Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A kereszt szabaddá tesz a megbocsátásra

2021. november 05. 03:00 - FodorImi

„Tudjuk, hogy a régi életünk meghalt Krisztussal a kereszten, hogy a bűnös önmagunknak ne legyen hatalma felettünk.” (Róm 6,6 NCV)

cross-6384008_1920.jpg

Jézus megtörte a bűn erejét a kereszten. Pál rómaiakhoz írt levelének, 6. fejezetének 6. verse azt mondja: „Tudjuk, hogy a régi életünk meghalt Krisztussal a kereszten, hogy a bűnös önmagunknak ne legyen hatalma felettünk.” (NCV). Ez nagyszerű hír, különösen mert természetünknél fogva hajlamosak vagyunk arra, hogy rossz dolgokat tegyünk.

Természetes, emberi hajlamunk van megbántani másokat, amikor azok megbántanak minket. Ha valaki valami rosszat mond rólad, te is mondani akarsz valami rosszat róla. Hajlamosak vagyunk őrizgetni a sérüléseinket, és küzdünk a megbocsátással.

Megtörheted azonban a keserűség, bűntudat, neheztelés és aggódás rabságát. Elkerülheted, hogy a múlt és a fájdalmas emlékek rabszolgájává válj. Választhatod, hogy megbocsájtasz.

Milyen sebeket hordozol? Hadd tegyek fel egy nagyon fontos kérdést erről: Mennyire erősen akarsz meggyógyulni ebből? Akarod-e ezt elengedni? Lehet, hogy ezerszer átgondoltad már – mit tettek a szüleid, mit tett a testvéred, mit tett a társad. És minden alkalommal, amikor erre gondolsz, még mindig fáj.

A keresztnek van ereje szabaddá tenni téged a nehezteléstől, a bánattól, a haragtól. A kereszten kívül semmi más nem fog erőt adni, hogy elengedd a téged lenyomó érzelmeket. A kereszten Jézus megtörte a bűn, a halál erejét és az életed bilincseit.

Azt szeretném, hogy gondolj arra a személyre, akinek meg kell bocsátanod – a személyre, akinek a támadása a keserűség magvait plántálta a szívedbe –, és szeretném, ha elmondanád most ezt az imát:

„Atyám, csak te érted meg, hogy mennyire megbántott ez a személy. Nem akarom tovább hordozni ennek a fájdalmát egyetlen percig sem. Nem akarok keserűvé válni. Szükségem van a kegyelmedre és a kereszt erejére, hogy elengedjem a megbántódásomat, és megbocsássak annak, aki megbántott. Ez most fordulópont az életemben.

Először szükségem van, hogy megtapasztaljam a te megbocsátásodat. Te tudsz mindent, hogy miként bántottam meg másokat, és bánom a bűneimet. Jézus, köszönöm, hogy meghaltál értem. Elfogadom a kegyelmedet és a megbocsátásodat, és naponta szükségem van ezekre.

Ma hozzád fordulok, és a megbocsátást választom, ahogyan te megbocsátottál nekem. Minden alkalommal, amikor az emlék visszatér, újra megbocsátok annak a személynek, amíg a fájdalom el nem múlik. Gyógyítsd meg a szívemet a kegyelmeddel! Jézus nevében. Ámen.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen sérelmeket nem engedsz el?
  • Milyen sérelmekből származó érzelmek nyomnak le?
  • Milyen lépéseket kell tenned ezen a héten, hogy készítsd a szívedet megbocsátani ennek a személynek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.29.)

(NCV: Az angol New Century Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása