Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan csökkentheted barátaid fájdalmát?

2021. március 01. 03:00 - FodorImi

hand-782688_1920.jpg

„Nevessetek a boldog barátaitokkal, mikor azok örülnek, és osztozzatok a könnyeikben, mikor a mélyben vannak” (Róm 12,15 The Message).

Van itt valami érdekes a fájdalomról és az örömről. Amikor megosztod az örömöd, az kétszeres öröm lesz. Azonban éppen ellenkezőleg van a fájdalommal. A megosztott fájdalom fele akkora lesz.

Ezért tehát amikor barátaid valamilyen krízisen mennek át, segítened kell a terheiket hordozni, hogy így csökkentsd a fájdalmaikat.

Barátaid fájdalmában osztozni, nem ugyanaz, mint a szimpátia (együttérzés). A szimpátia azt mondja: „Sajnálom, hogy fáj.” Az embereknek nincs szükségük szimpátiára. Empátiára (beleélésre) van szükségük. Az empátia azt mondja: „Veled együtt fáj nekem is.” A szimpátia egy bizonyos távolságban áll. Az empátia egészen közel von.

A szeretet végső formája a könyörület. A könyörület azt mondja: „Megteszek minden tőlem telhetőt, hogy megszüntessem a fájdalmad.”

Amikor a Bibliát olvasod, azt találod, hogy Jézus újra és újra könyörületre indult. Osztozott az emberek fájdalmában. És azért, hogy véget vessen mások szenvedéseinek, megtett mindent, amit csak tehetett, egészen addig, hogy a keresztre ment. Ez az igazság – kész volt meghalni azért, hogy elvegye a fájdalmaidat. Ez a könyörület.

A Biblia azt mondja: „Nevessetek a boldog barátaitokkal, mikor azok örülnek, és osztozzatok a könnyeikben, mikor a mélyben vannak” (Róm 12,15 The Message).

Mit tesznek a barátok egymásért? Elmennek egymáshoz. És amikor meglátogatják a barátjukat, és szomorúnak találják, leülnek, és sírnak azzal a baráttal – együtt sírnak a sírókkal.

A barátok nem kegyes közhelyeket adnak. Nem tanácsokat adnak, amikor még valaki nincs kész elfogadni azokat. Nem próbálják rávenni barátjukat, hogy beszélje ki a fájdalmát. Nem ígérik meg, hogy minden rendben lesz.

Egyszerűen csak megjelennek, egy szót sem szólnak, együtt szenvednek a barátjukkal. És amikor így tesznek, csökkentik a fájdalmat, és megmutatják Krisztus könyörületét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Készíts egy listát azokról a történetekről a Bibliában, amikor Jézus könyörületet mutatott! Mire tanít ez minket?
  • Hogyan mutatta meg valaki Krisztus könyörületét neked vagy valaki másnak, akit ismersz?
  • Kiről tudod, hogy szenved ma? Hogyan tudsz könyörületet mutatni annak a személynek?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása