Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Csomagold ki az érzelmi poggyászodat mielőtt megházasodnál!

2021. május 29. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Hogyan gyógyuljunk fel lelki, érzelmi sérüléseinkből? - IgeIdők Magazin

„Aki figyelmezteti az embereket, az végül kedvesebb lesz annál, aki csak hízeleg” (Péld 28,23 NLT).

Mielőtt randevúzni kezdesz valakivel, elengedhetetlen, hogy őszintén értékeld saját és potenciális partnered érzelmi egészségét.

Emlékszem, amikor pár évvel ezelőtt összeadtam egy párt Saddlebackben. Körülbelül öt évvel később feleségem, Kay és én együtt vacsoráztunk velük. Azt mondta nekem a hölgy: „Amikor végigsétáltam a templom főhajóján abban a fehér ruhában, nem is sejtettem, hogy egy egész zsák érzelmi szemetet hordok a hátamon. És ezt a szemetet bevittem a házasságba.”

A házasság nem okoz problémát. Feltárja őket. Minél jobban tudsz kezelni érzelmi problémákat házasságkötés előtt, annál boldogabb, Istent jobban tisztelő és teljesebb házasságod lesz.

Kezdd magaddal! Ne randevúzz addig, amíg az érzelmi sérelmeid be nem gyógyultak! Vagy legalábbis a gyógyulási folyamatban nem tartanak. Elkeseredettséggel vagy haraggal küzdesz? Dolgozd fel őket, mielőtt randizni kezdenél! Szabadulj meg saját érzelmi poggyászodtól!

Aztán, amikor randevúzni kezdesz, gyorsan mérd fel az illetőt, különös tekintettel az érzelmi egészségére. Ne félj olyan kérdéseket feltenni, mint: „Van irányíthatatlan haragod? Beszélhetnénk rólam?” vagy „Fel fogsz címkézni?”

Ha a megoldatlan érzelmi nehézségek figyelmeztető jeleit látod, ne várd meg, hogy javuljon a helyzet! Csak haladj előre, és sétálj el!

Talán már kapcsolatban vagy, és most az érzelmi egészségtelenség jeleit látod a párodban. Ha igen, beszélj erről a társaddal! Vagy itt az ideje, hogy szakmai tanácsadáshoz fordulj, vagy hogy befejezd a kapcsolatot.

„De péntek este nem lesz senki, akivel kimozduljak” – mondod. Íme az igazság: A rossz házasság milliószor rosszabb, mint péntek este nem kimozdulni! És minél tovább maradsz zsákutca-kapcsolatban, annál nehezebb kijönni belőle.

A példabeszédek  könyve 28. fejezetének 23. verse azt mondja: „Aki figyelmezteti az embereket, az végül kedvesebb lesz annál, aki csak hízeleg” (NLT).

Bármennyire is fáj, légy ma őszinte magaddal és pároddal! Végül mindketten profitálni fogtok belőle.

Van még egy dolog, amit szeretnék, ha tudnál: Ahhoz, hogy a legjobb esélyed legyen egy erős kapcsolatra, neked és potenciális társadnak személyes kapcsolatban kell állnotok Jézussal. Ha még nem tetted meg ezt a lépést, kezdd ezzel! Az Istennel való béke megteremti azt a lelki alapot, amelyre szükséged van ahhoz, hogy érzelmileg egészséges legyél, és békét köss önmagaddal és másokkal is.

Az életnek nincsenek garanciái, de Jézus két érzelmileg egészséges követőjének megvan az az erős alapja, amelyre mély lelki intimitású házasság építéséhez szükség van – személyes, kapcsolati, szexuális és szellemi intimitásúhoz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha randevúzol valakivel, őszintén ellenőrzöd az érzelmi egészségét? Milyen nehéz kérdéseket kell feltenned ma neki?
  • Szánj néhány percet saját érzelmi egészségi állapotod felmérésére! Milyen érzelmi poggyászt cipelsz magaddal?
  • Gondolj egy érzelmileg egészséges párra az életedben! Mit tanulhatsz tőlük?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása