Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Emlékezz a legjobb dolgokra, és a többit felejtsd el!

2021. május 30. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Amiért a mai napon hálás vagyok – üdvözöllek a varázsló iskolában! -  Filantropikum.com
„Összegezve az egészet, barátaim, azt mondanám, hogy akkor jártok a legjobban, ha megtöltitek elméteket azzal, ami igaz, nemes, jó hírű, hiteles, lenyűgöző, kegyes – ami a legjobb, nem a legrosszabb; ami szép, nem ami ronda; ami dicsérni való, nem átkozni való” (Fil 4,8 The Message).
Mit választasz, mire emlékszel vissza az emberekkel töltött idődből? A jó tapasztalatokra vagy a rosszakra emlékszel?

Pál apostol úgy döntött, hogy a jóra emlékszik vissza, a pozitív dolgokra összpontosít, és hálás lesz. Azt mondta a keresztényeknek Filippiben: „Összegezve az egészet, barátaim, azt mondanám, hogy akkor jártok a legjobban, ha megtöltitek elméteket azzal ami igaz, nemes, jó hírű, hiteles, lenyűgöző, kegyes – ami a legjobb, nem a legrosszabb; ami szép, nem ami ronda; ami dicsérni való, nem átkozni való” (Fil 4,8 The Message).

Pálnak nem volt könnyű dolga Filippiben. Az apostolok cselekedetei 16. fejezete elmondja, hogy amikor Pál Filippibe ment, illegálisan letartóztatták, megostorozták, megalázták és börtönbe dobták, mielőtt végül távozásra intették a városból. Mégis megköszönte Istennek a filippieknél eltöltött időt.

Pál emlékezhetett volna a negatívumokra. Felidézhette volna a fájdalmas emlékeket. De úgy döntött, hogy nem a fájdalmas dolgokra koncentrál. Ehelyett eszébe jutottak azok a dolgok, amelyekért hálás lehet.

Hasonló döntést hozhatsz az életedben élő emberekkel kapcsolatban.

Egy hosszútávú kapcsolatban biztosan bántani fogjátok egymást. Lehet, hogy a múltban bántott egy szülő hirtelen hangú válasza vagy egy barát meggondolatlan szava. Továbbra is ragaszkodsz ehhez a sérelemhez? Megakadályoz ez ma abban, hogy élvezd annak a személynek a társaságát? Ha igen, akkor a negatívumra koncentrálsz.

Nem azt mondom, hogy tagadnod kell sérelmeidet vagy mentségül szolgál más emberek gyengesége. Ez pszichológiailag egészségtelen. És természetesen a bántalmazó kapcsolat más történet. De normális esetben, viszonylag egészséges kapcsolatokban dönthetsz úgy, hogy a jóra koncentrálsz. Választhatod, hogy emlékezel a másik erősségeire.

Hallom, amikor a feleségek azt mondják: „Jó ember, de...” (és hallom, amikor a férjek ugyanezt mondják a feleségükről). Bármikor, amikor azt hallom, hogy „de”, ez azt jelenti, hogy a hangsúly a negatívra és nem a pozitívra kerül. De az a helyzet, hogy Tökéletes úr és Tökéletesné nem létezik.

Párkapcsolataidban válaszd azt, hogy élvezed amid van. És ahhoz, hogy valakinek a társaságát élvezhesd, az erősségeire kell összpontosítanod nem pedig a gyengeségeire. Néhány embernél ez sok kreativitást igényel. De mindenkiben találhatsz valami jót.

Amikor a múltadra gondolsz, ne feledd, hogy a kellemes emlékeket válaszd! Kövesd Pál apostol példáját, és válaszd azt, hogy arra emlékezel, amiért hálás lehetsz.

A múltban és a jelenben egyaránt legyél hálás az emberek jóságáért! Válaszd azt, hogy a legjobbra emlékszel, és a többit elfelejted!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen fájdalmas emlékek gátolnak meg abban, hogy teljes szeretetet mutass valaki felé? Töltsd ma az idődet imádsággal! Kérdd Istent, hogy segítsen elengedni ezeket az emlékeket, hogy folytathasd az életedet.
  • Mi van azzal a személlyel, aki a fájdalmas emlékeket okozta? Tudsz hálát adni érte?
  • Milyen jelenlegi kapcsolatodban kell a másik erősségeire és nem a gyengeségeire összpontosítanod?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.23.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása