Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A megvallás a gyógyulás kezdete

2021. november 01. 03:00 - Tomes Lívia

lelkigondozas.jpg

„Valljátok meg bűneiteket egymásnak, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok!” (Jak 5,16 NIV)

Az érzelmek feltárása az érzelmi gyógyulás kezdete.

A Biblia azt mondja: „Valljátok meg bűneiteket egymásnak, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok!” (Jak 5,16 NIV)

Szeretnél érzelmileg egészséges lenni? Ehhez az első lépés az, hogy valld meg bűnödet Istennek.

De ahhoz, hogy túllépj a bűneiden, és folytasd az életedet – és hogy érzelmileg egészséges lehess –, meg kell tenned egy második lépést. El kell mondanod valakinek.

Megkérdezheted: „Miért akarja Isten, hogy valakit bevonjak ebbe?” Ez azért van: Isten tudja, hogy a problémáid gyökere a kapcsolataidból ered.

Gyakran észre sem veszed, hogy a problémáid gyökere a másokkal való kapcsolataid megszakítása. Ahelyett, hogy őszinte lennél másokkal, álcázod azt, aki valójában vagy. Úgy teszel, mintha minden tökéletes lenne – amikor mindenki tudja, hogy ez nem így van. Úgy teszel, mintha minden rendben lenne – amikor nem így van.

Ez a viselkedésmód elszigetel téged más emberektől. Akadályozza az intimitást. És ez távol tart a legmélyebb szeretettől. Nem tudsz teljes mértékben szeretni rejtett bűnnel a szívedben.

Csak annyira vagy beteg, amennyi titkod van. A helyzet az, hogy minél többet bujkálsz, annál betegebb leszel. Másrészt az érzéseid feltárása a gyógyulás kezdete. Ha találsz valakit, akiben megbízhatsz – aki meghallgat téged, és megoszthatod vele a dolgaidat –, tudod, mi történik? Rájössz, hogy nekik is vannak problémáik.

Van valami abban, hogy elmondjuk valakinek titkainkat, mintha kiengednénk a gőzt. Amikor rávilágítasz a titkodra, az hirtelen elveszíti feletted hatalmát.

Ha meg akarsz gyógyulni, hagyd abba a titkolózást! Mi az a valami az életedben, amiről nem szeretnéd, hogy bárki is tudjon? Itt akar neked Isten a legtöbb kegyelmet, irgalmat és gyógyulást adni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kinek vallhatod meg bűneidet és mondhatod el érzéseidet? Ki az, aki bízik benned, hogy ugyanezt te is megteszed érte?
  • Jó hallgatónak tartod magad? Hogyan tudsz fejlődni a hallgatásban?
  • Milyen gyógyulást tapasztaltál Istentől, amikor megvallottad a bűnödet egy másik embernek?

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása