges, a hozzád szóló szavunk nem ingadozik az »igen« és a »nem« között, ugyanis Jézus Krisztus, az Isten Fia sem ingadozott az »igen« és a »nem« között" (2Kor 1,17–19 NLT).

Amikor úgy tűnik, hogy annyi ember hazugságot vagy csak féligazságot beszél, akkor a tiszta és őszinte beszéd a fennálló társadalmi kultúrával szembemenővé tehet. Ezáltal jobban hasonlítasz Jézusra is, mivel ő soha nem ingadozott „igen” és „nem” között. Krisztushoz hasonlónak lenni – ez kell, hogy a motivációd legyen a feddhetetlenség elérésében.

A hegyi beszédben Jézus ezt mondta: „Én pedig ezt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek sem az égre, mert az az Isten trónja; sem a földre, mert az lábának zsámolya, sem Jeruzsálemre, mert az a Nagy Király városa. És a saját fejedre se esküdjél, mert egyetlen hajszáladat sem tudod feketévé vagy fehérré tenni. Minden, amit mondanod kell, az egy egyszerű »igen« vagy »nem«; ami ezen felül van, az a gonosztól származik" (Mt 5,34–37 NIV).

Ha Jézus Krisztus hű tanítványa leszel, feddhetetlennek kell lenned. Ma neki állhatsz az integritásod építésének az igazság őszinte elmondásával.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Melyek azok a kis utak, amelyeken az „igen” és a „nem” között ingadozol? Mit gondolsz, milyen különbséget idéz ez elő azoknál az embereknél, akikkel kapcsolatba lépsz?
  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz az embereknek nemet mondani olyan dolgokra, amikről tudják, hogy nem tudnak elköteleződni mellette, vagy nem hisznek benne teljes mértékben?
  • Életednek mely területén van szükség nagyobb integritás kiépítésére az igazság őszinte elmondásával?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása