Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor kísértésbe esel, Isten segíteni akar neked

2021. november 06. 03:00 - ReveSz

„Hívj engem a baj napján! Én megszabadítalak, te pedig dicsőítesz engem.” (Zsolt 50,15 NIV)

Érezted már valaha magad egyedül, amikor a kísértéssel küszködtél? Nem vagy egyedül! A Biblia azt mondja, hogy Isten kész segíteni.

A Bibliában Jézus egy szabadító imát ad, amelyet akkor használhatsz, ha kísértésbe esel. Azt mondja, hogy így imádkozz: „Ne vezess minket kísértésbe, hanem szabadíts meg a gonosztól!” (Mt 6,13 ESV)

Gyakran lerövidítjük ezt az imát egyetlen szóra: Segíts!

Az imáknak nem kell olyan hangzatos szavakkal kezdődniük, minthogy „kegyelmes mennyei Atyánk”. Amikor szabadulásra van szükséged a kísértésből, rögtön a lényegre térhetsz: „Segíts! Tartsd meg a szemem a helyes úton”, vagy „Segíts! Nem szeretem, ahogy a rokonom bánik velem, és ma találkozni fogok vele”, vagy „Segíts! Minden porcikám azt szeretné, hogy visszavághassak neki!”

A Biblia tele van emberekkel, akik szabadításért imádkoztak – Dávid, Dániel, Eszter, Péter és Pál. Isten ott volt, hogy segítsen nekik, és segíteni fog neked is. Isten mindenkit meghallgat, és mindenkinek segít, aki kéri.

Felmerülhet benned a kérdés: „Miért várhatom el, hogy Isten segítsen, amikor a szabadításért imádkozom?” Azért, mert Isten megígérte, hogy segít.

A Biblia ezt írja: „Hívj engem a baj napján! Én megszabadítalak, te pedig dicsőítesz engem.” (Zsolt 50,15 NIV) Isten nem azt mondja, hogy hosszú beszélgetést kell folytatnod vele. Mondhatsz annyit csak, hogy: „Istenem, segíts! Most olyan dologgal állok szemben, ami felülmúlja az akaraterőmet.”

Mindent tud, ami az életedben történik, és megérti a helyzetedet. Tudja, hogy egyes emberek mennyire irritálnak téged; tud azokról a dolgokról, amelyek csábítanak.

A Biblia tisztán kimondja: „[Jézus] megérti gyengeségeinket, mert ő szembenézett minden próbával, amivel mi, mégsem vétkezett. Jöjjünk bátran a mi kegyelmes Istenünk trónjához! Ott meg fogjuk kapni az ő irgalmát, és kegyelmet fogunk találni, hogy segítsen nekünk, amikor a legjobban szükségünk van rá." (Zsid 4,15–16 NLT)

Vedd észre, hogy a Biblia azt írja: „[Jézus] megérti.” Miért együttérző Jézus? Mert ugyanazokkal a kísértésekkel nézett szembe, mint te.

Lehet, hogy azt gondolod: „Egy pillanat! Azt mondod, hogy Jézust megkísértette, hogy dühbe guruljon?” Igen, azt. „Azt állítod, hogy Jézust megkísértette az önsajnálat?” Igen, azt. A Biblia azt mondja, hogy minden módon kísértésbe esett, ahogyan te, mégsem vétkezett.

Mivel Jézus kísértésbe esett, de nem vétkezett, egyedül ő az, akire szükséged van, hogy segítsen legyőzni a te saját kísértéseidet. Ő segíteni akar neked.

Amikor kísértésbe esel, Isten nem haragszik rád. Nem fog leszidni. Éppen ellenkezőleg, azt akarja, hogy bátran menj hozzá! Azt mondja: „Itt vagyok, hogy segítsek.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan változnak meg az imáid, amikor megérted, hogy Isten segíteni akar a kísértés idején?
  • Gondolj egy alkalomra, amikor szabadulásért imádkoztál. Hogyan válaszolt Isten?
  • Az a tudat, hogy Jézust megkísértették, de soha nem vétkezett, hogyan biztosít téged afelől, hogy Ő tud segíteni a kísértéseidben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.30.)

(NIV: Az angol New International Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása