Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Használd a tapasztalataid mások bátorítására!

2021. május 16. 03:00 - daniella_89

woman-wearing-plaid-shirt-facing-sun-during-golden-hour.jpeg

„Bátorítsa egyik a másikat, és segítse egyik a másikat!” (1Thessz 5,11 GNT).

Isten azt akarja, hogy építs, motiválj és inspirálj másokat. A Biblia azt mondja Pál első levele a thesszalonikaiakhoz 5. fejezetének 11. versében: „Bátorítsa egyik a másikat, és segítse egyik a másikat!” (GNT).

Hogyan teszed ezt? Amikor megosztod a tapasztalataid, és arról beszélsz, Isten hogyan munkálkodott az életedben, az embereknek reményt adsz. Amikor te már keresztülmentél ugyanazon a szituáción, amivel éppen valaki más is szembekerül, biztathatod, hogy Isten ugyanúgy át fogja vinni őt is, mint téged. Képes vagy segíteni nekik felülkerekedni a félelmeiken, és akadályokat ledönteni.

Amikor megosztod a tapasztalataid másokkal, segítesz nekik megszabadulni a félelmeiktől. Ez olyan, mint hullámvasútra ülni. Amikor elmész egy vidámparkba, és először állsz sorba egy ilyen hatalmas hullámvasút előtt, azt gondolod magadban: „Okos döntés ez?” Aztán az előtted álló hozzád fordul, és azt mondja: „Ez egy nagyon jó hullámvasút. Már ötször felültem.” Szóval azt gondolod: „Jól van, túl fogom élni. Ő már ötször volt. Jónak kell lennie.”

Inspiráló attól az embertől hallani, aki már keresztülment azon, amivel te most szembenézel. Motiválóan hat.

Hány kezdő szülő rémült már halálra attól, hogy felkészületlen és alkalmatlan? Az összes! Mindannyian hálásak, amikor valaki jön, és azt mondja: „A babák sírnak. Ez teljesen oké és normális.” A félelmeik már nem tűnnek olyan ijesztőnek, mikor mások megosztják, hogyan mentek keresztül ugyanazon az élethelyzeten. Reményt ad számukra.

Amikor az embereket a saját tapasztalataid elmondásával motiválod, ezzel segítesz nekik akadályokat is ledönteni. 1954. május 6-án Roger Bannister lett az első ember, aki képes volt lefutni egy mérföldet (1,6 km-t) 4 percen belül. Mielőtt megcsinálta, mindenki azt mondta, hogy ez lehetetlen. A következő hónapban mégis egy másik ember is csatlakozott hozzá, ugyanúgy négy percen belül. A következő évben három férfi teljesítette ugyanezt egy verseny során. Azért, mert az emberek rájöttek, hogy ez nem volt lehetetlen, és ez reményt adott nekik arra, hogy ők is meg tudják csinálni.

Vannak tapasztalataid az életben, amik akadály-repesztőek, inspirálóak és motiválóak más emberek számára – de csak akkor, ha készséges vagy arra, hogy megoszd.

Ne vesztegesd el egy tapasztalatodat sem! Használd őket arra, hogy bátoríts másokat, és adj nekik reményt!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen rémisztő dolog kipróbálására váltál képessé azért, mert valaki megosztotta veled a tapasztalatait? Hogyan jelentett a története bátorítást és reményt számodra?
  • Milyen múltbeli fájdalmas vagy bonyolult tapasztalat segíthet másokat és adhat számukra reményt?
  • Szeretnéd, ha Isten használná a tapasztalataidat, hogy reményt adjon másoknak? Ha igen, szánj időt arra, hogy megkérd, adjon lehetőségeket a tapasztalataid megosztására azokkal az emberekkel, akiknek szükségük van rá, hogy hallják azokat.

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.09.)

Szólj hozzá!

Vizsgáld meg az életed, hogy kipróbált légy!

2021. május 15. 03:00 - Tomes Lívia

szamadas.jpg

„Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e! Önmagatokat vizsgáljátok meg! Vagy nem ismeritek fel magatokon, hogy Jézus Krisztus bennetek van? Ha nem, akkor még kipróbálatlanok vagytok” (2Kor 13,5 NLT).

Az a tapasztalat, amelyik nincs kipróbálva, nem ér semmit.

Vannak olyan emberek, akik már 50 évesek, de nem igazán éltek 50 évet. Ehelyett 50-szer éltek egy évet. Ugyanazokat a hibákat követik el újra és újra, mert sohasem állnak meg, és nem vonják le tanulságokat. Soha nem kérdezik: „Mi történt ebben az évben? Mit tehetnék másképp, hogy a jövőben jobban élhessem az életemet?”

A Biblia azt mondja, hogy időt kell szánnod arra, hogy életed áttekintsd: „Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e?! Önmagatokat vizsgáljátok meg! Vagy nem ismeritek fel magatokon, hogy Jézus Krisztus bennetek van? Ha nem, akkor még kipróbálatlanok vagytok” (2Kor 13,5 NLT).

Amikor megvizsgálod életed tapasztalatait, két dolgot keress:

Keresd meg az előnyöket! Minek örültél igazán az életedben? Ne csak annyit mondj: „Nagyon élveztem azt a munkát.” Kérdezd meg: „Mi volt abban a munkában, amit igazán szerettem?” Ne csak annyit mondj: „Nagyon tetszett ez a tanóra.” Kérdezd meg: „Mi volt pontosan azon az órán, ami igazán tetszett? Miért volt ennyire kielégítő számomra?” Így kapsz néhány támpontot arról, hogy merre tart az életed.

Keress mintákat! Keress a kudarcaid között! Ha valami nem sikerült, akkor mindig ugyanúgy oldod meg. Tehát vizsgáld meg, és kérdezd meg: „Hol buktam el a múltban? Milyen mintákat ismételgetek folyamatosan?” Ne azért keress, hogy ostorozd magad, hanem azért, mert másképp akarod tenni!

Ha nem figyelsz a múltban elkövetett hibáidra, valószínűleg újra és újra megismétled azokat. Ez volt a probléma az izraelitákkal, amikor Mózes kivezette őket Egyiptomból. Az Ígéret Földjére elérhettek volna néhány hét alatt, ehelyett 40 évbe került, mert nem tanultak a tapasztalataikból és a próbákból, amit Isten adott az életükben. Minden sikertelen próba még egy kört jelentett a sivatag körül.

A Biblia azt mondja Jób könyve 32. fejezetének 7. versében: „Minél tovább élsz, annál bölcsebb leszel” (The Message). Ez a vers lehetőség, nem ígéret. Van, aki öreg, de mégis ostoba. A bölcsesség nem automatikusan jár együtt az életkorral.

De a bölcsesség mindenki számára elérhető. Nem számít az életkorod, az érettség akkor következik be, amikor hagyod, hogy Isten tanítson a mindennapi élet tapasztalatai által.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Egy különleges évet éltünk át. Milyen konkrét tapasztalatokat szereztél az elmúlt évből, amelyekből tanulsz? Hogyan láttad Isten munkáját az életkörülményeidben?
  • Hogyan segítettek a kudarcok abban, hogy lelkileg, érzelmileg és mentálisan is érettebb legyél?
  • Mik lehetnek az életedben az érettség és a bölcsesség bizonyítékai?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.08.)

Szólj hozzá!

Ragadd meg életed tapasztalatait, a jókat és rosszakat egyaránt!

2021. május 14. 03:00 - Lilla:)

notebook-1840276_1920.jpg

„Emlékezzetek ma mindazokra, amiket megtanultatok az Úrról a vele való tapasztalataitok által!” (5Móz 11,2 GNT).

Érdemes megragadnod életed tapasztalatait – a jókat, a rosszakat, a szégyenteljeseket, a boldogokat és a szomorúakat is.

Pál levele a galatákhoz 3. fejezetének 4. versében azt olvassuk: „Minden tapasztalatod hiábavaló volt? Remélem, nem!” (NCV).

Ne fuss a múltad elől! A fájdalom miatt nagyon sok ember figyelmen kívül hagyja, alulértékeli és nem szereti a múltját. Sokszor megváltoztatják és kiszínezik a múltjukat; boldogabbak a hazugsággal, mint a tapasztalat fájdalmával.

Ha abbahagyod a menekvést, Isten minden élettapasztalatot a javadra tud fordítani. Lehet, hogy a szüleid nem voltak valami csodásak, lehet, hogy nem voltál olyan menő a suliban vagy sikeres az üzleti életben – és akkor mi van? Ezek a te tapasztalataid. Ne tagadd, tedd magadévá őket!

Mózes 5. könyve 11. fejezetének 2. verse azt mondja: „Emlékezzetek ma mindazokra, amiket megtanultatok az Úrról a vele való tapasztalataitok által!” (GNT).

A legjobb módja emlékezni a leckékre és tapasztalatokra, ha naplót vezetsz. Nem olyan naplóra gondolok, amiben csak lejegyzed mivel töltötted a napodat: „Ma elmentem a boltba, és tejet vettem.”

Ez egy másfajta napló. Nem feltétlenül kell minden nap írnod valamit. Azonban minden alkalommal, amikor megtanulsz egy fontos leckét, azt írd le, hogy később ne felejtsd el: „Ez fájdalmas volt. Nehezen tanultam meg ezt a leckét, és nem akarom elfelejteni.”

Sokféleképpen vezethetsz naplót. Használhatsz jegyzetfüzetet, ahol leírhatod a dátumokat és az imakéréseidet a bal oldalra, a jobb oldalra pedig a leckéket, melyet megtanultál és Isten válaszait.

Vezess naplót, hogy emlékezhess rá, mi mindent tanultál az Úrtól! Ilyen módon, még az igazán nehéz időkben is bátorítást nyerhetsz tudva, hogy Isten mindig a javadra munkálkodik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért fontos emlékezni arra, hogyan mutatta meg számodra Isten az ő kegyelmét és hogyan gondoskodott rólad?
  • Hogyan emlékezhetsz és tanulhatsz a múltadból anélkül, hogy a keserűség és a bosszúság növekedne benned?
  • Nem mindenki akar a fentebb leírt módon naplót vezetni. Milyen kreatív módokon rögzítheted még Isten leckéit a papíron és tollon kívül?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.07.)

Szólj hozzá!

Szeresd Istent az erőddel!

2021. május 13. 03:00 - csmsdvd

jellemek.jpg

„Bármit is tesztek, dolgozzatok rajta teljes szívetekből, mintha az Úrért és nem emberekért dolgoznátok!” (Kol 3,23 GNT).

Jézus azt mondta, a legfőbb parancsolat, hogy „szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből” (Mk 12,30 NLT).

Ahogy tanultuk, Isten azt szeretné, ha mindannyian növekednénk mindezeken a területeken. Viszont azt is tudja, hogy valamennyien valamelyik területen erősebbek vagyunk. Azaz Isten úgy teremtett, hogy természeted szerint inkább beszélő (szív), érző (lélek), gondolkodó (elme) vagy cselekvő (erő) legyél.

Ebben az áhítatban arra helyezzük a hangsúlyt, hogyan szeretheted Istent teljes erődből.

A cselekvők Istent erőből szeretik. Energikus tettre készek, akik teljesítők, beteljesítők, munkások. Ők következetesen viszik előre a dolgokat, gyakorlatban is megvalósítják a feladatokat.

Mi a cselekvők célja az életben? Azért vannak itt, mert a világnak szüksége van hozzájárulásra – és a cselekvők képesek elvégezni a feladatokat. Kezdeményezők, energikusak, mozgásban vannak, ösztönöznek, hajtják a megvalósítást. Gyakorlatilag ők Jézus szolgáló kezei és lábai a világban.

Mindannyiunknak vannak hibái, és a cselekvők számára ez a túlterhelés. A cselekvők folyton dolgoznak. Nehezükre esik megállni, és gondolkozni vagy érezni. Folyton elfoglaltak.

A 127. zsoltár 2. verse mondja: „Haszontalan korán kelni és későn ágyba menni, és nyugtalan ujjaid csontig dolgoztatni. Nem tudod, hogy ő élvez pihenést adni azoknak, akiket szeret?” (The Message). Ha cselekvő vagy, ez jó Ige lenne, hogy a fürdőszobai tükörre tedd. Isten azt akarja, hogy szerettei megfelelő pihenést kapjanak.

Amikor hívő leszel, a múltadat megbocsájtják, célod lesz az életre, és otthonod lesz a mennyben. Viszont van valami, ami nem változik, amikor Krisztushoz jössz: a személyiséged nem változik. Isten nem lassítja le a cselekvőt, amikor hozzá jössz. Csak megváltoztatja az irányultságodat. Valójában fel akar hatalmazni téged. Emlékezz rá, hogy a személyiségedet tőle kaptad.

Pál levele a kolosséiakhoz 3. fejezetének 23. verse jó tanácsot ad a cselekvők számára: „Bármit is tesztek, dolgozzatok rajta teljes szívetekből, mintha az Úrért és nem emberekért dolgoznátok!” (GNT).

Ha Isten cselekvőnek teremtett, akkor arra akar használni téged a világban, hogy elvégezz dolgokat. Viszont nem szánt arra, hogy mindent te végezz el, és soha nem kellene megpróbálnod a saját erődből megtenni.

Az rendben van, ha néha kevesebbet teszel – persze nem Istennek, hanem hogy valamelyik területen tegyél kevesebbet, hogy így több időd legyen azt tenni, ami a leginkább számít.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miképpen szereted Istent az erőddel?
  • A 127. zsoltár azt mondja, hogy Isten élvez pihenést adni azoknak, akiket szeret. Hogyan élted meg Isten pihentetését?
  • Ha te inkább cselekvő vagy, milyen téren szükséges kevesebbet tenned, hogy így több időd legyen azokra a dolgokra, amelyek a számítanak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.06.)

Szólj hozzá!

Szeretni Istent az elméddel

2021. május 12. 03:00 - Lencsés Tamás

„Ne csupán hallgassatok a szóra, és így félrevezessétek magatokat! Tegyétek, amit mond!” (Jak 1,22 NIV).

Márk evangéliuma 12. fejezetének 30. versét nézzük: „Szeretned kell az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és minden erőddel” (Mk 12,30 NLT). Ennek a versnek az egyik értelmezése az, hogy szereted Istent minden beszédeddel, minden érzéseddel, minden gondolatoddal és minden tetteddel.

Bár minden ember arra hivatott, hogy hogy ennek megfelelően cselekedjen, Isten valamennyi embert úgy alkotott, hogy erősebb legyen az egyik területen. Ez azt jelenti, hogy Isten úgy formált téged, hogy sokkal természetesebben beszélő (szív), érző (lélek), gondolkodó (elme) vagy cselekvő (erő) legyél.

Ma nézzük meg a gondolkodókat, akik legkönnyebben az eszükkel szeretik Istent!

Tudtad, hogy az értelmeddel is szeretheted Istent? Amikor fejleszted és megerősíted az elméd, az az imádat kifejezése.

Egy gondolkodót a következő módon ismerhetsz fel: Amikor a gondolkodók hívők lesznek, beleszeretnek a Bibliába.

A 119. zsoltár 97. versében ezt olvassuk: „Mennyire szeretem a törvényeidet! Gondolkodom rajta egész nap” (GNT).

Nincs még egy olyan könyv a világon, mint a Biblia! Megválaszolja az élet kérdéseit beleértve, hogy Isten miért tett téged ide a földre.

Szükségünk van gondolkodókra, mert a világnak szüksége van a megfontolásra. Valakinek át kell gondolnia az összetett kérdéseket, és annak a következményeit, amit a többiek tesznek. Olyan emberekre van szükségünk, akik kemény problémákat gondolnak át, és megoldásokat tesznek le az asztalra.

De a gondolkodóknak figyelniük kell az alázat gyakorlására is. A Biblia azt mondja: „Ne nyűgözzön le a saját bölcsességed!” (Péld 3,7 NLT). Miért? Mert Isten az Isten, nem pedig te.

Az alázat választás. Jakab levele 4. fejezetének 10. versében olvassuk: „Alázzátok meg magatokat az Úr előtt!” (NIV). Az alázat olyasmi, amit magadnak teszel. Ez nem tagadja meg az erősségeid, de őszinte a gyengeségeiddel kapcsolatban.

A gondolkodóknak arra is figyelnie kell, hogy gyakorolják, amit tudnak. Ha pedig tudod, akkor csináld! Jakab levele 1. fejezetének 22. verse ezt mondja: „Ne csupán hallgassatok a szóra, és így félrevezessétek magatokat! Tegyétek, amit mond!” (NIV).

A személyiséged egyedülálló és értékes Istennek. Amikor arra használod, hogy teljes szíveddel, lelkeddel, elméddel és erőddel szolgáld őt, dicsőséget hozol neki.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi nehezebb számodra: tudomásul venned erősségeid, vagy őszintének lenni gyengeségeiddel kapcsolatban? Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Készíts listát azokról a dolgokról, amelyekben hiszel. Ezek szerint cselekszel?
  • Hogyan fejleszted és erősíted az elméd az imádat kifejezéseként?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.05.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása